•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Scarface (1983)

Scarface (Lice s ožiljkom) je američka krimi-drama iz 1983. godine koju je režirao Brian de Palma, a glavni glumac je Al Pacino. Scenario je napisao Oliver Stone, koji je i sam imao problema sa kokainskom zavisnošću, a kao uzor mu je služio film iz 1932. takođe nazvan Scarface, pa je ovaj film rimejk istog.

Tony Montana (Al Pacino) je kubanski izbeglica koji u SAD dolazi u masovnom begu Kubanaca iz domovine, i koji se priključuje gangsterskom svetu Majamija. Film odražava penjaje glavnog lika od samog dna, i konačni pad nakon što dosegne vrh.

Film je posvećen originalnim piscima Scarfacea iz 1932. Benu Hechtu i Howardu Hawksu.

Iako je dobio oštre kritike zbog jezika u filmu (često psovanje), film je odlično prošao u bioskopima i postao je kultni.

Prve scene pokazuju kubanca Tonyja Montanu (Al Pacino), jednog od 125.000 Kubanaca koji je emigrirao u Majami u masovnom proterivanju iz Kube znanom kao "Mariel Boatlift", a jedan je od barem 25.000 koji imaju kriminalni dosije. Ispituju ga trojica žestokih američkih imigracionih inspektora.

Zajedno sa prijateljem iz vojske, Manolom "Mannyjem" Riberom (Steven Bauer), poslat je u "Grad slobode", kamp u kojem se nalaze kubanske izbeglice bez zelene karte. Mesec dana kanije Frank Lopez (Robert Loggia) im obećava ulazak u SAD ako ubiju Emilija Rebengu, bivšeg kubanskog sigurnosnog agenta. Tony to učini, ubija Rebengu u gužvi, a Lopez im se odužio pružajući im uslove za ulazak u "obećanu zemlju".

Sledećih nekoliko nedelja, Tony i Manny rade u malom kubanskom restoranu, ali Tonyju to nije dovoljno. Jedne noći se sretnu sa Omarom Suarezom (F.Murray Abraham), dilerom, koji im nudi još jedan posao. Omar želi da preuzme pošiljku 500 kg marihuane i nudi im po 500$ za taj posao. Tony traži više, ali nakon nekoliko minuta cenkanja, Omar im nudi po 5.000 dolara za kupovinu dva kilograma kokaina vrednog 25.000 po kilogramu od kolumbijskih dilera.

Nekoliko dana kasnije, Tony i Manny, zajedno sa dvojicom kubanskih prijatelja, Angelom i Chi Chijem se voze u Sunray Motel zbog posla s drogom. Dogovor ispada nameštaljka u kojoj Kolumbijci zahtevaju novac preteći Tonyju i njegovim prijateljima pištoljima. Tony je prisiljen da gleda kako Hector, šef kolumbijske mafije, na komade reže Angela…

Premijera Scarfacea je održana 01.12.1983. u New Yorku gde su reakcije bile pomešane. Na polovini filma poznati režiser Martin Scorseze se okrenuo Stevenu Baueru i rekao mu: "Odlični ste, ali se ovaj film neće svideti onima u Hollywoodu...zato jer je o njima". Među gostima na premijeri su bili Burt i Diane Lane, Melanie Griffith, Raquel Welch, Joan Collins, Cher, Lucille Ball i Eddie Murphy.

Scarface je u bioskopima od 9.12.1983., sa zaradom od 4.6$ prvog vikenda, uprkos kontroverzama u vezi jezika i nasilja u filmu. U SAD-u i u svetu film je zaradio 65.9 miliona dolara što je ekvivalent današnjih 141 miliona $, ako računamo inflaciju.

U junu 2008. Američki filmski institut je ovaj film uvrstio među deset najboljih filmova, a ovaj film je poznat i kao deseti najbolji gangsterski film. Takođe je citat koji Tony izgovara na kraju: "Say hello to my little friend!" ("Pozdravi mog malog prijatelja"), zauzeo 61. mesto u njihovoj listi 100 najpoznatijih filmskih citata. Entertainment Weekly je ovaj film stavio na 8. mesto "Top 50 kultnih filmova".

V.K.
Žanr:krimi, drama, triler
Godina:1983
Reziser:Brian De Palma
Scenario:Oliver Stone
Uloge:Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer
Uzrast:R
Award:Nominovan za 3 Zlatna Globusa i 3 druge nagrade
Studio:Universal Pictures
Zemlja:United States
Website:www.universalstudiosentertainment.com/scarface/
Jezik:Engleski, španski
Trajanje:170 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...