•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Robert Altman (1925 - 2006)

Robert Altman, (Kansas City, 20. februar 1925. - Los Angeles, 20. novembar 2006.), američki reditelj, scenarista i producent.

Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot. Nakon rata studira tehniku na univerzitetu Missouri; potom radi kao novinar i piše i objavljuje priče. Godine 1946. s G.W. Georgeom piše sinopsis za film Telohranitelj R. Fleischera, a od 1949. do 1955. godine režira reklame i namenske dokumentarne filmove.

Kao reditelj igranog filma debituje 1955. filmom Delikventi (The Deliquents), kojim ne pobuđuje veću pažnju kritike kao ni sledećim filmom - kompilacijskom Pričom o James Deanu (The James Dean Story, 1957., sureditelj s G.W. Georgeom). Ali Alfred Hitchcock ga angažuje u svojoj tv-seriji Alfred Hitchcock vam predstavlja. Od 1957. do 1967. režira pojedine epizode u serijama Bonanza, Lude dvadesete i Autobusna stanica. Filmu se vraća 1968. i režira dva naslova osrednje vrednosti: Odbrojavanje (Countdown, 1968) i Tog hladnog dana u parku (That cold day in the park, 1969.).

Filmom M.A.S.H. (1970) postiže veliki uspeh kod kritike i publike i osvaja Zlatnu palmu u Cannesu - veliki deo kritike ga proglašava najeminemtnijim predstavnikom modernog američkog filma. Iste godine režira ekscentričnu komediju Brewster Mc Cloud. U sledećih 5 godina režira: Priviđenja (Images, 1972), Kalifornijski poker (California Split, 1974), tri žanrovski jasno profilirana filma - vestern Kockar i bludnica (McCabe and Mrs. Miller, 1971), detektivski film Privatni detektiv (The Long Goodbye, 1973, prema romanu R. Chandlera) i gangsterski film Svi smo mi lopovi (Thives like us, 1974.). Unosi značajne smernice svog stila: sklonost prema razaranju američkih mitova, usporavanje akcije naglašavanjem atmosfere i psihološke razrade likova, forsiranje slučajnosti čime se razbija kauzalnost naracije. Vrhunac Altmanove rediteljske karijere predstavlja film Nashville (1975). Sledi stanovita stagnacija, ali sredinom devedesetih se javlja s nekoliko značajnih filmova: The Player (Igrač, 1992); Kratki rezovi (Short Cuts, 1993), Pret.a-Porter, 1994., a 2001.- Gosford Park, za koji osvaja Zlatni globus za najblju režiju. 2006. je dobio počasnog Oscara za životno delo.

