•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ružica Sokić

Ružica Sokić (Beograd, 14. decembar 1934) je srpska glumica. Član je pozorišta Atelje 212. Dobitnica je nagrade „Velika Žanka“ 2007. i „Dobričinog prstena“ 2011. godine.

Rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista „Pravda“ Petra Sokića (1893 — 1964). Još kao devojčica učestvuje u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, ubrzo prelazi u Atelje 212, gde će brojnim ulogama (prvenstveno savremenog i domaćeg repertoara) otkriti i potvrditi dar „rođene glumice“. Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu („Gorki deo reke“, 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli. Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu „Kad budem mrtav i beo“ (Ž. Pavlovića, 1967) i prostodušne uličarke u filmu „Žuta“ (V. Tadej, 1973), za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom. Zapažena je i na televiziji (igrala je i u istimenom komadu G. Mihića u Ateljeu 212), te sporednom ulogom majke kojoj sin gine u borbi u „Užičkoj republici“ (Ž. Mitrović, 1974), za koju je takođe nagrađena Zlatnom arenom. Zapažena je i na televiziji (npr. komedije B. Crnčevića i A. Popovića, televizijske serije „Ceo život za godinu dana“, „Rađanje jednog naroda“, „Zanati“, „Samci“ i dr.). Za svoj filmski i pozorišni rad dobila je brojne nagrade i priznanja (npr. na Sterijinom pozorju, Nagrada Pavle Vuisić, Statueta zlatni ćuran, Statueta Joakim Vujić, Velika Žanka).

Tokom 2010. objavila je knjigu sećanja „Strast za letenjem“.

Filmografija:

1957. Doktor

1959. Novela od Stanca

1959. Laža i Paralaža

1960.-te

1960. Silan čovek

1961. Mića i Mikica

1961. Vojnik sa dva imena

1962. Prva ljubav

1962. Zvižduk u osam

1963. Adam i Eva

1963. Zemljaci

1964. One i on

1964. Komesar je dobričina

1964. Narodni poslanik (TV)

1964. Marš na Drinu

1965. Gorki deo reke

1965. Popodne jednog Fauna

1965. Devojka sa tri oca (TV)

1965. Koreni

1966. Njen prvi čaj

1966. Nameštena soba

1966. Vreme ljubavi

1967. Ljubav preko noći (TV)

1967. Sumnjivo lice (TV)

1967. Kad budem mrtav i beo

1967. Ljubavni sans

1967. Zabavlja vas Mija Aleksić (serija)

1967. Bokseri idu u raj

1967. Dim

1967. Probisvet (serija)

1967. Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P. T. T.

1967. Visoka hronika (serija)

1968. Prvoklasni haos (serija)

1968. Tuđe glave

1968. Ima ljubavi, nema ljubavi

1968. Trojica protiv svih... a žena četvrta

1968. Prijateljstvo, zanat najstariji (TV)

1968. Prava adresa

1968. Pedikirka

1968. Topčiderska reka

1969. Služavka

1969. Cross country

1969. Samci 2 (serija)

1969. Ne zovi me tatice

1969. Sedmina - Pozdravi Marijo

1969. Rađanje radnog naroda (serija)

1969. Ljubav i poneka psovka

1970.-te

1970. Udovištvo gospođe Holrojd

1970. Beli zečevi

1970. Burna noć

1971. Čarapa od sto petlji

1971. Ceo život za godinu dana (serija)

1971. Hronika palančkog groblja (serija)

1972. Razvojni put Bore Šnajdera (TV

1972. Glumac je, glumac (serija)

1972. Musa iz cirkusa

1972. Ženski razgovori (serija)

1972. Tragovi crne devojke

1972. Majstori (serija)

1973. Ljubavni slučaj sestre jednog ministra

1973. Veliki pronalazač (serija)

1973. Dubravka

1973. Brauningova verzija

1973. Bela košulja (TV)

1973. Samoća

1973. Bombardovanje Nju Hejvna

1973. Žuta

1973. Obraz uz obraz (serija)

1974. Ping bez ponga

1974. Jastuk

1974. Užička republika

1975. Poznajete li Pavla Plesa?

1975. Dvosobna kafana

1975. Hitler iz našeg sokaka

1976. Užička republika (serija)

1976. Vlajkova tajna

1976. Uspon i pad Žike Proje (serija)

1976. Babino unuče (serija)

1976. Kuhinja (TV)

1976. Čast mi je pozvati vas (serija)

