•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sarajevo dobitnik inaguralne nagrade Global Production za najbolji “Grad filma”

Proglašenje dobitnika nagrada održano je u Cannesu

Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji “Grad filma”, koja je ove godine premijerno dodijeljena u Cannesu!

Dobitnici nagrada koje je ustanovio prestižni svjetski filmski časopis Screen International u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, proglašeni su na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer za vrijeme Cannes Film Festivala.

Global Production Awards ove su godine dodijeljene po prvi put, a žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”.

Uz mnogobrojne prijave, Sarajevo je u ovoj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz cijelog svijeta: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

“Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje za uložene napore i ostvarene rezultate u filmskoj produkciji prije svega za Obalu Art Centar, kao nosioca aplikacije ispred Grada Sarajeva. Ova prestižna nagrada je dokaz da je Sarajevo prepoznato kao centar filmske kulture i da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada”, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nagrade Global Production dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.

“Global Production nagrada za Sarajevo je izuzetno značajna: to znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao izuzetno kvalitetna. Ponosni smo zbog ovog svjetskog priznanja, mislim da će ono biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak u predstojećem periodu”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Foto: Press Office – Sarajevo Film Festival

Podeli:



Preporucujemo