•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson (21. decembar 1948. godine, Washington, USA) je poznati američki gluma koga s poštovanjem nazivaju najmarljivijim glumcem Holivuda, a njegovi su filmovi zajedno doneli veću zaradu od prikazivanja u bioksopima nego filmovi ijednog drugog glumca u istoriji.

Neizbrisivi trag u američkom filmu ostavio je kao Jules u filmu Pulp Fiction (Quentin Tarantino), za što je bio nominovan za Oskara i Zlatni globus, kao i nagradu British Academy of Film and Television Arts.

Nedavno je debitovao na Brodveju (Bernard B. Jacobs Theater) u The Mountaintop (Katori Hall, glumi Angela Bassett, režija Kenny Leon).

Među njegovim najnovijim filmovima su Django Unchained (Quentin Tarantino, glume Christoph Waltz, Jamie Foxx i Leonardo DiCaprio) i The Avengers za Marvel Studios.

Za HBO je glumio u The Sunset Limited koji je adaptacija drame koju je napisao Cormac McCarthy. Film je režirao Tommy Lee Jones koji u njemu i glumi.

Glumio je i u The Other Guys, Mother and Child (režija Rodrigo Garcia) za koji je dobio Image Award i bio nominovan za Independent Spirit, Iron Man, Iron Man 2 i Captain America.

Jackson je diplomirao dramsku umetnost na Morehouse College u Atlanti gde je glumio u Home, A Soldier’s Play, Sally/Prince i The District Line kao i u dve drame koje je August Wilson napisao za Yale Repertory Theatre. Za New York Shakespeare Festival pripremio je Mother Courage and Her Children, Spell #7 i The Mighty Gents.

2008. snimio je triler Lakeview Terrace (Neil LaBute), komediju Soul Men (glumi Bernie Mac), akcionu dramu The Spirit (Frank Miller) i naučno-fantastični Jumper (režija Doug Liman).

2007. godine glumio je u Resurrecting the Champ, 1408, Black Snake Moan i Home of the Brave, a 2006. Snakes on a Plane (režija David Ellis), Freedomland s Julianne Moore (režija Joe Roth) i The Man (glumi Eugene Levy).

Od ostalih filmova izdvajamo Coach Carter koji je prikazan na prestižnom filmskom festivalu Palm Springs gde je njemu doneo nagradu za dostignuće glumačke karijere; In My Country s Juliette Binoche (režija John Boorman, producenti Bob Chartoff i Mike Medavoy); XXX: State of the Union; Star Wars: Episode III – The Revenge of the Sith; The Incredibles (scenario i režija Brad Bird) koji je bio nominovan za Zlatni globus i dva Oskara; S.W.A.T (režija Clark Johnson, glume Colin Farrell i Michelle Rodriguez); Changing Lanes (glumi Ben Affleck); Formula 51 (glumi Robert Carlyle) za koji se angažovao i kao izvršni producent; XXX; Stars Wars Episode II: Attack of the Clones (George Lucas); Caveman’s Valentine (režija Kasi Lemmons); Eve’s Bayou; Unbreakable (glumi Bruce Willis, scenario i režija M. Night Shyamalan); Shaft (John Singleton, glume Christian Bale i Vanessa Williams) i Rules of Engagement (režija William Friedkin, glumi Tommy Lee Jones) od kojih su poslednja dva prikazana na 2000 Deauville Film Festivalu gde su mu donela nagradu za životno delo.

