•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sigourney Weaver

Sigurni Viver (engl. Sigourney Weaver; 8. oktobar 1949) američka je filmska i televizijska glumica. Tri puta je bila nominovana za Oskara, a najpoznatija je po ulozi Elen Ripli u filmskom serijalu Osmi putnik. Jedna je od rodonačelnica akcionih heroina kao glavnih filmskih likova. Nazivaju je kraljicom naučne fantastike, potpuno zasluženo.

Sigurni Viver je rođena kao Suzan Aleksandra Viver, 8. oktobra 1949. godine u bolnici Leroj u Njujorku. Njen otac, TV producent Silvester L. Viver mlađi, prvobitno je želeo da je nazove Flavija, zbog svoje strasti prema rimskoj istoriji (već je njenom starijem bratu dao ime Trajan). Njena majka, Elizabet Inglis, bila je britanska glumica koja je žrtvovala svoju karijeru za porodicu. Sigurni je odrasla u virtuelnom balonu bezazlenog blaženstva, o njoj su brinule dadilje i sobarice. Do 1959. Veaversi su živeli u 30 različitih domaćinstava. Godine 1961. Sigurni je počela da pohađa Akademiju za devojčice Brearli, ali ju je majka preselila u drugu privatnu školu u Njujorku, Chapin. Sigurni je bila prilično viša od većine svojih drugih drugarica iz razreda (sa 13 godina već je imala 180), što je rezultiralo time da su joj se stalno smejali i zadirkivali; da bi dobila njihovo prihvatanje, preuzela je ulogu odeljenskog klovna.

Godine 1962. njena porodica se nakratko preselila u San Francisko, što je za nju bilo neprijatno iskustvo. Kasnije su se vratili na istok u Konektikat, gde je postala učenica škole Etel Voker, suočavajući se sa istim problemima kao i pre. Godine 1963. promenila je ime u „Sigurni“, po liku „Sigurni Hauard“ u „Velikom Getsbiju“ F. Skota Ficdžeralda . Sigurni je već glumila u školskoj dramskoj produkciji „San letnje noći“, a 1965. je radila tokom leta sa berzanskom trupom, nastupajući u „Tramvaj zvanom želja“ i „Ne možeš to poneti sa sobom”. Nakon što je 1967. završila školu, provela je nekoliko meseci u kibucu u Izraelu. Tada se verila za reportera Arona Latama, ali su ubrzo raskinuli.

Godine 1969. Sigurni se upisala na Univerzitet Stanford, smer engleska književnost. Učestvovala je i u školskim predstavama, posebno u japanskim Noh predstavama. U to vreme je živela u kućici na drvetu, pored muškog prijatelja, obučena u odeću poput vilenjaka! Po završetku studija 1971. prijavila se na Jejlsku dramsku školu u Njujorku. Uprkos tome što se pojavila na audiciji čitajući govor Bertolta Brehta i nosila kaiš nalik užetu, škola je prihvatila, ali su je profesori odbili zbog njene visine i nastavili da je prikazuju kao prostitutke i starice (dok je drugarica iz razreda Meril Strip bila tretirana gotovo sa poštovanjem). Međutim, 1973. godine, dok je debitovala u pozorištu sa „Vatergate Classics“, upoznala se sa timom dramskih pisaca i glumaca i počela da se druži sa njima, što je rezultiralo dugogodišnjim prijateljstvom sa Kristoferom Durangom, Kejt Mekgregor-Stjuart i Albertom Inauratom. .

