•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Shannen Doherty

Shannen Maria Doherty (Memphis, Tennessee , 12. aprila 1971.) je američka glumica najpoznatija po ulogama Brende Walsh u Beverly Hillsu, 90210 i Prudence Halliwell u "Činima".

Shannen se rodila u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee kao kćer Rose i Toma Dohertya. Sa 7 godine sa porodicom se preselila u Los Angeles i odmah je dala do znanja da želi biti glumica.

1981. godine, sa 11 godina dobila je ulogu Jenny Wilder u mini seriji "Mala kuća u preriji" zahvaljujući producentu Michaelu Landonu.

Dobila je ulogu Kris, starije blizanke u seriji "Naša kuća" koja se prikazivala od 1986.-1988. s kojom je dobila mnogo nominacija za "Najbolju mladu glumicu". Glumila je u jednoj epizodi hit serije "Magnum" uz Toma Sellecka.

Prva veća uloga bila je ona Heather Duke u filmu "Heathers" uz Winonu Ryder i Christiana Slatera. Film je 2006. rangiran 5# na listi "50 njaboljih srednjoškolskih filmova".

1990. Shannen se pridružila ekipi Beverly Hillsa, 90210 kao Brenda Walsh, sestra blizanka Brendona (Jason Priestley). 1991. i 1992. dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu. U seriji je glumila tinejđerku koja je u vezi sa bivšim alkoholičarom Dylanom (Luke Perry) i popularna je u školi.

Nakon 4 sezone, Dohrety je napustila Beverly kada se njen lik preselio u London na muzičku akademiju. Iako je trebala izostati iz serije samo jednu epizodu, nije se nikada više pojavila te je njezin lik zamenila Tiffani Amber Thiessen.

1998. dobila je ulogu u još jednoj seriji Aarona Spellinga "Čarima". Dobila je ulogu Prudence "Prue" Halliwell, najstarije sestre veštice uz Alyssu Milano i Holly Marie Combs. U seriji je glumila 3 sezone do 2001 kada je njen lik umro.

Njezin lik zamenila je Rose McGowan. I nakon odlaska iz serije, Shannen je imala pravo na 5% prava na seriju. 2 je puta nominovana za nagradu "Saturn" za svoju ulogu Prue. Njen lik Prue je uvršten na 9# mesto uloga veštica.

Dve godine nakon odlaska iz serije "Čari", Shannen je dobila posao voditelja u "reality showu", "Scare Tactics" u kojoj je ostala do kraja prve sezone. Nije poznato zašto je otišla, ali je njen posao voditelja dobio Stephen Baldwin. Serija se prestala prikazivati 2006, ali je vraćena 2008., a voditeljka je Tracy Morgan.

Nakon "Scare Tactics", Shannen se vratila serijama i nastupila je u sapunici "North Shore" koja je trajala od 2004 do 2005. kada se ukinula. Glumila je i u TV seriji "Love Inc." koja se takođe brzo ukinula.

2006. je Shannen napravila svoj vlastiti "reality show", "Breaking Up With Shannen Doherty". "Show" se nije dugo održao pa je ukinut nakon samo jedne sezone zbog malog odaziva publike i male gledanosti.

2007. je glumila u dva TV projekta, u "Kiss Me Deadly: A Jacob Keane Assignment" i "Christmas Caper". Te je godine uvrštena 96# kao "100 najvećih TV ikona".

2008. godine pojavila se u švedskoj seriji "High Chaparall". Kasnije je potvrdila svoju ponovljenu ulogu u "Spin offu" Beverly Hillsa, "90210". Opet glumi Brendu Walsh, ali je sada učiteljica u školi. Uz nju, svoju ulogu je ponovila i Jennie Garth.

1993. Dohrety se udala za Ashleya Hamiltona s kojim se rastala 1994. 2002. se preudala za Ricka Salomona s kojim se rastala 2003. pa je bila zaručena za Judda Nelsona. Zbog problema s alkoholom, 2001. osuđena je na 10 dana zatvora ili 20 dana korisno društvenog rada i morala je platiti $1500.

