•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Robert de Niro, zaljubljenik u Srbiju

Slavni holivudski glumac Robert de Niro nikada nije krio svoju naklonost prema Srbiji i srpskom narodu, te ne čudi da je čak jednom prilikom izjavio da veruje da ima srpske pretke. Iako ga je posao kojim se bavi naveo i u naše krajeve, malo kome je poznato da je De Niro i pre svog slavnog života putovao kroz našu zemlju, gde se upoznao sa delićem srpske tradicije i kulture.

Davne 1967. godine Robert de Niro bio je samo anonimni student, koji se upustio u avanturu, putujući autostopom kroz Evropu do Bliskog Istoka. Dok je putovao ka Makedoniji, našao se u selu Čokot, u blizini Niša. Iako se kroz medije provlače razne verzije priče o tome šta je radio i ko ga je ugostio dok je bio u našoj zemlji, ono što se sigurno zna je da je De Niro, iskusio veliki broj čari južne Srbije. Naime, glumac je u Čokotu prenoćio kod jednog od meštana tog sela, gde je bio primljen sa velikom pažnjom i poštovanjem. Sutradan je na sopstveno insistiranje zajedno sa svojim domaćinima brao paradajz, koji je kasnije prevozio na pijacu u zaprežnim kolima i tamo ga prodavao. Govori se da se nakon godinu dana ponovo vratio u selo, kako bi potražio pomoć od svojih poznanika, jer je prethodno bio opljačkan.

Možda ovo rano iskustvo života u Čokotu nije jedini razlog zbog kojeg jedan od najvećih imena današnje kinematografije voli Srbiju, ali svakako predstavlja važan deo u njegovom upoznavanju naše zemlje. Meštani Čokota više puta su izrazili želju da ponovo vide svog nekadašnjeg gosta i nadaju se da će imati priliku da mu pokažu ostale srpske običaje.

Zanimljivo je da se u blizini Banje Koviljače, na obali Drine, nalazi etno selo „Sunčana reka“, čije jedno naselje nosi ime Robert de Niro, kao i da je glumac svojoj ćerki dao ime Drina nakon što je sa oduševljenjem pročitao knjigu našeg nobelovca Ive Andrića „Na Drini ćuprija“. De Niro je i veliki navijač najboljeg srpskog sportiste, Novaka Đokovića.

Autor teksta: Milica Milijanović (Portal Mladi)

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu