•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Slavoljub Stefanović Ravasi (1927 - 1996)

Slavoljub Stefanović Ravasi (Čačak, 29. jun 1927 — Beograd, 2. februar 1996) je srpski televizijski i pozorišni reditelj.

Po završetku režije na Akademiji umetnosti u Beogradu odlazi na Kosovo i Metohiju u Pokrajinsko narodno pozorište u Prištini, gde režira niz predstava u Srpskoj i Albanskoj drami. Njegova prva režija je bila predstava „Svi moji sinovi“ Artura Milera u Spskoj drami (premijera 16. oktobra 1952). Ubrzo će postaviti dela „Čovek koji nije postojao“ Josipa Lešića, „Bez trećeg“ Milana Begovića i „Tartifa“ Ž. B. Molijera. U Prištini će se oženiti i albanskom glumicom Meribane Šalja (1931 - 1956), sestrom Abdurahmana Šalje, koja će posle nekolko godina umreti u 25. godini života. U Beograd će se vratiti 1958. godine.

Kad Televizija Beograd pokrene televizijsku dramu, Ravasi će napisati scenario po Nušićevoj drami „Kirija“ i tako režirati prvu TV dramu na RTV Beogradu (1959). Potom će uslediti duodrama „Pukotina raja“ sa Olgom Spiridonović i Mihajlom Viktorovićem. Te godine režiraće i „Krizantemu“ Marijana Matkovića. U svom radnom veku Ravasi je režirao 84 televizijske drame i televizijske serije. Od serija poznate su: „Kod sudije za prekršaje“ u 13 epizoda (1966 – 1968), „Volite se ljudi“ u 6 epizoda (1967), Baksuz u 6 epizoda (1969), „Hronika palanačkog groblja“, po istoimenoj prozi Isidore Sekulić, u 4 epizode (1971). Poslednja TV režija bila mu je drama „Tesla“ Miloša Crnjanskog, u adaptaciji Vesne Jezerkić (1993). Uradio je i jednu epizodu „Ostavštine za budućnost“ o slikaru Mariju Maskareliju (1988). Režirao je TV drame Veljka Petrovića, Branimira Ćosića, Borislava Pekića, Danila Kiša, Mome Kapora, Ljubomira Simovića, Milana Kundere, Andreja Hinga, Mirka Kovača, Siniše Kovačevića i drugih savremenih pisaca.

Za Televiziju Skoplje režirao je drame: „Ludiot i kaluđerica“ (1968) i „Nešto temno i teško“ (1968).

Dogodilo se da je Slavoljub Stefanović Ravasi svoju poslednju pozorišnu režiju imao u prištinskom Narodnom pozorištu 21. oktobra 1994. godine; režirao je „Pokojnika“ Branislava Nušića. Nakon toga, bio je angažovan u Televiziji Priština na obuci mladih reditelja.

Ravasi je autor i tri scenarija:
- Kirija, po drami B. Nušića, 1959,
- Euridika, drama čiji je autor, režirao 1967,
- Koštana, po drami Bore Stankovića, koju je režirao 1976,

Otac je muzičarke, klavijaturistkinje beogradske rok grupe „Ekatarina Velika“ Margite Stefanović.

Filmografija:
1993 Tesla (TV movie)
1992 Povratak Vuka Alimpica (TV movie)
1991 Vera Hofmanova (TV movie)
1988 Ostavstina za buducnost (TV series)
1988 Norveski sal (TV short)
1988 Portret Ilije Pevca (TV mini-series)
1987 Mesto susreta Beograd (TV movie)
1986 Peti cin (TV movie)
1986 Kliment Ohridski (TV movie) (as Slavoljub Stefanovik-Ravasi)
1985 Jack pot (TV movie)
1984 Ubica (TV movie)
1984 Poslednja avantura (TV movie)
1984 Otkos (TV series)
1984 Divlja patka (TV movie)
1983/I Hasanaginica (TV movie)
1982 Jagne na razen (TV movie)
1982 Led (TV movie)
1981 Imamo nastup (TV movie)
1981 Razvod braka (TV movie)
1981 Slike i prilike (TV short)
1981 Na rubu pameti (TV movie)
1980 Pripovedanja Radoja Domanovica (TV series)
1980 Beogradska razglednica 1920 (TV movie)
1979 Trenuci slabosti (TV movie)
1978 Kod Kamile (TV movie)
1978 Spanski zahtev (TV movie)
1977 Zivot tece dalje (TV movie)
1977 Kucna terapija (TV movie)
1977 Kako upokojiti vampira (TV movie)
1976 Deca rastu nocu (TV movie)
1976 Kostana (TV movie)
1975 Soba sa pet zidova (TV movie)
1975 Sinovi (TV movie)
1975 Kraj nedelje (TV movie)
1974 Brak, sveska druga (TV movie)
1974 Kopernik (TV movie)
1973 Stav'te pamet na komediju (TV movie)
1973 Gospodja Deli ima ljubavnika (TV movie)
1973 Samoca (TV movie)
1973 Beograd ili tramvaj a na prednja vrata (TV movie)
1972 Lica (TV movie)
1971 Hronika palanckog groblja (TV mini-series)
1971 Zemjaci (TV movie)
1971 Domovina u pesmama (TV short)
1971 Spomen ploca (TV movie)
1970 Protekcija (TV movie)
1969 Zaobilazni Arcibald (TV series)
1969 Baksuz (TV mini-series)
1969 Suvisni (TV movie)
1968 Ludiot i kalugericata (TV movie)
1968 Nesto temno i tesko (TV movie)
1968 Vlasnici kljuceva (TV movie)
1968 Sezona poljubaca (TV movie)
1968 Sile (TV movie)
1968 Noc i magla (TV short)
1968 Burleska o Grku (TV movie)
1967 Volite se ljudi (TV series)
1967 Nasa napast domaca (TV movie)
1967 Euridika (TV movie)
1964-1966 Kod sudije za prekrsaje (TV series)
1966 Tuga (TV movie)
1966 Premijera (TV movie)
1965 Reci da sam lazov (TV movie)
1965 Amerikanka (TV movie)
1965 Devojka sa tri oca (TV movie)
1964 Pet veceri (TV movie)
1964 Belo u belom (TV movie)
1964 Hm! (TV movie)
1964 Sto za cetvoro (TV movie)
1964 Izgubljeni raj (TV movie)
1963 20.000 za trosak (TV movie)
1963 Cipelice od krokodilske koze (TV movie)
1962 Probisvet, velika rezija i dete (TV movie)
1962 Pregrst srece (TV movie)
1962 Na splavu (TV movie)
1961 Srebrna ledi (TV movie)
1961 Dzungla (TV movie)
1961 Uoci odlaska vecernjeg voza (TV movie)
1961 Jerma (TV movie)
1960 Autobiografija (TV movie)
1960 Dva pogleda kroz kljucaonicu (TV movie)
1959 Pukotina raja (TV movie)
1959 Krizantema (TV movie)
1959 Kirija (TV movie)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

OVE SEDMICE U CINEPLEXX BIOSKOPIMA VAS OČEKUJU FILMOVI SA...
CINEPLEXX VAM POKLANJA PUTOVANJA U NAJROMANTIČNIJE GRADOVE...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. februara
CINEPLEXX NIŠ BIOSKOP VAM POKLANJA PUTOVANJE U LISABON
Jelena Gavrilović održaće koncert posvećen Sonji Savić...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 22. do 28....
52. FEST U CINEPLEXXU