Nekoliko se puta slikala gola za magazin "Playboy". Živi u Malibuu u Kaliforniji i ima ranč u Ventura Countyu na kojem ima nekoliko konja i pasa.


Filmografija:
2014 Bukowski (completed)
2012 Witchslayer Gretl (TV movie)
2011 Suite 7 (TV series)
2010 Growing the Big One (TV movie)
2010 Mari-Kari (TV series)
2010 Burning Palms
2009 Encounter with Danger (TV movie)
2008-2009 90210 (TV series)
2008 The Lost Treasure of the Grand Canyon (TV movie)
2008 Kiss Me Deadly (TV movie)
2007 Christmas Caper (TV movie)
2005 Category 7: The End of the World (TV movie)
2005 Love, Inc. (TV series)
2004-2005 North Shore (TV series)
2003 View of Terror (TV movie)
2002 Hell on Heels: The Battle of Mary Kay (TV movie)
2002 The Rendering
2001 Another Day (TV movie)
1998-2001 Charmed (TV series)
2000 Satan's School for Girls (TV movie)
1999 Striking Poses
1997 The Ticket (TV movie)
1997 Nowhere
1997 Sleeping with the Devil (TV movie)
1997 Friends 'Til the End (TV movie)
1996 Gone in the Night (TV movie)
1995 Mallrats
1994 A Burning Passion: The Margaret Mitchell Story (TV movie)
1994 Rebel Highway (TV series)
1990-1994 Beverly Hills, 90210 (TV series)
1994 Blindfold: Acts of Obsession (TV movie)
1994 Almost Dead
1993 Freeze Frame (TV movie)
1992 Obsessed (TV movie)
1992 The Secret of Lost Creek (TV series)
1991 Forever Young (TV movie)
1990 Life Goes On (TV series)
1989 21 Jump Street (TV series)
1988 Heathers
1986-1988 Our House (TV series)
1987 Alf Loves a Mystery (TV movie)
1986 Outlaws (TV series)
1985 Highway to Heaven (TV series)
1985 The Other Lover (TV movie)
1985 Girls Just Want to Have Fun
1985 Robert Kennedy & His Times (TV mini-series)
1985 The New Leave It to Beaver (TV series)
1984 Little House: Bless All the Dear Children (TV movie)
1984 Little House: The Last Farewell (TV movie)
1984 Airwolf (TV series)
1983 Little House: Look Back to Yesterday (TV movie)
1983 Magnum, P.I. (TV series)
1982-1983 Little House on the Prairie (TV series)
1982 Voyagers! (TV series)
1982 Night Shift
1982 The Secret of NIMH
1982 The Phoenix (TV series)
1981 Father Murphy (TV series)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

"Crna svadba" u selekciji Berlinala
ZANIMLJIVE ČINJENICE IZ FILMA „ALEJA NOĆNIH MORA“ –...
Smotra novog italijanskog filma od 24. do 29. januara u...
POTREBA ZA MRŽNJOM u bioskopima
„Heroji radničke klase“ Miloša Pušića premijerno na...
Army of Thieves (2021) (2021)
Old (2021) (2021)
The Protégé (2021) (2021)
Milan Marić će glumiti Žarka Lauševića u seriji...
Horor serija "Archive 81" je trenutno najgledanija na...
Escape Room: Tournament Of Champions (2021) (2021)
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 20. do 26....
Netfliks snima serijal o australijskoj drami Novaka...
Cineplexx Niš bioskop obeležava Svetski dan kokica
Često su je upoređivali sa Odri Hepbern, a sada će je i...
Jungle Cruise (2021) (2021)
Leonardo Dikaprio: Šef NASA-e mi je pre pet godina otkrio...
Specijalna projekcija filma Ognjena Jankovića
Bezos najvio seriju "Gospodar prstenova: Prstenovi moći"
Novi komični zapleti u najnovijim epizodama hit serije...
,,Dragulji“ u Cineplexx UŠĆE Shopping Center bioskop