Godine 1974. glumila je u predstavama kao što su Aristofanove "Žabe" i Durangova "Priroda i svrha univerzuma" i "Deril i Kerol i Keni i Dženi", kao Dženi. Po završetku studija te godine, počela je ozbiljno da se bavi scenskom karijerom, ali joj je visina i dalje bila prepreka. Međutim, nastavila je da radi na sceni sa Durangom (u "Titaniku" [1975]) i Inauratom (u "Blizancima" [1976]). Ostala scenska dela iz 1970-ih su „Marco Polo otpevaj pesmu“, „Životinjsko carstvo“, „Buva u njenom uhu“, „Stalni muž“, „Prizivanje događaja“ i druga. Međutim, ona koja ju je zaista privukla je "Das Lusitania Songspiel", predstava koju je napisala zajedno sa Durangom i u kojoj je igrala dve sezone, od 1979. do 1981. Za nju je takođe bila i za nagradu Drama Desk. Sredinom 70-ih pojavila se u nekoliko TV spotova i čak je glumila Avis Rian u sapunici Somerset (1970).

Godine 1977. dobila je ulogu koju je Šeli Duval konačno odigrala u Eni Hol (1977), nakon što je odbila ulogu zbog prethodnih obaveza na sceni. Na kraju, međutim, Vudi Alen joj je ponudio ulogu u filmu koji je, iako kratak (na ekranu je bila šest sekundi), naterao mnoge ljude da sednu i primete. Kasnije se pojavila u Madman (1978) i, naravno, Alien (1979). Uloga čvrste, beskompromisne Ripli učinila je Sigurni zvezdom "preko noći" i donela joj je nominaciju za Britansku nagradu. Zatim se pojavila u filmovima Eievitness (1981) i The Iear of Living Dangerousli (1982), potonji je bio veliki uspeh u Australiji koji je osvojio Oskara i doveo Sigournei i kolegu Mela Gibsona u Kan 1983. Iste godine je isporučila počasnu nagradu Emi njenom ocu, nekoliko meseci pre nego što je njen ujak, glumac Dudls Viver, izvršio samoubistvo. Ta godina joj je donela i romansu sa Džimom Simpsonom, njenu prvu otkako je dve godine ranije raskinula sa Džejmsom M. Meklurom. Ona i Simpson venčali su se 1. oktobra 1984. Sigurni je u međuvremenu igrala u loše prihvaćenom Dogovoru veka (1983) i mega-hitu Isterivači duhova (1984). Takođe je bila nominovana za nagradu Toni za njen tour-de-force nastup u predstavi "Hurli Burli". Zatim su usledile Jedna žena ili dve (1985), Half Moon Street (1986) i Vanzemaljci (1986). Potonji je bio ogroman uspeh, a Sigournei je bila nominovana i za Zlatni globus i za Oskara.

Zatim je ušla u svoj najproduktivniji period karijere i dobila nominacije za Oskara, u kategorijama za najbolju i najbolju sporednu glumicu, za njen intenzivan portret Dajan Fosi u Gorillas in the Mist (1988) i njenu odličnu predstavu kao dvostruki prelaz, moć - gladan korporativni direktor u Vorking Girl (1988). Na kraju je izgubila u oba, ali je to donekle nadoknadila osvajanjem oba Zlatna globusa. Nakon što se pojavila u dokumentarcu o modnom fotografu Helmutu Njutnu, Helmut Nevton: Okviri sa ivice (1989), i ponovila svoju ulogu u nastavku Isterivači duhova II (1989), otkrila je da je trudna i da se neko vreme povukla iz javnog života. Rodila je ćerku Šarlot Simpson 13. aprila 1990. i vratila se u filmove kao (sada skinheds) Ripli u Alien³ (1992) i prelepa kraljica Izabela od Španije 1492: Osvajanje raja (1992), njen drugi film sa režisera Ridlija Skota. Glumila je u političkoj komediji Dejv (1993) zajedno sa Kevinom Klajnom, a zatim u trileru Romana Polanskog, Smrt i devojka (1994).