Filmografija - režiser:
2006 A Prairie Home Companion
2004 Tanner on Tanner (TV series)
2003 The Company
2001 Gosford Park
2000 Dr T and the Women
1999 Cookie's Fortune
1998 The Gingerbread Man
1997 Gun (TV series)
1993-1997 Great Performances (TV series)
1996 Kansas City
1994 Prêt-à-Porter
1993 Short Cuts
1992 The Player
1990 Vincent & Theo
1988 Tanner '88 (TV series)
1988 The Caine Mutiny Court-Martial (TV movie)
1987 Aria (segment "Les Boréades")
1987 Basements (TV movie)
1987 Beyond Therapy
1985 Fool for Love
1985 The Laundromat (TV movie)
1985 O.C. and Stiggs
1984 Secret Honor
1983 Streamers
1982 Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean
1982 Rattlesnake in a Cooler (TV movie)
1982 Precious Blood (TV movie)
1980 Popeye
1980 HealtH
1979 A Perfect Couple
1979 Quintet
1978 A Wedding
1977 3 Women
1977 Saturday Night Live (TV series)
1976 Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson
1975 Nashville
1974 California Split
1974 Thieves Like Us
1973 The Long Goodbye
1972 Images
1971 McCabe & Mrs. Miller
1970 Brewster McCloud
1970 MASH
1969 That Cold Day in the Park
1968 Premiere (TV series)
1967 Countdown
1965 Pot au feu (short)
1965 The Katherine Reed Story (short)
1965 The Long, Hot Summer (TV series)
1964 Nightmare in Chicago (TV movie)
1963-1964 Kraft Suspense Theatre (TV series)
1962-1963 Combat! (TV series)
1962 The Gallant Men (TV series)
1962 Kraft Mystery Theater (TV series)
1962 Cain's Hundred (TV series)
1961-1962 Bus Stop (TV series)
1961 Route 66 (TV series)
1960-1961 Bonanza (TV series)
1960-1961 The Roaring 20's (TV series)
1961 Peter Gunn (TV series)
1961 Surfside 6 (TV series)
1961 Lawman (TV series)
1960 Maverick (TV series)
1960 Bronco (TV series)
1959-1960 Troubleshooters (TV series)
1959-1960 U.S. Marshal (TV series)
1960 The Gale Storm Show: Oh, Susanna! (TV series)
1959-1960 Sugarfoot (TV series)
1960 Westinghouse Desilu Playhouse (TV series)
1958-1959 The Millionaire (TV series)
1959 Hawaiian Eye (TV series)
1958-1959 Whirlybirds (TV series)
1958 M Squad (TV series)
1957-1958 Alfred Hitchcock Presents (TV series)
1957 The James Dean Story (documentary)
1957 The Delinquents
1956 The Magic Bond (short)
1956 Sheriff of Cochise (TV series)
1956 Corn's-A-Poppin' (co-director)
1955 The Perfect Crime (short)
1954 The Dirty Look (short)
1954 The Builders (documentary)
1954 Better Football (documentary)
1953 The Pulse of the City (TV series)
1953 How to Run a Filling Station (documentary short)
1953 The Last Mile (documentary)
1952 The Sound of Bells (short)
1952 King Basketball (short)
1951 Modern Football (documentary)

Filmografija - scenarista:
2001 Gosford Park (idea)
1996 Kansas City (written by)
1994 Prêt-à-Porter (written by)
1993 Short Cuts (screenplay)
1993 Great Performances (TV series)
1987 Aria (segment "Les Boréades")
1987 Beyond Therapy (screenplay)
1980 HealtH (written by)
1979 A Perfect Couple (written by)
1979 Quintet (screenplay / story)
1978 A Wedding (from a story by / screenplay)
1977 3 Women
1976 Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson (screen story and screenplay)
1974 Thieves Like Us (screenplay)
1972 Images (written by)
1971 McCabe & Mrs. Miller (screenplay)
1968 Premiere (TV series)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV series)
1962 Combat! (TV series)
1962 Bus Stop (TV series)
1960 Maverick (TV series)
1959 The Millionaire (TV series)
1959 Troubleshooters (TV series)
1957 The Delinquents (written by)
1956 The Magic Bond (short)
1956 Corn's-A-Poppin'
1955 The Perfect Crime (short)
1954 The Dirty Look (short)
1954 The Builders (documentary)
1954 Better Football (documentary)
1953 The Pulse of the City (TV series)
– The Case of Capt. Denning (1953) (writer)
1953 How to Run a Filling Station (documentary short) (writer)
1953 The Last Mile (documentary) (writer)
1952 The Sound of Bells (short)
1952 King Basketball (short)
1951 Modern Football (documentary)
1950 Honeymoon for Harriet (short)
1948 Bodyguard (story / as Robert B. Altman)
1947 Christmas Eve (uncredited)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

ZLATNA MACOLA ZA FILM SUPSTANCA
Anica Dobra, Fedon Papamihael i Ademir Kenović laureati...
Konkurs za prijavu filmova na 18. Festival srpskog filma...
Doljevac domaćin spektakla: Premijera „Supstance“ i...
SUPSTANCOM I POKLON MURALOM ZAOKRUŽENO FINALE SLOTER...
Selekcije „Europe 4 Kids”, „Best of Europe” i...
Drugog dana Bašta Festa prikazano devet filmova iz osam...
11. Bašta Fest – izveštaj sa trećeg festivalskog dana
Dodelom nagrada i projekcijom filma “Za danas toliko”...
MONODRAMA TIHOMIRA STANIĆA ,,DETINJARIJE” I PRVA NEDELJA...
Vatrena završnica Sloter festivala: Horor projekcije za...
Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 31....
Umetnicko slikanje sa ljubimcima na terasi CineStara u...
Žarko Laušević posthumno dobitnik nagrade „Specijalni...