•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Screen Daily preporučio film Srđana Dragojevića

​Cenjeni filmski sajt Screen Daily u sveobuhvatnom tekstu grupe autora nazvanom "42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala" jedan odeljak posvetio je i "Nebesima", novom filmu srpskog sineaste Srđana Dragojevića.

"Nebesa" su jedan od samo šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su preporučeni u pomenutom tekstu.

Navodi se da Dragojević, autor filmova "Mi nismo anđeli", "Lepa selo lepo gore", "Rane", "Parada" 'pruža nekonvencionalan pogled na tranziciju u postkomunističkom društvu u Nebesima, toj mračnoj komediji sa elementima fantastike'.

Ovaj film se sastoji iz tri priče koje su smeštene u 1993, 2001. i u 2026, a reč je o adaptaciji kratkih priča francuskog pisca Marsela Emea.

Projekat ovog ostvarenja je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages.

Nastaje u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Njemačke.

Kako iz FCS objašnjavaju, novi film Dragojevića je priča o čudima.

U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat.

Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film Nebesa je, po rediteljevim rečima, "hrišćanska alegorija".

"Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić, i drugi.

Osim Dragojevićevog najnovijeg filma u pomenutom tekstu istaknuti su i novi filmovi Lea Karaksa, Pola Ferhovena, Brune Dimona, Majiven, Fransoa Ozona, Beoua Žakuoa, Tomasa Vinterberga, Nanija Moretija...

Podeli:



Preporucujemo