Njegovi filmovi iz 1990.-ih uključuju Deep Blue Sea (režija Renny Harlin), Star Wars Episode One: The Phantom Menace (George Lucas), The Negotiator; The Red Violin (Francois Girard); Jackie Brown (Quentin Tarantino) za koji je bio nominovan za Zlatni globus i Srebrnog medveda u Berlinu); 187; A Time to Kill (Joel Schumacher, glume Sandra Bullock, Matthew McConaughey i Kevin Spacey) za koji je bio nominovan za Zlatni globus i dobio NAACP Image Award; Die Hard with a Vengeance (glumi Bruce Willis); Jungle Fever (Spike Lee) za koji je dobio prvu i jedinu nagradu za najbolju sporednu ulogu koju dodeljuju sudije filmskog festivala u Kanu, kao i nagradu New York Film Critics-a; Twisted, Sphere, The Long Kiss Goodnight, Hard Eight, Kiss of Death, Losing Isaiah, Amos and Andrew, Ragtime, Sea of Love, Coming to America, Ray, Do the Right Thing, School Daze, Mo’ Better Blues, Goodfellas, Strictly Business, White Sands, Patriot Games, Jumpin’ at the Boneyard, Father and Sons, Juice, Fresh i True Romance.

Za televiziju je bio izvršni producent serije crtaća „Afro Samurai” iz 2007. godine koja je bila nominovana za nagradu Emmy. Prema njoj je 2009. godine u prodaju puštena video igrica, a trenutno se radi na snimanju filmske verzije koju će Jackson producirati.

Glumio je i u seriji „Against the Wall” (HBO, John Frankenheimer) koja je dobila nagradu Emmy, a njemu donela nominaciju za Cable Ace i Zlatni globus.

Filmografija:
2015 The Avengers 2 (announced)
???? xXx: The Return of Xander Cage (announced)
???? Nick Fury (announced)
???? Tarzan (pre-production)
2014 Captain America: The Winter Soldier (filming)
2014 Kite (filming)
2013 Turbo (filming)
2014 RoboCop (post-production)
2014/I Reasonable Doubt (post-production)
2013 Oldboy (post-production)
2012 Django Unchained
2012 Zambezia
2012 The Avengers
2012 Meeting Evil
2012/I The Samaritan
2012 The Colbert Report (TV series)
2011 Arena (video)
2011 Captain America: The First Avenger
2011 Thor
2011 Lego Star Wars III: The Clone Wars (Video Game)
2011 The Sunset Limited (TV movie)
2010 Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey
2005-2010 The Boondocks (TV series)
2010 The Other Guys
2010 Unthinkable
2010 Iron Man 2 (Video Game)
2010 Iron Man 2
2010 The RRF in New Recruit (video short)
2009 Astro Boy
2009 Mother and Child
2009 Inglourious Basterds
2009 Afro Samurai (Video Game)
2009 Afro Samurai: Resurrection (TV movie)
2008 The Spirit
2008 Soul Men
2008 Gospel Hill
2008 Lakeview Terrace
2008 Star Wars: The Clone Wars
2008 Iron Man
2008 Jumper
2007 Cleaner
2007 Great Performances (TV series)
2007 1408
2007 Afro Samurai (TV mini-series)
2007 Resurrecting the Champ
2006 Home of the Brave
2006 Black Snake Moan
2006 Snakes on a Plane
2006 Freedomland
2006 Farce of the Penguins
2005 The Man
2005 Extras (TV series)
2005 Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
2005 xXx: State of the Union
2005 The Adventures of Mr. Incredible (video short)
2005 Coach Carter
2004 The Incredibles (Video Game)
2004 The Incredibles
2004 Grand Theft Auto: San Andreas (Video Game)
2004 Kill Bill: Vol. 2
2004/I Twisted
2004 In My Country
2003 S.W.A.T.
2003 Basic
2003 Freedom: A History of Us (TV series documentary)
2002 xXx
2002 No Good Deed
2002 Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
2002 Changing Lanes
2002 The Comeback (short)
2001 The Proud Family (TV series)
2001 Formula 51
2001 The Caveman's Valentine
2000 Unbreakable
2000 Shaft
2000 WWE Smackdown! (TV series)
2000 Rules of Engagement
2000 Any Given Wednesday (short)
1999 Deep Blue Sea
1999 Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999 Our Friend, Martin (video)
1998 The Red Violin
1998 The Negotiator
1998 Out of Sight
1998 Sphere
1997 Jackie Brown
1997 Eve's Bayou
1997 One Eight Seven
1997 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV series)
1996 The Long Kiss Goodnight
1996 A Time to Kill
1996 Trees Lounge
1996 The Great White Hype
1996 Hard Eight
1995 Fluke
1995 Die Hard: With a Vengeance
1995 Kiss of Death
1995 Losing Isaiah
1994 The Search for One-eye Jimmy
1994 The New Age
1994 Pulp Fiction
1994 Hail Caesar
1994 Against the Wall (TV movie)
1994 Assault at West Point: The Court-Martial of Johnson Whittaker (TV movie)
1994 Fresh
1993 True Romance
1993 Jurassic Park
1993 Menace II Society
1993 Amos & Andrew
1993 Loaded Weapon 1
1993 The American Experience (TV series documentary)
1992 I'll Fly Away (TV series)
1992 Ghostwriter (TV series)
1992 Patriot Games
1992 White Sands
1992 Juice
1992 Fathers & Sons
1992 Jumpin' at the Boneyard
1991 Dead and Alive: The Race for Gus Farace (TV movie)
1991 Strictly Business
1991 Roc (TV series)
1991 Johnny Suede
1991 Jungle Fever
1991 Law & Order (TV series)
1990 The Return of Superfly
1990 Goodfellas
1990 The Exorcist III
1990 Mo' Better Blues
1990 Betsy's Wedding
1990 A Shock to the System
1990 Def by Temptation
1989 Sea of Love
1989 The Days and Nights of Molly Dodd (TV series)
1989 Do the Right Thing
1989 A Man Called Hawk (TV series)
1989 Dead Man Out (TV movie)
1988 Coming to America
1988 School Daze
1986-1987 Spenser: For Hire (TV series)
1987 Magic Sticks
1987 Uncle Tom's Cabin (TV movie)
1981 Ragtime
1980 The Exterminator
1978 The Trial of the Moke (TV movie)
1977 The Displaced Person (TV movie)
1976 Movin' On (TV series)
1972 Together for Days

Podeli:



Preporucujemo

Filmski centar Srbije - Dani domaćeg filma u više od 40...
Iduća godina donosi premijere sjajnih filmova
Otvorena izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES u...
"Francuska depeša" stiže u bioskope
"Spider-Man: No Way Home" nije poslednji, stižu još tri...
Karavan srpskog filma tokom decembra u osam gradova Srbije
Ovacije na ekskluzivnoj projekciji komedije “Deset u...
Konferencija „Vidimo se u bioskopu!“ i Skupština...
Branko Đurić i Izudin Bajrović o premijeri komedije...
Komplet za Nišville 2022 po ceni pojedinačne ulaznice!
Muzej savremene umetnosti Vojvodine - Performans Ivane...
Film "Toma" pogledalo više od milion gledalaca
Potpisan novi sporazum o saradnji na polju stripa između...
Doživite uživo Kraljevsku operu iz Londona!
Beogradska premijera monodrame o Nadeždi Petrović...
Ekipa filma „Deset u pola“ u Beogradu: PANDEMIJA ĆE...
Premijerka Estonije na svetskoj premijeri druge sezone...
Frano Lasić o filmu Elegija lovora: “Zaintrigirala me je...
Film "Nije loše biti čovek" - Dušan Kovačević:...
Marko Grba Singh: "Rampart je film o prostorima u kojima...
Ovacije i gromoglasan aplauz na premijeri komedije “Deset...
Opera “Služavka Gospodarica” na velikoj sceni Kolarca...
MSUV - Izveštaj sa konferencije za medije povodom izložbe...
Najnovija Diznijeva avantura u Cineplexx bioskopima
Ko je sve bio agent 007
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 25. novemba...
Film “Skoči, dušo” na zatvaranju 13. Merlinka...
FCS - Selekcija “Nasleđe” od 25. novembra do 9....
Ko su "Bondove devojke"
Gojković: U nastavku "Bese" fokus je na mlađoj generaciji