•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rocky III (1982)

"Rocky III" je angažujuća vežba u diskretnom, britkom i dobro raspoloženoj podvali. Sylvester Stallone izgleda gotovo nadrealno fit, njegove su karakteristike toliko impresivno klesane iznad vrata i mišićave ispod njega da je stavio svoju statuu kako bi se stidila tokom otkrivanja u muzeju ispred Filadelfijskog muzeja umetnosti. Do neverovatne je mere postao statua. Pa ipak, iako je "Rocky III" živopisno delo popularnog filmskog stvaralaštva i prilično bezopasna zabava, čini se da zvezda ne privlači toliko zadovoljstva iz iskustva kao što bi to trebalo da bude.

Prekidanje, pretpostavlјamo, je Stalloneov opravdavajući strah da je Rocky jedina uloga koja može da funkcioniše za. Čini se da se ova sumnja krije iza materijala u scenariju koji naglašava Rocky-eve sumnje u povratak. Verovatno je to impuls iza govora poput „Probudiš se posle nekoliko godina misleći da si pobednik, ali nisi, gubitnik si; Više ne verujem u sebe; ne želim da izgubim ono što imam."

Ponavlјajući loše razmišljanje Tom Laughlin-a u "The Trial of Billy Jack", Stallone je dozvolio srećni šarm „Rocky“, Pepelјuga hitu iz 1976. godine, da bi ga izazvao u ispraznom nastavku zapanjujuće mahnitosti.

U "Rocky II", ponovo režirajući po sopstvenom scenariju, Stallone je sam sebi dozvolio gotovo bogohulni luksuz scena u kojima Rocky vodi jednostrane razgovore sa nevidlјivim najbolјim prijatelјem i broj jedan obožavaocem, Bogom Svemogućim. U "Rocky III" pobožnost heroja mnogo se pobolјšava ograničavanjem na čin prelaska samog sebe u njegov ugao pred svaki meč.

Kada je gospođu Rocky, nekadašnju devojku koju niko ne zove na ples Adrian-u, u originalnom nastavku ju je pogodila tajanstvena koma sredinom trudnoće, Talia Shire je bila dužna da leži dok je Stallone jecao nad njenim ispruženim oblikom da bi izgovarao molitve ili tako nešto, praveći sebi priličan spektakl. Ekvivalentna epizoda u filmu "Rocky III" mnogo je sportskija: Stallone i Burgess Meredith, oživlјavajući njegovu prekomernu ulogu kao bezizražajni trener Mickey, izvode svojevrsni šaputajući duet kad ga Mickey-ova srčka izda pre meča za titulu i Rocky teši njegovog palog mentora.

Stallone čak pokušava da nadoknadi Shire-u zbog njegove nesposobnosti da smisli stvari koje će reći Adrian za sve ove godine. Sad ona mora da isporuči strog, obnavlјajući moral, saberi se čoveče, nikad nisi bio onaj koji odustaje govor, koji ukrućuje Rocky-evu kičmu i otvara mu oči baš kao što je u iskušenju da baci peškir i penzioniše se.

"Rocky II" je pokušao da održi ponavlјajući zaplet o predoziranju mazohizma i neprijatelјstva. Stallone je prikazao Rocky-a kako silazi od slave dobede ubrzo nakon njegovog galantnog meča protiv lukavog prvaka teške kategorije Apollo Creed-a. Očajnički želeći da vrati likove u ring za kinematografski festival udaraca, Stallone je prekršio osobine koje su ih učinile privlačnim i pretvarajući se da je Rocky neumolјiv proboj, a Apolon zloban osvetolјubivi šampion. Revanš je razmenio uzajamnu galantnost modrica za začaranu međusobnu krvožednost.

Stallone pokušava da popravi deo štete u „Rocky III“. Umesto da se vrati na hrpu smeća, usko pobednički Rocky prikazan je kako zadržava titulu kroz otvarajuću, ažuriranu montažu od 10 odbranjenih naslova. Sve u svemu, porodica Rocky Balboa čini se zadovolјna statusom i prosperitetom koji proizlaze iz atletskih slavnih, a Rocky je uzorni šampion. Postoji preterano pokazivanje pijane ogorčenosti od Burt Young-a kao Adrian-inog lenjog brata Paulie-a u početku, ali Rocky ga smiruje tako brzo da se njegovo potencijalno izazivanje problema trenutno transformiše.

