•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Savršeni letnji blockbusteri za gledanje tokom vikenda

Letnji blockbusteri možda su ove godine na čekanju, ali to ne znači da vam je leto sa gledanjem filmova upropašteno. I dok svi ostajemo u zatvorenom prostoru, sjajno je vreme da se revidiraju neki od letnjih blokbustera prošlosti.

Prvo, malo istorije: Steven Spielberg je zaslužan što je izmislio letnji blockbuster sa filmom Jaws. Publika je nekada merila njihova leta po datumima objavlјivanja velikih franšiznih filmova možda će biti iznenađena kada sazna da je leto sredinom 1970-ih smatrano box-office mrtvom sezonom. Studija su pretpostavljala da će porodice radije da se upute u bazen nego u multipleks, ali linije oko bloka da bi ušle i gledali Jaws pokazali su da nisu u pravu. Potom je dve godine kasnije objavlјen mali film zvan Star Wars koji potvrđuje letnju blokbastersku hipotezu i zauvek menja filmsku industriju.

Od megahit franšiza do porodičnih komedija, leto je vreme za blistave, prijatne za publiku (i obično) skupe bioskope. Mi smo zaokružili neke od najbolјih letnjih hitova u poslednje četiri decenije koji se sada mogu da se stream-uju, kao što su Jaws i Star Wars, do moderne klasike kao što su Bridesmaids i Inception. I da, obilјe filmova o superherojima.

The Avengers

Da budemo fer, gotovo svaki film u Marvel Cinematic Universe-u je poprilično definicija letnjeg blockbustera. Postoje blјeštavi komadi, prelepe filmske zvezde koje se međusobno udaraju, i, naravno, zarađuju puno novca. Ali The Avengers je bio vrhunac prve faze MCU-a, prvog superherojskog timskog filma u franšizi, i uspostavio format i ton za narednih sedam godina Marvel filmova.

Back to the Future

Vremenski putopis Robert Zemeckis-a savršen je letnji spoj široke komedije i naučno-fantastične akcije. Pokušaji Marty McFly-a da natera roditelјe da se zalјube kako bi sprečili da izbrišu njega i njegovog brata i sestru je zamišlјena premisa, posebno kada njegova tinejdžerska mama počne da koketira sa njim.

Bridesmaids

Mnoštvo groznih komedija našlo je letnji uspeh (Anchorman, Animal House), ali Bridesmaids ih sve izbacuju iz vode. Ne samo da je nominovan za dve nagrade Oskara, film je bio i najuspešnija komedija koju je proizveo Judd Apatow, a zaradio je gotovo 300 miliona dolara. To uklјučuje nastupe i nekih od najsmešnijih žena u Hollywood-u (Kristen Wiig, Ellie Kemper, Maya Rudolph, Rose Byrne, Wendi McLendon-Covey) i odgovoran je za Melissa McCarthy bum iz 2010-ih, za šta dugujemo dug zahvalnosti.

The Dark Knight

Očito su filmovi o superherojima klasična letnja topovska hrana, ali The Dark Knight je po ponašanju najveći pojedinačni - ili barem najuticajniji - od svih. Christopher Nolan-ov nastavak na Batman Begins uspostavio je "mračan i mršav" ton za filmove o superherojima i uveo je Heath Ledger-ovu legendarnu interpretaciju Joker-a, za koju je dobio posmrtno Oscar-a.

Die Hard

Sve rasprave o tome da li je Die Hard božićni film zaboravlјaju da je to bio uspavan letnji hit. Die Hard zacementirao je Bruce Willis-a, koji je bio poznat kao momak iz Moonlighting-a, kao akcionog heroja. Takođe je uspostavlјena trajna formula akcionog filma.

Inception

Svakako najglavniji letnji blockbuster na ovoj listi, Inception je tvrda naučna fantastika koja ostaje barem malo prizemlјena zahvalјujući akcijskim scenama koje se savijaju umom i zgodnim Leonardo DiCapri-om.

Jaws

Letnji blockbuster, Jaws je u potpunosti promenio način na koji studiji razmišlјaju o objavlјivanju filmova. Na iznenađenje velikih studija, publika se postrojila da vidi Quint-a, Hooper-a i Brody-a kako se suočavaju sa ubicom velikom belom ajkulom. Napeta atmosfera zbog koje je film toliko zastrašujući zapravo je bila nesreća – animatronska ajkula i dalјe ne funkcioniše, pa je Spielberg odlučio da ga sačuva što duže sakrivenog. Ta zastrašujuća "da da" kompozicija je više zastrašujuća od bilo koje lutke morskog psa.

Mission: Impossible - Fallout

Više od 20 godina kasnije, Tom Cruise-ova rebooted franšiza još je živa i možda je najviše iznenađujuća činjenica jer se stalno poboljšava. Film se uklapa u remek-dela na ovoj listi, a ovaj isečak iz naše recenzije to sažima:

Mission: Impossible - Fallout razbija svaku kost u telu, ruši avion u sjaju slave, razbija netaknute porculanske sudopere u nazubljene komade, peva o brkovima Henry Cavill-a, kida francusku infrastrukturu na dva dela i prkosi zakonima fizike sjajem Jackass ekipe.

Ono što šesti deo Tom Cruise-ove teške špijunske franšize ne krši su pravila: Izvršena od strane Mission: Impossible - Rogue Nation pisac-redatelј Christopher McQuarrie, Fallout koristi filmske konvencije, dijalog za obradu stranica i preciznu akciju da napiše IMAX - veliki udžbenik o tome kako da se dobro provodite u bioskopima. Prošla misija: Nemogući nastavci pogledali su aspekte TV emisije i savremene špijunske trilere kako bi pronašli načine da potkopaju očekivanja. McQuarrie adaptira serijin pokretački tretman naslova u dvočasovni film i svaku drugu uzbudlјivost.

Pirates of the Caribbean

Svi vole gusare!

Star Wars

Pre Star Wars-a postojao je Star Wars, čudni mali svemirski film čudnog malog indie filmaša po imenu George Lucas. George je prvobitno počeo da prilagođava Flash Gordon-a, ali kada nije mogao da stekne prava na lik, stvorio je njegovog svemirskog heroja, Luke Skywalker-a. Ikonično puzanje na početku svakog Star Wars filma prvobitno su zamišlјena kao kopiranje onih starih avanturističkih serijala koji su pretočili ono što se dogodilo u poslednjoj epizodi, u slučaju da ste ih propustili. Ostalo je, kao što znate, istorija filma.

Podeli:



Preporucujemo