•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Snima se dokumentarni film Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta

U biblioteci Astronomske opservatorije na Zvezdari upravo je snimljena igrana rekonstrukcija čuvene šahovske partije velemajstora Svetozara Gligorića iz daleke 1953. koja će biti sastavni deo dokumentarnog filma „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“ o našem najboljem šahisti svih vremena. Glumci Radomir Nikolić i Nikola Krneta, zajedno sa maskerkom Draganom Injac, oživeli su likove Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa.

Izvršni producent filma je Andrija Lucić, igrane delove režira Milan Todorović, direktor fotografije je Vladimir Pavić, a montažer Vladimir Marković. Kostinografkinja je Jovana Božović. Film je već dobio značajnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Producent ovog filma, Ognjen Rakčević, tim povodom i na tu temu izjavio je sledeće: „Neobično sam srećan što imam priliku da istražujem životni put još jednog velikana domaćeg sporta. Život Svetozara Gligorića je više nego zanimljiv i ne može stati u jedan film. Meni najuzbudljiviji događaj iz njegovog života jeste šahovska partija, odigrana na turniru u argentinskoj Mar del Plati, kada je protiv svog velikog rivala Miguela Najdorfa odigrao novu šahovsku varijantu, u njemu omiljenom otvaranju. Ta varijanta je ušla u anale šahovske igre, a na svežini nije izgubila sve do dana-današnjeg, jer je veliki šahisti i dalje rado igraju. Produkcija svakog filma podrazumeva zajednički rad i zato sam radostan što su se u ostvarivanje mog sna uključile moje bliske kolege i prijatelji i svi oni, daju nemerljivi doprinos ovom filmu u nastajanju. Osim toga, ponosan sam što će ovaj film biti i moj doktorat na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.“

Ognjen Rakčević i Milan Todorović već su sarđivali u slučajevima dokumentarnih filmova takođe na istorijsko-sportske teme – Tapavica (2016) i General Svetomir Đukić (2020); njihov drugopomenuti film će uskoro doživeti i beogradsku premijeru – na predstojećem izdanju Martovskog festivala u Domu omladine Beograda (od 19. do 25. aprila) u selekciji dokumentarnog filma do 50 minuta.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...