•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival počinje u Gračanici 19. novembra

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF), održava se pod sloganom “Ovde!” sedmu godinu zaredom. Ove godine festival će trajati od 19. do 21. novembra a pored glavnog programa u Domu kulture Gračanica, a deo programa Festival prikazuje i u srpskim enklavama na Kosovu – u Šilovu i Ranilugu.

Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i 2016. godine u Zvečanu, KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, održava se svake godine u Gračanici, u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za tri dana festivala, biće prikazano 9 filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvalii veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima i neizostavni dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti.

Novi film Srđana Dragojevića, „Nebesa“ koji je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, biće prikazan 19. novembra u 21h. U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Pred publikom će se naći i „Toma“ kao jedan od najgledanijih domaćih filmova. Svetsku premijeru „Toma“ je imao na Filmskom Festivalu u Sarajevu i od tada ne prestaje da puni bioskopske sale kako kod nas tako i u svetu. Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.

Još jedan dmaći film na programu KMMFF je art-horor „Vampir“ u reditelja i scenariste Branka Tomovića. Film govori o Arnautu (glumi ga Branko Tomović) koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da mu naude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić.

Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mainstream“, „Večni“ i „Venom 2“.

„Mainstream“ je drugi film rediteljke Đije Kopole (Gia Coppola) koji je na Filmskom festivalu u Veneciji veoma zainteresovao kako kritičare tako i publiku. Film obrađuje temu uticaja društvenih mreža na realan život i postavlja pitanja koliko smo spremni da se odreknemo sebe u trci za lajkovima, popularnošću i zaradom, kao i to da li postoji granica između ljudi koji “prodaju dušu đavolu na internetu” i onih drugih koji misle da su uz pomoć satire iznad društvenih mreža, a zapravo idu ka istom cilju. Scenaristkinja i rediteljka filma Đija Kopola je unuka čuvenog sineaste Fransisa Forda Kopole (“Kum”, “Apokalipsa sada”), svoj debitanski film “Palo Alto” predstavila je na Mostri u Veneciji 2013. godine. Glavnu ulogu igra popularni Endrju Garfild dok je glavna ženska ulog, Frenki, pripala mladoj glumici Maji Houk (“Bilo jednom u Holivudu”) koja je ćerka glumice Ume Turman i glumca Itana Houka.

Novi film iz Marvel studija, „Večni“ takođe stiže na 7. KMMFF. Tim superjunaka predvođenih Selmom Hajek i Anđelinom Džoli donosi i deset novih lica, deset novih energija, deset novih moći koji svojom različitosti doprinose snazi superheroja koji će ući u legendu. Rediteljka filma je Kloi Džao, dobitnica Oskara za film Zemlja nomada, te je spoj sa univerzumom super heroja za celu glumačku postavu pravo osveženje.

Tom Hardi se u filmu „Venom 2“ vraća kao istraživački novinar Edi Brok, koji je sada najbolji prijatelj i cimer vanzemaljskog parazita koji mu omogućava da bude „smrtonosni zaštitnik“ San Franciska.

U dečijem programu Festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski. Diznijeva avantura „Nepopravljivi Ron“, ruska bajkovita priča „Moje slatko čudovište“ i premijerno „Čarolija meseca“ čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Festival prikazuje filmove „Moje slatko čudovište“ i „Toma“ 20. novembra u Šilovu i 21. novembra u Ranilugu.

Ulaznice za pojedinačne projekcije mogu se kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, odnosno KPC-a Božidar Mitrović Šandor u Šilovu i Doma kulture Radomir Popović u Ranilugu.

Podeli:



Preporucujemo