•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Shrek 2 (2004)

Shrek (Mike Myers) i princeza Fiona (Cameron Diaz) žive u srećnom braku u svom udobnom domu u močvari. Stiže poruka iz kraljevstva u kojoj kralj i kraljica (John Cleese i Julie Andrews) zahtevaju da princeza i Shrek dodu u kraljevsku palatu...

Posle romantičnog 'odlaska u zalazak sunca' Shreka i Fione u prvom delu ostalo je još puno neispričanih bajki o njihovom životu. Ljudi koji se bave animacijom u kompaniji Dream Works odmah su počeli da pripremaju nastavak (267 miliona dolara zarade koju je prvi film ostvario, dodatno je ubrzalo stvari). Kraj svake bajke u stilu 'i onda su zauvek živeli srećno' predstavlja osnov zapleta u Shreku 2. Uostalom, ko kaže da sve što je dobro mora kratko da traje?

Shrek 2 nije pokušaj da se eksploatiše uspeh prvog filma i da se zaradi još koji dolar, već predstavlja logičan nastavak koji donosi i nove elemente. U pitanju je porodična komedija koja u poređenju sa prvobitnim filmom Shrek ostvaruje isti kvalitativni skok kao što je bio slučaj filmova Toy Story i Toy Story 2. Ostvaren je ogroman napredak u vizuelnom izgledu uz mnogo suptiinih promena koje svakako dovode formu (animirani film) do perfekcije. Ipak važnije od vizuelnog i izgleda su glasovi.

John Cleese i Julie Andrews su i dalje sjajni kao Shrekova nevoljna tazbina, Antonio Banderas kao 'okoreli' najamnik i 'mačak u čizmama' pravi je mačiji Zoro (kao u verziji Erola Flynna). Mike Myers pomaže da Shrek i dalje ostane zanimljiv lik. Svi učesnici u novoj Shrekovoj avanturi zaslužuju pohvale jedino je soundtrack pomalo problematičal Poprilično grozne obrade poznatih pesama umeju da iziritiraju (primer: Pete Yorn u 'unjkavoj' obradi 'Ever Fallen In Love', inače divne ljubavne pesme legendarnog britanskog novotalasnog benda The Buzzcocks).

Glavni par u filmu, princeza Shrek, dovoljno su zabavni film bi bio sjajan i da dijalozi nisu tako raznovrsni i duhoviti. Pametno ubačeni gegovi uz dobre replike osiguravaju da nastavak pored prepoznatljive atmosfere, donese i nešto novo. Pošto svaka dobra komedija mora da kod publike probudi još neke emocije (u prvom filmu Shrek, zavoleli ste sve likove) i da učini neizvesnim avanturu srećnog para. Teme su i dalje ljubav i potraga za identitetom, ali ovog puta se pojavljuje i pitanje rasizma (između vrsta). Oni koji su gledali i prvi film, sigurno su puno očekivali i od 'bezobrazne' mule. Bez namere da vam kvarimo užitak i da vam otkrijemo nešto od zapleta, moramo da kažemo da je mula apsolutni car.

Žanr:animacija, avantura, komedija
Godina:2004
Reziser:Andrew Adamson, Kelly Asbury
Scenario:William Steig, Andrew Adamson
Uloge:Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz
Uzrast:PG
Award:Nominovan za 2 Oscara, 13 nagrada i 35 nominacija
Box office:211M USD
Studio:DreamWorks SKG, Pacific Data Images (PDI), DreamWorks Animation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...