Godine 1995. viđena je u filmovima Jeffrei (1995) i Copicat (1995). Sledeće godine je „zagazila daske“ u „Seksu i čežnji“, još jednoj Durang predstavi. Nije nastupala u pozorištu mnogo godina pre te predstave, a njeni poslednji scenski nastupi odigrali su se 1980-ih u „Kako vam se sviđa“ (1981), „Beiond Therapi“ (1981), „Brak 'Bette i Boo '" (1985) i "Mletački trgovac" (1986). Godine 1997. bila je protagonistkinja u filmovima Snežana: Priča o teroru (1997), Ledena oluja (1997) i Alien: Vaskrsenje (1997). Njen nastup u "Ledenoj oluji" doneo joj je nagradu BAFTA i još jedan Zlatni globus. Takođe je dala odlične uloge u A Map of the Vorld (1999) i naučno-fantastičnoj laži Galaki Kuest (1999). Njena sledeća komedija, Compani Man (2000), ipak nije bila tako toplo dočekana kritički i finansijski. Zatim je igrala seksi prevaranticu u Heartbreakers (2001) i imala je glasovnu ulogu u Big Bad Love (2001). Njen otac je umro u 93. godini. Sama Sigournei je nedavno igrala u Tadpole (2002) i planira filmsku verziju The Guis (2002), zanosne jednočinke od 11. septembra koju je igrala na sceni krajem 2001. godine. Sa 60 godina, odigrala je ključnu ulogu u filmu Avatar (2009), koji je postao najbolji hit svih vremena. Film ju je ponovo spojio sa njenim režiserom "Vanzemaljaca" Džejmsom Kameronom. Njena lepota, talenat i naporan rad održavaju večnu glumicu i nastavila je da osvaja poštovanje svojih obožavalaca i reditelja.

Osvojene nagrade

Zlatni globus (najbolja ženska uloga za Gorile u magli (1988)).

Zlatni globus (najbolja sporedna ženska uloga za film Zaposlena devojka (1988).

Dobitnica BAFTA za film Ledena oluja (1997).

Nominacije

Nominacija BAFTA za film Osmi putnik (1979).

Nominacija za Oskara i Zlatni globus za film Tuđini (1986).

Nominacija za Oskara za film Gorile u magli (1988).

Nominacije za Oskara i BAFTA za film Zaposlena devojka (1988).

Nominacija Zlatni globus za film Ledena oluja (1997).

Privatni život

Udata je za pozorišnog reditelja Džima Simpsona sa kojim ima ćerku Šarlot. Zalaže se za očuvanje prirode.

Filmografija

1976. Somerset

1977. Annie Hall

1977. The Best of Families

1978. Madman

1979. Alien

1979. 3 by Cheever: The Sorrows of Gin

1979. 3 by Cheever: O Youth and Beauty!

1981. Eyewitness

1982. The Year of Living Dangerously

1983. Deal of the Century

1984. Ghostbusters

1985. Une femme ou deux

1986. Aliens 2

1986. Half Moon Street

1988. Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey

1988. Working Girl Ketrin Parker

1989. Ghostbusters II

1992. Alien 3

1992. 1492: Conquest of Paradise

1993. Dave

1994. Death and the Maiden

1995. Jeffrey

1995. Copycat

1997. The Ice Storm

1997. Snow White: A Tale of Terror

1997. Alien: Resurrection

1999. A Map of the World

1999. Galaxy Quest

2000. Company Man

2001. Heartbreakers

2001. Big Bad Love

2002. The Guys

2003. Holes

2004. Imaginary Heroes

2004. The Village

2005. Snowcake

2006. The TV Set

2007. Happily N'Ever After

2007. The Girl in the Park

2006. Infamous

2008. Vantage Point

2008 WALL-E

2009. Avatar

2009. Lovely bones

2011. Paul

2014. Exodus: Gods and Kings

2015. Chappie

2016. Finding Dory

2021. Ghostbusters: Afterlife

2022. Avatar: The Way of Water

Podeli:



Preporucujemo

Nova knjiga na temu AI-a: „200 ideja kako zaraditi uz...