•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Slobodan Aligrudić (1934 - 1985)

Slobodan Aligrudić (Bitolj, 15. oktobar 1934 — Gradac, 13. avgust 1985) je bio srpski glumac. Otac je srpskog političara Miloša Aligrudića.

Proslavio se kao glumac beogradskog pozorišta Atelje 212, ali je najširoj publici poznat po ulogama u mnogim filmovima koji su postali klasika eks-jugoslovenske kinematografije, kao na primer Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT. Uglavnom je igrao autoritativne figure. Najbolji primer za to je uloga oca Maha u filmu Sjećaš li se Doli Bel?, Emira Kusturice (1981. godine).

Aligrudić je ponovo radio sa Kusturicom 1985. godine u filmu Otac na službenom putu, u kom je tumačio lik agenta UDBE zaduženog za „prevaspitavanje“ glavnog junaka. Ovaj film osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, a Aligrudić je umro ubrzo potom, nepunih mesec dana nakon smrti svog dugogodišnjeg, takođe čuvenog, kolege Zorana Radmilovića. Zbog toga su mnogi jugoslovenski filmski kritičari govorili kako je raj dobio znatno pojačanje.

Velika je sličnost između Aligrudića i Zorana Radmilovića. I pored toga što su umrli u istom periodu, njihovi karakteri su se neobično poklapali. Obojica su bili: druželjubivi, duhoviti, cinični, šarmantni, preki, osećajni, setni, jogunasti, nepoverljivi, isključivi i argoantni. Takođe, obojica su gradili slobodu glume, koja druge glumce nije ometala, već im davala na značaju. Bili su prožeti snažnom akcijom da se lik oslobodi svega što bi na njemu moglo biti lažno, izveštačeno i neuverljivo.


Filmografija:

1950.-te
1955. Šolaja
1957. Doktor

1960.-te
1963. Romeo i Đulijeta
1966. Nameštena soba
1966. Voz koji nosi naočare
1966. San
1967. Svečanost na usputnoj stanici
1967. Sumnjivo lice
1967. Mušica Ručanta
1967. Euridika (TV)
1967. Ljubav na plajvaz
1967. Kad budem mrtav i beo
1967. Arsenik i stare čipke
1967. Volite se ljudi
1967. Smoki
1967. Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT
1967. Visočka hronika
1968. Kaputi
1968. Kraljević Marko po drugi put među Srbima
1968. Naše priredbe
1968. Evgenija na zrnu graška
1968. Ledeno ljeto
1968. Kvo vadis Živorade
1968. Bekstva
1968. Prijateljstvo, zanat najstariji
1968. Maksim našeg doba
1969. Homo sapiens
1969. Zaseda Jokić
1969. Uskrs
1969. Rađanje radnog naroda
1969. Rani radovi

1970.-te
1970. Rođaci rođak
1970. Bube u glavi
1970. Selo bez seljaka
1971. Sve će to narod pozlatiti
1971. Barijonovo venčanje
1971. Čep koji ne propušta vodu
1971. Ceo život za godinu dana
1972. Ratnički talenat
1972. Zasluge
1972. Rozamunda
1972. I Bog stvori kafansku pevačicu
1972. Pukovnikovica
1972. Majstori
1972. Pozorište u kući
1973. Naše priredbe
1973. Žuta
1973. Pozorište u kući 2
1974. Divlje godine
1974. Crna lista
1974. Otpisani
1975. Naivko
1975. Žive veze
1974-1975. Otpisani
1976. Povratak otpisanih
1976. Proces Đordanu Brunu
1977. Zovem se Eli
1977. 67. sastanak Skupštine Kneževine Srbije
1977. Ljubavni život Budimira Trajkovića
1977. Specijalno vaspitanje
1977. Više od igre
1977. Miris poljskog cveća
1978. Ljubav u jedanaestoj
1978. Čardak ni na nebu ni na zemlji
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Srećna porodica
1979. Nacionalna klasa
1979. Sećam se

1980.-te
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića
1980. Ko to tamo peva
1981. Kad sveci marširaju
1981. Kraljevski voz
1981. Erogena zona
1981. Dečko koji obećava
1981. Sijamci
1980-1981. Velo misto
1981. Svetozar Marković
1981. Sjećaš li se Doli Bel
1982. Idemo dalje
1982. 13. jul
1982. Krojači džinsa
1982. Variola vera
1983. Veliki transport
1984. Kamiondžije 2
1985. Daj mi krila jedan krug
1985. Neuspela mućka ćale
1985. Brisani prostor (TV serija)
1985. Navijač
1985. Otac na službenom putu
1986. Sivi dom

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Miki Manojlović i Vladimir Kopicl dobitnici nagrade...
Festival animiranog filma Tricky Women 2021
Merlinka festival dobitnik nagrade Međunarodne lezbejske i...
Bioskop Vilin Grad - Repertoar od 18. do 24. februara
Naomi Vots snima film u Sloveniji?
Kultni akcioni film Face/Off dobija rimejk
Najveća čudovišta na velikom platnu Cineplexx bioskopa
Netflix najavio dokumentarni film o američkom reperu The...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 18. do 24. februara
Čuvena "Zlica" iz 101 Dalmatinca sada u najnovijem...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 25. februara do 3....
Delegacija Filmskog centra Srbije na snimanju filma „Prvi...
Monster Hunter (2020) - uskoro
The Many Saints Of Newark - 8 stvari koje znamo o The...
U susret sinhronizovanoj avanturi "Duša" pitali smo Marka...
Uskoro premijera dokumentarca o Tini Tarner
Otkriven mural posvećen Marinku Madžgalju kod Ateljea 212
Kultni filmovi svetske kinematografije ponovo na FEST-u
Animirana avantura Tom i Džeri na Porodičnom danu
Još sedam dana do kraja konkursa za Ukrštene umetničke...
Učestvuj u konkursu: Šta tvoju dušu čini srećnom
Tajvanski film "Sunce" tretira krivicu i iskupljenje kroz...
Tozovac: Život Tome Zdravkovića bio dosadan, nema...
Nove epizode popularnog crtaća: Brbljivi Mačak Tom i...
Martin Scorsese: Stranice poput Netflixa su obezvredile...
PREDSTAVLJEN PROGRAM ДОК #3
Žena u belom (The Woman in White): Nova dramska...
Bioskop Vilin Grad - Repertoar od 25. februara do 3. marta
Ljubav ispod zlatnog bora - nova serija na Superstar TV
Netflix odbio dokumentarac Olivera Stouna o Kenediju