•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sedam i po (2006)

„Sedam i po“ je srpski film snimljen 2006. godine u režiji Miroslava Momčilovića.

Sedam priča iz kraja koje povezuje lajt-motiv sedam smrtnih grehova, na komičan način tretiraju svakodnevicu Novobeograđana opsednutih svojim sitnim slabostima i vođenih strastima. Ništa ljudsko im nije strano i ne libe se da prelaze granice moralnog, budući da svaki od njih moral shvata na sebi svojstven način.

Priča o sedam smrtnih grehova, ipak, nije moralizatorska – ona otkriva da i pored greha i grešaka postoji trenutak pročišćenja i iskupljenja junaka. Njihovi životi nisu u hrišćanskom smislu grešni, njihove slabosti svakako su posledica vremena u kome živimo i na trenutak odražavaju osećaj besciljnosti.

Gordost, očajanje u lenjosti, zavist, gnev, srebroljublje, razvrat i neumerenost u jelu i piću – to jesu biblijski gresi ali u savremeno doba postaju skoro apsurdni u kontekstu mnogo gorih i većih civilizacijskih problema.

Zato scenario neprestano poziva na smeh – ovladati svojim strahovima i problemima, nasmejati se sebi u sebi, biti autoironičan, to je način prevazilaženja sopstvene boli. Junake boli to što im tako malo a ipak dovoljno nedostaje da budu srećni.

Greh 1 - Srebroljublje
Keboja i Radule su zgubidani koji žele da kod fudbalskog asa Maradone izazovu sažaljenje šaljući mu patetična pisma i video-kasete ne bi li se domogli „hleba bez motike“, no, pohlepa ih odvodi u ludilo.
Uloge: Branislav Trifunović, Nikola Vujović, Gordana Đurđević-Dimić i Anđelika Simić.

Greh 2 - Gnev
Tadija je bilder na steroidima koji želi da se osveti za poniženje koje je doživeo kao neugledni klinac ali ga upravo gnev onemogućava da to uradi kako je zamislio.
Uloge: Miloš Timotijević, Marko Vasović, Marija Karan, Radoslav Milenković i Toma Trifunović.

Greh 3 - Razvrat
Obrad i Radoje, političar i inspektor, koji se upoznaju putem Interneta, dele istu voajersku strast – vole da gledaju devojčice, ali nikada ne prelaze granicu pedofilije.
Uloge: Branko Vidaković, Boris Komnenić i Ksenija Bujisić.

Greh 4 - Neumerenost u jelu i piću
Adam i Verica rado dolaze na koktele i otvaranja izložbi samo da bi se dobro najeli i napili, sve dok ne pojedu i izložbeni eksponat-pihtije od ljudskog sala.
Uloge: Nenad Jezdić, Nataša Marković, Goran Sultanović, Kokan Mladenović, Aleksandra Janković, Ahmet Burić, Đorđe Marjanović i Bora Nenić.

Greh 5 - Gordost
Srđan i Zorica su bračni par koji pred milionskim auditorijumom kviza iznosi svoj „prljav veš“ gubeći mogućnost osvajanja milion dinara.
Uloge: Gordan Kičić, Ljubinka Klarić i Lane Gutović.

Greh 6 - Očajanje u lenjosti
Simka i Konda su prefinjeni lopovi koje mrzi čak i da se popnu do vrha solitera i obiju bogataški stan.
Uloge: Nikola Đuričko, Boris Milivojević, Dubravko Jovanović, Mira Stupica, Ana Stanić i Zorka Manojlović.

Greh 7 - Zavist
Musa i Banjac, sredovečne dangube, zavide izbeglici iz Bosne, Buretu, jer se „snašao“ i otvorio lokal sa ćevapima.
Uloge: Srđan Miletić, Miloš Samolov, Mladen Nelević, Milica Mihajlović i Marija Arsić.

Film je na glumačkim susretima u Nišu doneo nagradu „Car Konstantin“ Milanu Gutoviću za najbolju mušku ulogu, nagradu „Carica Teodora“ Miri Stupici za najbolju žensku epizodnu ulogu i nagradu „FIPRESCI“ Nenadu Jezdiću za najbolju mušku ulogu.

Na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji Prva nagrada za najbolji scenario pripala je Miroslavu Momčiloviću, kao i nagrada za doprinos festivalu.

Filmu „Sedam i po“ pripale su i četiri „Zlatne mimoze“ na 20. Hercegnovskom filmskom festivalu - za najbolji scenario Miroslavu Momčilovuću, za kameru Dimitriju Jokoviću, za kostim Slavni Martinović i za ton Branku Đorđeviću.

Filmu je pripala i tradicionalna nagrada publike „TV novosti“.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Žanr:komedija, drama
Godina:2006
Reziser:Miroslav Momčilović
Scenario:Miroslav Momčilović
Uloge:Branislav Trifunović, Nikola Vujović, Miloš Timotijević
Award:1 osvojena
Studio:Brigada
Zemlja:Serbia
Jezik:Srpski
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...