•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Selekcija FEST Fokus na 49. Međunarodnom filmskom festivalu - FEST

U takmičarskoj selekciji „Fest Fokus” 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji se održava od 7. do 16. maja u u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, publika će u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade moći da pogleda 14 filmova iz sedam zemalja. U ovoj selekciji, čije filmove odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme, biće prikazana i dva domaća ostvarenja: dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca” Tanje Brzaković” i „Prolećna pesma” Natalije Avramović. Žiri u selekciji „FEST Fokus” čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević.

Iz zemalja bivše Jugoslavije dolaze tri ostvarenja. Film „Ribanje i ribarsko prigovaranje” hrvatskog reditelja MIana Trenca smešten je u 16. vek i govori o pesniku i plemiću Petru Hektoroviću i njegovim danima na moru u društvu dvojice ribara, sanjarenju i prisećanju na tragične mladalačke ljubavi. Glumačku ekipu predvode legendarni Rade Šerbedžija, ovogodišnji dobitnik počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, i Leon Lučev, koji će biti gosti 49. FEST-a. Drama „Dohvati nebo” crnogorskog reditelja Milutina Darića prati sredovečnog Milutina čija se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna. Slovenački film „Sanremo” reditelja Miroslava Mandića tematizuje ljubav dvoje ljudi u staračkom domu, koji obole od demencije i svaki susret doživljaju kao da se vide prvi put.

Festivalska publika će u selekciji FEST Fokus moći da pogleda šest filmova iz SAD. Reditelj Džulijen Templ je 2001. godine bio gost FEST-a kada je predstavljao film „Prljavština i bes” o kultnom pank bendu Sex Pistols, a ovom prilikom će se pred auditorijumom naći još jedan njegov dokumentarac sa muzičkom temom – „Crock of gold: A few rounds with Shane MacGowan” o pevaču i frontmenu irskog sastava The Pogues. Horor ostvarenje „Moje srce kuca kad mu ti kažeš” Džonatana Kuartasa dobio je Specijalno priznanje žirija za fotografiju na filmskom festivalu Trajbeka 2020. godine, a radnja prati Dvajta i njegovu sestru Džesi koji se suočavaju sa misterioznom bolešću njihovog brata Tomasa.

Drama „Surogat” Džeremija Herša govori o izazovima i moralnim dilemama koje surogat-roditeljstvo donosi za troje prijatelja, dok se komedija „Večera u Americi” Adama Rehmajera bavi odnosom pank rokera Sajmona i ekscentrične Pati u sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada. „Vodim te sa sobom” je američko-meksički film rediteljke Hajdi Iving, o kuvaru Ivanu koji donosi tešku odluku da pređe preko granice, obećavajući sinu i novootkrivenoj ljubavi da će se vratiti u Meksiko. Dokumentarni film „Iznad vrha”, koji se planinarenjem bavi kroz prizmu spiritualnosti, režirao je Aleksandar Jović.

Iranska kinematografija će u „FEST fokusu” biti zastupljena sa dva ostvarenja: u filmu „Bez izbora” reditelja Reze Dormišijana još jednom u ovoj selekciji tematizuje surogat-roditeljstvo, kroz slučaj beskućnice u procesu protiv lekara. Drama „Tiket” Morteze Faršbafa prati Davuda, pasioniranog kockara fokusiranog na sportsko klađenje, koji svu zaradu troši u onlajn kladionicama, i nada se da će mu utakmica Srbija-Kostarika na Svetskom prvenstvu promeniti život. Rumunski film „Polje maka” oslikava borbu mladog rumunskog policajca Kristija, koji pokušava da nađe ravnotežu između identiteta čoveka koji radi u mačo hijerarhijskom okruženju i identiteta homoseksualne osobe koja privatno pokušava da zadrži samo za sebe.

Međunarodni filmski festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Informacije o programu i prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST možete naći na sajtu festivala: https://www.fest.rs/

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...