•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Richard Attenborough

Richard Samuel Attenborough (rođen 29. avgusta 1923.), engleski glumac, reditelj, producent i intepretator. Attenborough je osvojio Oscara, BAFTA-u i tri Zlatna globusa.

Rođen u Cambridgeu, Cambridgeshire, Engleska, školovao se u muškoj školi Wyggeston Grammar School u Leicesteru i na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti.

Filmsku karijeru započeo je 1942. ulogom mornara dezertera u filmu Borimo se na moru, ulogom koja će postati zaslužna da ga posle angažuju za uloge švercera ili kukavica u filmovima kao što su London pripada meni (1948.), Morning Departure (1950.) i njegovu prvu pravu ulogu u filmu Brighton Rock (1947.) po romanu Grahama Greenea. Tokom Drugog svetskog rata, Attenborough je služio u Kraljevskim vazdušnim snagama (RAF).

Sledećih trideset godina je plodno u britanskoj kinematografiji, a u pedesetima se pojavio u nekoliko uspešnih komedija za Johna i Roya Boultinga, uključujući Private Progress (1956.) i Ja sam dobro, Jack (1959.). Na početku svoje pozorišne karijere, Attenborough je nastupio u produkciji Mišolovke Agathe Christie na londonskom West Endu, što će postati jednom od najdužih svetskih produkcija. I on i njegova žena bili su članovi originalne glumačke postave u produkciji koja se počela prikazivati 1952., a postavlja se i danas.

U šezdesetima je proširio spektar svojih karakternih uloga u filmovima kao što su Seance on a Wet Afternoon (1964.) i Pištolji Batasija (1964.) za koju je osvojio BAFTA-u za najboljeg glumca. 1963. se pojavio u Velikom begu, s nizom renomiranih glumaca, kao vođa eskadrona Roger Bartlett, predsednik odbora za beg.

1967. i 1968. je dvaput zaredom osvojio Zlatni globus kao najbolji sporedni glumac, prvi za Misiju u Kini sa Steveom McQueenom, a drugi za Doktora Dolittlea s Rexom Harrisonom. Treći Zlatni globus će osvojiti 1983., za režiju Gandhija. Nikada nije bio nominovan za Oscara u glumačkim kategorijama.

Nakon nastupa u Ljudskom faktoru Otta Premingera 1979. više nije nastupao kao glumac, sve do 1993. i nastupa u ulozi ekscentričnog programera Johna Hammonda u Parku iz doba jure Stevena Spielberga. Sledeće godine pojavio se u Čudu u 34. ulici kao Kris Kringle. Posle toga se s vremena na vreme pojavljivao u sporednim ulogama uključujući ulogu sir Williama Cecila u istorijskoj drami iz 1998., Elizabeta.

Attenborough je krajem pedesetih osnovao produkcijsku kompaniju, Beaver Films, s Bryanom Forbesom i počeo graditi status producenta na projektima kao što su Društvo džentlmena (1959.), The Angry Silence (1960.) i Whistle Down the Wind (1961.), nastupivši u prva dva i kao glumac.

Rediteljski prvenac bio je film Oh! Kakav divan rat (1969.) sa zvezdanom glumačkom postavom, a njegovi glumački nastupi su postali sporadičniji. Kasnije je režirao dva istorijska spektakla: Mladi Winston (1972.), utemeljen na ranom životu Winstona Churchilla i Nedostižni most (1977.), o Operaciji Market Garden u Drugom svetskom ratu. 1982. je osvojio Oscara za režiju za svoj istorijki spektakl, Gandhi, projekat koji je pokušavao realizovati duže vreme. Kao producent filma, osvojio je i Oscar za najbolji film. Poslednji filmovi su mu Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem Jr. u ulozi Charlieja Chaplina i Shadowlands (1993.), utemeljen na vezi C.S. Lewisa i Joy Gresham. U oba filma je nastupio Anthony Hopkins, koji se pojavio u još tri Attenboroughova filma: Mladi Winston, Nedostižni most i u trileru Čarolija (1978.).

Od 1945. je oženjen s engleskom glumicom Sheilom Sim. Imaju troje dece. U decembru 2004., njegova starija kćer, Jane Holland, kao i njena kćer, Lucy, i njena svekrva, takođe Jane, poginuli su tsunamiju u Indijskom oceanu.

Attenboroughov otac, Drederick Attenborough, je bio upravnik koledža Leicester, danas gradskog Univerziteta.

Njegov sin, Michael Attenborough, je takođe reditelj.

Ima dva mlađa brata, slavnog prirodnjaka sir Davida Attenborougha, i Johna Attenborougha, koji je ostvario karijeru kao prodavač automobila.

Filmografija

Glumac:
2006 Welcome to World War One (video short)
2004 Within the Way Without (voice)
2002 Puckoon
2001 Jack and the Beanstalk: The Real Story (TV movie)
2000 The Railway Children (TV movie)
1999 Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (video)
1999 Tom and Vicky (TV series) (voice)
1998 Elizabeth
1998 Trespasser (Video Game)
1997 The Lost World: Jurassic Park - Chaos Island (Video Game)
1997 The Lost World: Jurassic Park
1996 Hamlet
1996 E=mc2
1994 Miracle on 34th Street
1993 Jurassic Park
1979 The Human Factor
1977 A Bridge Too Far
1977 The Chess Players
1975 Conduct Unbecoming
1975 Brannigan
1975 Rosebud
1974 Ten Little Indians
1972 Cup Glory
1971 10 Rillington Place
1970 A Severed Head
1970 Loot
1970 The Last Grenade
1969 David Copperfield (TV movie)
1969 The Magic Christian
1968 The Bliss of Mrs. Blossom
1968 Only When I Larf
1967 Doctor Dolittle
1966 The Sand Pebbles
1965 The Flight of the Phoenix
1964 Guns at Batasi
1964 Seance on a Wet Afternoon
1964 The Third Secret
1963 The Great Escape
1962 Trial and Error
1962 All Night Long
1962 Only Two Can Play
1961 Whistle Down the Wind
1960 The League of Gentlemen
1960 The Angry Silence
1959 SOS Pacific
1959 Jet Storm
1959 I'm All Right Jack
1959 Breakout
1958 Desert Patrol
1958 The Man Upstairs
1958 Dunkirk
1957 Strange Affection
1957 Brothers in Law
1956 The Baby and the Battleship
1956 Private's Progress
1955 PT Raiders
1954 Eight O'Clock Walk
1952 Father's Doing Fine
1952 Glory at Sea
1951 The Magic Box
1951 Hell Is Sold Out
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV series)
1950 Operation Disaster
1949 Boys in Brown
1949 The Lost People
1948 The Outsider
1948 Dulcimer Street
1947 Brighton Rock
1947 Dancing with Crime
1947 The Smugglers
1946 Secret Flight
1946 Stairway to Heaven
1945 Journey Together
1945 Think It Over (short)
1944 The Hundred Pound Window
1943 It Started at Midnight
1942 In Which We Serve

Producent:
2007 Closing the Ring
1999 Grey Owl
1996 In Love and War
1993 Shadowlands
1992 Chaplin
1987 Cry Freedom
1982 Gandhi
1972 Young Winston
1969 Oh! What a Lovely War
1964 Seance on a Wet Afternoon
1962 The L-Shaped Room
1961 Whistle Down the Wind
1960 The Angry Silence

Režiser:
2007 Closing the Ring
1999 Grey Owl
1996 In Love and War
1993 Shadowlands
1992 Chaplin
1987 Cry Freedom
1985 A Chorus Line
1982 Gandhi
1978 Magic
1977 A Bridge Too Far
1972 Young Winston
1969 Oh! What a Lovely War

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

U prodaji poslednji kontingent karata za večerašnji...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu