•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Shakespeare in Love (1998)

Film je većim delom izmišljen, iako je nekoliko likova utemeljeno na stvarnim ljudima. Osim toga, neki likovi, rečenice i delovi radnje su reference na Shakespearove komade.

Zaljubljeni Shakespeare je osvojio nekoliko Oscara 1998., uključujući najbolji film i nagradu za najbolju glumicu (Gwyneth Paltrow). Bila je to prva komedija koja je osvojila nagradu za najbolji film nakon Annie Hall.

Film ne teži istorijskoj tačnosti i uključuje mnogo anakronizama. Ali, kostimi i portret pojedinih slavnih ličnosti, posebno kraljice Elizabete I., prenešeni su dosta verno.

Radnja filma vrti se oko zabranjene veze između Shakespeare-a i plemkinje Viole.

Kako bi izmirio svoj dug sa biznismenom Hughom Fennymanom, Shakespearov pokrovitelj, ponudi zelenašu Fennymanu partnerstvo u nadolazećoj produkciji Shakespearove najnovije komedije, Romeo i Ethel, gusareva kći. Ovaj komad kasnije će se preimenovati u "Romeo i Julija".

Dramatičaru Williamu Shakespeareu fali inspiracije pa se daje u potragu za novom muzom, koju pronalazi u obliku Viole de Lesseps, devojke inspirisane njegovim delima i zaljubljene u njegove rime. Iako je to zabranjeno zakonima i običajima 16. veka, Viola se oblači kao muškarac i prijavi se na audiciju za ulogu u Shakespearovoj novoj predstavi. Nakon što je dobila ulogu Romea, nastavlja svoju smicalicu. Kasnije je otkriva sam Shakespeare, a dvoje se upuštaju u tajnu vezu. Romansa između njih dvoje očigledno je aluzija na scene u Romeu u Juliji, uključujući scenu u plesnoj sobi iz drugog čina i scenu na balkonu odmah nakon toga. Element zabranjene ljubavi daje Shakespeare-u temelj za inspiraciju, a mnogi se njihovi dijalozi kasnije pojavljuju kao neki od najslavnijih citata u predstavi.

Shakespeare počne uzbuđeno pisati i, zahvaljujući svojoj vezi s Violom koja će se udati, napiše tragediju umesto komedije. Viola tokom proba igra Romea, ali tokom razgovora na jastuku sa Williamom, saznaje i Julijine rečenice.

Vrhunac filma dolazi dan pre Violina venčanja i premijere predstave. Kraljičin službenik otkriva kako u pozorištu nastupa žena i odmah ga zatvara. Ostavljeni bez pozornice i glavnog glumca, čini se da su sve nade izgubljene. Za dvoje ljubavnika sve nade nestaju nakon Violine udaje. Ali, vlasnik konkurentskog pozorišta daje Shakeapeareu još jednu priliku i dopušta mu da postavi predstavu u drugom pozorištu. Viola saznaje da će se predstava održati na dan njenog venčanja i pobegne od svog novopečenog muža (uz pomoć služavke) u pozorište. Tamo odigra ulogu Julije sa Shakespearom u ulozi Romea, a strastveno izvođenje dvoje ljubavnika oduševi svu publiku, uključujući kraljicu koja se iznenada pojavljuje. Ipak, dvoje ljubavnike se mora rastati; u poslednjoj sceni razgovaraju o Shakespearovom sledećem komadu, "Na Tri kralja". Po naredbi kraljice, ovaj komad mora biti veseliji i uključivati heroinu zvanu Viola.

Žanr:Komedija, Drama, Romansa
Godina:1998
Reziser:John Madden
Scenario:Marc Norman, Tom Stoppard
Uloge:Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush
Uzrast:R
Award:osvojena 7 oskara
Studio:Universal Pictures
Zemlja:United States
Website:www.universalpictures.com
Jezik:Engleski
Trajanje:123 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...