•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rocketman (2019)

Vrtoglavi, impresivni biografski film koji ne ostavlјa cekin ili fantazijske sekvence neprevrnutim, Rocketman je suptilan koliko i njegova slavna muza. Ali, postoji mnogo Technicolor talenta u Dexter Fletcher-ovom blistavom proučavanju Elton John-a - i kucajućeg srca u britanskom glumcu Taron Egerton-ovom predstavlјanju umetnika čiji je fantastični talent pratili samo njegovi lični demoni i očajnička glad za lјubavlјu.

Ako Fletcher-ovo ime zvuči poznato, to je verovatno zato što njegovo prvo glavno režijsko priznanje nije mu uopšte bilo odano; došao je da završi poslednje nedelјe Bohemian Rhapsody prošle godine kada je originalni reditelј filma, X-Men autor Bryan Singer, otpušten iz projekta. Zadržan oko Rhapsody-e, sa njegovim poštenim standardom Behind of the Music skelama i ritmom priče, Rocketman se oseća kao druga vrsta ptice: muzička ekstravaganca usidrena manje u stvarnom svetu nego u nekoj vrsti svetlucavog džuboksa Narnia.

Međutim, oba filma počinju sa okvirom jednog klјučnog momenta; u ovom slučaju, nije Freddie Mercury-ev ikonski Live Aid performans, već Eltonov sramotan pad u rehabilitaciju. Na vrhuncu svoje karijere, doživeo je pad sa svim drugim: seks, droge, hrana, kupovina. I tako scenarista Lee Hall (War Horse, Billy Elliot) razvija svoju priču o poreklu - stidlјivog, usamlјenog dečaka koji je postao nečuven, jednako usamlјeni superstar.

Rođen je kao Reginald Dwight, od sebične majke i udaljenog oca u bezobraznoj posleratnoj Engleskoj. Pevač je pronašao svoj dar za muziku rano bez mnogo ohrabrenja; sudbonosni sastanak sa tekstopiscem Bernie Taupin-om (blagi, saosećajni Jamie Bell) stavio je reči u njegove melodije, u ono šta je postalo doživotno kreativno partnerstvo.

To je njegov budući menadžer, (Richard Madden iz Bodyguard-a), koji otvara Elton-a do romantičnih poriva koji je još uvek se plaši da prizna u jednoj iskrenoj skraćenoj sceni seksa. (U tom pogledu barem, on je daleko ispred Rhapsody-inih čudnih izbegavanja).

Čini se da Flečer ne može da pomogne sebi da udara u određene putokaze u prenosnom smislu rock biografskih filmova – zar nikad neće biti scene u kojoj zli A&R muškarac odbacuje bar jednu buduću klasiku iz ruke ili montažu palmi dobrodošlice u Hollivood-u? - ali on sve to čini tako dobroćudno, da je teško stvarno misliti; to je kao gledanje Todd Haynes-ovog Velvet Goldmine stvorenog u potpunosti od veštačkih dijamanata - sva buka i sjaj, i još uvek nekako očaravajuće.

Sporedni likovi ne dolaze u mnogim dimenzijama; John-ovi roditelјi (Bryce Dallas Howard i Steven Mackintosh) tretiraju svoje jedino dete s gotovo Dickensovskom okrutnošću, a lik Madden ostaje hladna enigma.

Ipak, Egerton-ova posvećenost celom telu ne obuhvaća samo Elton-ovu ekstravagantnu telesnost - u rukama kostimografa Julian Day, on je u suštini jedan čovek Mardi Gras-a - ali njegova trajna tuga i nesigurnost (i samopovređujuće ponašanje koje je prečesto bilo prenošeno) bez prevrtanja u šou biznis-tragedija kliše. Nјegov Rocketman je kosmonaut sa zvezdanim očima koji ovaj deo zahteva, ali i veoma drag čovek takođe.

Žanr:biografski, muzički, drama
Godina:2019
Reziser:Dexter Fletcher
Scenario:Lee Hall
Uloge:Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden
Uzrast:R
Award:1 nominacija
Studio:Marv Films, Marv Studios, New Republic Pictures
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:121 minut
Podeli:



Preporucujemo