•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rob Reiner

Robert "Rob" Reiner ( 6.3. 1947.-) je američki glumac, režiser, priducent i pisac. Kao glumac, Reiner je postao slavan zahvaljujući ulozi liberalnog zeta Michaela "Meathead" Stivica u humorističkoj seriji All in the Family, a za istu je dobio dvije nagrade Emmy 1970-ih. Kao režiser, bio je nomiran od Directors Guild of Americaza rad na Stand By Me, When Harry Met Sally..., i A Few Good Men. Školovao se na UCLA Film School.

Reiner se rodio u Bronxu, u porodici etabliranog komičara Carla Reinera i njegove kći Estelle, a djetinjstvu proveo u gradu New Rochelle. U dobi od 13 godina se s porodicom preselio u Los Angeles gdje je pohađao srednju školu na Beverly Hillsu iUniversity of California, Los Angeles.

Reiner je postao slavan ulogom Michaela "Meatheada" Stivica, liberalnog zetaArchieja Bunkera.

Od 1971. do 1981. je bio oženjen za glumicu i režiserku Penny Marshall s kojom ima kći, glumicu Tracy Reiner. Od 1989. je oženjen za Michele Singer.

Od kasnih 1990-ih se bavio i politikom kao aktivist za zabranu i oghraničenje pušenja. Godine 1998. je u Kaliforniji uspješno progurao referendum o porezu na cigarete. Međutim, kada je imenovan na mjesto kalifornijske državne komisije Prvih pet, došao je pod udara kritike zbog vođenja kampanje za financiranje državnih vrtića. Zbog optužbi za korištenje državnog novca u kampanji je referendum propao, a Reiner bio prisiljen podnijeti ostavku.

Reiner je od politike daleko poznatiji po uspješnim filmovima 1980-ih i 1990-ih kao što su The Princess Bride, Stand By Me i This Is Spinal Tap (a sve je prdizuciraoNorman Lear) —mnogi od njih su doživjeli kult-status. Posljednji, zamišljen kao parodija rock-dokumentaraca, smatra se jednim od najuspješnijih lažnih dokumentaraca u historiji.

Reiner je kasnije režirao komercijalno uspješne filmove koristeći svoju kompaniju Castle Rock. Među njih se ubrajaju Misery, A Few Good Men, i komercijalno najuspješniji - When Harry Met Sally...,koji je postao klasnik romantične komedije. Međutim, nakon katastrofalnog fijaska fiolma North, došlo je do krize u njegovoj karijeri koje označavaju komercijalni i od kritike odbačeni neuspjesi kao što su Alex & Emma i Rumor Has It.

Filmografija

Enter Laughing – Actor (1967)

Halls of Anger – Actor (1969)

Where's Poppa? - Actor (1970)

Summertree – Actor (1971)

Fire Sale – Actor (1977)

The Jerk – Actor (1979)

This Is Spinal Tap – Actor, Director, Song-Writer (1984)

The Sure Thing – Director (1985)

Stand by Me – Director (1986)

The Princess Bride – Director (1987)

Throw Momma from the Train – Actor (1987)

When Harry Met Sally... – Director (1989)

Postcards from the Edge – Actor (1990)

Misery – Director (1990)

A Few Good Men – Director (1992)

Sleepless In Seattle – Actor (1993)

North – Director (1994)

Bullets Over Broadway – Actor (1994)

The American President – Director (1995)

Bye Bye Love – Actor (1995)

Ghosts of Mississippi – Director (1996)

The First Wives Club Actor (1996)

Primary Colors – Actor (1998)

EDtv – Actor (1999)

The Story of Us – Director, Actor (1999)

Alex & Emma – Director (2003)

Dickie Roberts: Former Child Star - Actor (2003)

Rumor Has It... - Director (2005)

Everyone's Hero - Voice Actor (2006)

The Bucket List – Director (2007)

Flipped – Director, Producer, Screenplay (2010)

The Magic of Belle Isle – Director (2012)

Televizija

Batman - Delivery Boy (1967)

The Smothers Brothers – Writer (1967)

The Andy Griffith Show – Copyboy (1967)

Gomer Pyle, U.S.M.C. – hippie (1969)

The Beverly Hillbillies - Jethro's College protester friend (1969)

The Partridge Family – Snake (1971)

The Rockford Files – Larry 'King' Sturtevant (1974)

The Odd Couple – Sheldn, Myrna's boyfriend (no 'o' as stated many times in the show) (1974)

All in the Family – Michael Stivic (1971–1978)

Free Country – Joseph Bresner (1978)

Archie Bunker's Place – Michael Stivic (1979)

Saturday Night Live – Himself (1975)

The $10,000 Pyramid – Guest as himself on debut week (1973)

Happy Days – Cowrote the first episode (1974)

Likely Stories, Vol. 1 – Director (1981)

Million Dollar Infield (1982)

It's Garry Shandling's Show

Morton & Hayes – Narrator (1991)

The Larry Sanders Show

Curb Your Enthusiasm – Season 2, Episode 5 (as himself) (2001)

The Simpsons –"Million Dollar Abie" (2006)

Studio 60 on the Sunset Strip (2006)

Hannah Montana (2009)

Wizards of Waverly Place (2009)

30 Rock (2010)

Real Time With Bill Maher (2010 & 2012)

Preuzeto sa Vikipedije

Podeli:



Preporucujemo

Nova knjiga na temu AI-a: „200 ideja kako zaraditi uz...