Tajan smisao za humor oduvek je bio jedno od Stallone-ovih bogatstava, i to se jasno primećuje u prikazu Rocky-eve vladavine. Na primer, za Stallone je tipično zamisliti Rocky-a kako radi oglase za American Express (da li ga je javnost već zaboravila?) I luksuzni automobil DeLorean i da radi u zabavnim umetcima poput njegovog sopstvenog nastupa u „The Muppet Show“. Prizor za otkačenu ranu epizodu, u kojoj se Rocky suočava s poludelim rvačem teške kategorije po imenu Thunderlips u egzibicionom meču, postavlјen je zbog ove karakteristične razmene između Paulie-a i Rocky-a: "Niko to ne čini toliko u dobrotvorne svrhe." "Bob Hope čini."

Nesrećni predtekst u "Rocky II", animozitet između Apollo-a i Rocky-a je očišćen iz "Rocky III", koji prikazuje Apollo-a, koga opet igra Carl Weathers, ohrabrujući Rocky-ev povratak i nadgledajući njegov trening nakon što Rocky izgubi titulu od ključale zveri zvane Clubber Lang. Dakle, između Apollo-a i Rocky-a stvoren je profesionalni savez kako bi se vratila kruna teške kategorije plemenitom pesničarskom tipu.

Rocky je dužan da to uradi još jedanput, ali pametna komercijalna smena je da to ne može da učini bez da poveri njegov trening Apollo-u, koji ga prisilјava da napusti njegov stil ravnodušnog sluge i pođe na Clubber-a kao mladi Muhamed Ali... zasleplјujući svog namrgođenog protivnika brzim radom nogama i munjevitim kombinacijama.

Iz nekog razloga, Rocky čeka da otkrije njegov otmeni, razorni novi stil dok se Clubber nije umorio spuštajući nekoliko desetina ošamućujućih jakih udaraca, ali svi prigovori zdravog razuma samo su prepirke u ovoj fazi fantazije. Rocky-ev povratak u stilu Ali-a kao sjajni crni bokser očito je napregnut. Nezaobilazni komični resurs u čitavoj izmišlјotini je izvođenje bivšeg šaljivdžije i profesionalnog telohranitelјa "Mr. T" (pravo ime mu je Lawrence Tero) kao Clubber-a. On je neuspešni neprijateljski udarac. Svako preteće blјeštavilo i zlobna tirada, projektovana s urnebesnim autoritetom, čineći da njegov Zloća postaje još zabavnija.

Kada je „Rocky“ objavljen, Stallone je komentarisao, sa karakterističnim samo-omalovažavajućim humorom, „da je takođe reč o mojoj nesposobnosti da budem glumac - postavlјen u bokserskom šorcu. Imao sam osećaj koji bi bio uzbudlјiviji od priče o borbi glumac koji dolazi kući, njegova supruga pita: "Kako je prošlo danas, dragi?" i on kaže: "Nisam imao sreće, ali imam ovu opekotinu od sunca na nosu." Tokom istog intervjua, on je rekao," Mislim da sam postigao vrhunac sa "Rocky"-em - ovo je šteneća lјubav, matursko veče, pobeda u igri kod kuće, i ne mogu da ponavljam to iskustvo zauvek."

Od tada Stallone je otkrio vrste zamki stvorene uspehom, uklјučujući nevolјnost publike da prihvati novu zvezdu u različitim ulogama, osim ako se ne dokaže tako svestran, da fanovi nemaju drugog izbora. Možete da zamislite da Stallone privlači lјude u ulogama osim Rocky-a, ali on još uvek nije pronašao ili izmislio te alternative.

Žanr:drama, sport
Godina:1982
Reziser:Sylvester Stallone
Scenario:Sylvester Stallone
Uloge:Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young
Award:Nominovan za Oscara, dve nagrade i 7 nominacija
Studio:Chartoff-Winkler Productions, United Artists
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:99 minuta
Podeli:



Preporucujemo