•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Senke nad Balkanom 2 imaju najviše nominacija za FIDES

Za nagradu "Zlatna Arena" Festivala drama i serija FEDIS najviše nominacija ima serija "Senke nad Balkanom 2" autora Dragana Bjelogrlića, ukupno sedam, a slede "Tajkun", "Južni vetar" i "Švindleri" sa po šest nominacija, a takmiče se ukupno 44 umetnika u različitim kategorija.

Međunarodni festival po 10. put biće održan 29. i 30. septembra u Domu omladine Beograda, a u konkurenciji se nalazi 13 televizijskih igranih serija.

Kako je saopštio žiri ove manifestacije, među izborom od 44 umetnika nalaze se glumci, reditelji, scenaristi, direktori fotografija, montažeri, kompozitori muzike, kostimografi, kao po uzoru na Oskara, a za svaku kategoriju postoje četiri nominacije.

Najviše nominacija ima serija "Senke nad Balkanom 2" autora Dragana Bjelogrlića, ukupno sedam, koji ima glavnu ulogu i u trileru "Tajkun" sa šest nominacija, a za njim slede "Južni vetar" i "Švindleri" takođe po šest nominacija u raznim kategorijama, dok su iza njih "Grupa", "Delirijum tremens", "Dug moru", "Slatke muke", "Vojna akademija", "Psi laju vetar nosi 2", "Žigosani u reketu" i "Kalup".

Oštra je konkurencija u trci za glavnu mušku ulogu, te za domaću verziju nagrade "Emi" u ovoj kategoriji takmiče se: Miloš Biković za ulogu Maraša u krimi priči "Južni vetar" Miloša Avramovića, Andrija Milošević u licenciranoj komediji "Slatke muke", Tihomir Stanić kao glumac radoholik u mini seriji "Delirijum tremens" Gorana Markovića i Dragan Bjelogrlić kao "Tajkun" Miroslava Terzića.

Nagrada za glavnu žensku ulogu će otići u ruke jednoj od sledećih dama: Nada Šargin za mini seriju "Kalup" Vuka Ršumovića, Hana Selimović za spomenuti "Tajkun", Anita Mančić za "Delirijum tremens", kao i Dubravka Mijatović za seriju "Žigosani u reketu", iz produkcije United Media, i braće Dragana i Gorana Bjelogrlića.

Epizodna muška rola je donela zanimljiva glumačka dostignuća: Ljubomir Bandović kao simpatični negativac u "Južnom vetru", Ivan Đorđević kao zastrašujući zločinac u "Tajkunu", Goran Bogdan kao Mustafa iz "Senki nad Balkanom 2" i izvanredna uloga šlogiranog oca - Bogdana Diklića u seriji "Južni vetar".

Epizodne role za žene su takođe bile veoma zapažene: Vesna Trivalić za "Senki 2", Jasna Đuričić za "Grupu", Gorica Popović kao urnebesna Cvetana u "Švindlerima", ali i Bojana Maljević u potresnoj ulozi u teškoj drami "Dug moru".

Kategorija "glumačko otkrovenje" predstavlja debitante u TV serijama, nove mlade nade koje obećavaju: pre svih tu je sigurno Filip Đurić za retko odličnu ulogu sociopate kriminalca u "Grupi", Aleksandar Bjelogrlić u "Senkama 2", Vule Marković – "Dug moru", kao i Filip Hajduković u "Švindlerima".

Za Zlatnu antenu u kategoriji najbolje režije boriće se kreativci: ekipa režisera krimi serije "Grupa", Goran Marković ("Delirijum tremens"), ekipa reditelja za "Senke 2" i Miroslav Terzić za "Tajkuna".

Često najslabija karika domaćeg filma i serija - scenario, takođe se nalazi u konkurenciji za nagrade, a u takmičenju su ove četiri serije – "Grupa", "Slatke muke", "Švindleri" i "Dug moru", sve su realizovane po tekstovima ekipe autora.

Sve spomenute serije biće u konkurenciji i za najbolju fotografiju, kostim, montažu i originalnu muziku.

Pobednici će biti proglašeni na svečanosti 30. septembra u Domu omladine Beograda.

Podeli:



Preporucujemo