1976. Čuvar plaže u zimskom periodu

1977. Kako upokojiti vampira (TV)

1977. Leptirov oblak

1977. Hajdučka vremena

1977. Ranjeni orao (TV)

1978. Nije nego

1978. Gospođa ministarka (TV)

1979. Pakleni otok

1980.-te

1980. Tebi moja Dolores

1980. Avanture Borivoja Šurdilovića

1980. Proleće života

1980. Kružna putovanja

1980. Vruć vetar (serija)

1981. Sestre

1981. 500 kada (TV)

1981. Useljenje

1981. Vojnici (serija)

1982. Savamala

1982. Tesna koža

1983. Korespondencija (TV)

1983. Ja sam tvoj bog

1984. Ne tako davno (serija)

1984. Dr (TV) G-đa Draga

1984. Vojnici Građanka

1985. Jelisavetini ljubavni jadi (TV)

1985. Priče iz bečke šume

1985. Ada

1986. Bal na vodi

1986. Majstor i Šampita

1986. Lude godine, VIII deo

1986. Tajna Laze Lazarevića

1987. Već viđeno Glumica

1987. Život u grobljanskoj (TV)

1987. I to se zove sreća (serija)

1987. Oktoberfest

1987. Tesna koža 2

1988. Roman o Londonu (serija)

1988. Srce i njena deca

1988. Šta radiš večeras

1988. Tesna koža 3

1989. Mister Dolar (TV)

1989. Sile u vazduhu (TV)

1989. Čudo u Šarganu (TV)

1989. Metla bez drške (serija)

1989. Seobe

1990.-te

1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove

1990. Pokojnik (TV)

1991. Original falsifikata

1991. Kapetan duge plovidbe

1991. Bračna putovanja

1991. U ime zakona (serija)

1991. Tesna koža 4

1992. Knedle sa šljivama (TV)

1992. Tango argentino

1993. Raj

1993. Pun mesec nad Beogradom

1993. Teatar u Srba (serija)

1993. Policajac sa Petlovog Brda (serija)

1994. Želja zvana tramvaj (TV)

1995. Provalnik (TV)

1995. Znakovi (TV)

1995. Svadbeni marš

1995. Tamna je noć

1996. Dobro veče, deco (serija)

1995-1996. Srećni ljudi 2 (serija)

1996. Gore dole (serija)

1997. Pokondirena tikva (TV)

1999. Kaktusi i ruže (TV)

1999. Mejdan Simeuna Đaka (TV)

1999. Proputovanje Komšinica Vera (segment „Srebrni metak“)

2000.-te

2001. Normalni ljudi

2001. Sve je za ljude

2002. Zona Zamfirova

2004. O štetnosti duvana

2004. Skela (TV)

2004. Jelena (serija)

2004. Lift (serija)

2005. Bergmanova sonata (TV)

2005. Zvezde ljubavi

2005. Ljubav, navika, panika (serija)

2008. Naša mala klinika (serija)

2008. Budilnik

2008. Gorki plodovi

2009. Greh njene majke (serija)

2009. Kuku Vasa (serija)

Podeli:



Preporucujemo

Noć veštica u bioskopu Vilin Grad 31.10. i 01.11.
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 29. oktobra do 4....
Cineplexx ne odustaje od investiranja u Srbiju i dovodi...
Reditelj Tim Burton na male ekrane vraća seriju "The...
Šest predstava i bogat prateći program na festivalu...
Film 'Vikend sa ćaletom' od 29. oktobra u bioskopima -...
Počelo snimanje američkog filma „Ivica“ u Srbiji
Džonatan Mejdžors kao Kang
Filmski sporazum o koprodukciji izmedju Italije i Srbije -...
El reino (2020) - uskoro
Chez nous (2017) - uskoro
Šarenoliki filmski program 16. KIDS FEST-a u bioskopima i...
Sutra počinje Festival BALKANIMA 2020 u Domu kulture...
Ivan Ikić nagrađen na festivalu u Kini
Austrijski kulturni forum - Oda Betovenu kroz svetlosne 3D...
C.L.E.A.N. (2020) - uskoro
Povratak Dekstera u novih 10 epizoda
Zatvorena BALKANIMA 2020 u Domu kulture Studentski grad
"Supergirl" serija će se konačno završiti
GoetheFEST od 29. oktobra do 4. novembra
Jurassic World: Dominion je odložen za 2022.
Razvratnik (Rake) – australijska dramedija je nova serija...
Gagarin (2020) - uskoro
The Doorman (2020) - uskoro
Kultni klasici domaće kinematografije u novom Cineplexx...
Problemi oko "Indiana Jones" petog filma
Saradnja festivala Kondenz sa Institutom Servantes i...
Filmski centar Srbije u poseti snimanju „Zlatnog...
Streltsov (2020) - uskoro
PETI FESTIVAL META FILMA - Od 22. do 24. oktobra u Art...