•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Slavko Štimac dobitnik nagrade "Počasni Ernest"

Slavni glumac Slavko Štimac dobitnik je nagrade "Počasni Ernest", koja će mu biti uručena na trećem izdanju Somborskog filmskog festivala, koji se održava od 10. do 13. jula ove godine u organizaciji Kulturnog centra Laza Kostić.

Slavko Štimac je zahvalio organizatorima na ovom priznanju.

"Jako mi je drago drago što nagrada nosi ime pionira i velikog filmskog entuzijaste Ernesta Bošnjaka. Trudiću se da opravdam čast koja mi je ukazana", kazao je Štimac.

Slavko Štimac počeo je karijeru još u dečijem uzrastu, u filmu "Vuk Samotnjak", kada je imao samo 12 godina.

Svoj status potvrđuje u ostvarenjima "Zimovanje u Jakobsfeldu" (1975) i "Salaš u malom ritu" (1976), te nastavlja da tumači uloge tinejdžera.

Početkom osamdesetih igra jednu od svojih najznačajnijih uloga, u debitantskom filmu Emira Kusturice "Sećaš li se Doli Bel".

Tokom ove decenije igra u nizu popularnih filmova, kao što su "Ko to tamo peva", "Varljivo leto '68", "Braća po materi", i mnogim drugima, i učvršćuje status jednog od najboljih glumaca sa ovih prostora.

Nastavlja saradnju sa Kusturicom u fimovima "Podzemlje" i "Život je čudo", a do danas je ostvario na desetine zapaženih uloga.

Televizijska publika poslednjih godina može da ga vidi i u popularnoj seriji "Ubice mog oca".

Nagrada "Počasni Ernest" nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu i jednom od prvih filmskih autora u Srbiji. Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop.

Kao pristalica filma i entuzijasta, i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala biće otvoreno u Atrijumu Gradske kuće svečanom ceremonijom, u petak 10. jula u 20 časova. Iste večeri u 21h počeće i glavni program, projekcijom rusko-srpskog bioskopskog hita "Hotel Beograd".

Na festivalu će biti prikazano 11 ostvarenja u četiri selekcije: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova i Nostalgija.

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca. O nagradama odlučuje žiri koji čine glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović, i filmski producent Feti Dautović.

Podeli:



Preporucujemo