•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Snima se igrano dokumentarna serija Jovanka Broz i tajne službe

Od prve dame Jugoslavije, preko špijunke, do žene koja je tri decenije provela u izolaciji. Sve to bila je Jovanka Budisavljević, kasnije Broz (1952-2013). Udovica bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita imala je životni put koji prevazilazi maštu holivudskih scenarista, a poslužio je za igrano-dokumentarnu seriju “Jovanka Broz i tajne službe”, koja će biti emitovana na jesen na RTS.

Snimanje serije, u produkciji Danke Milošević ispred kuće GFC, počelo je u Muzeju Jugoslavije, a nastaviće se u Belom dvoru, Arhivu Jugoslavije, Arhivu Srbije, Hajd parku… Scenario deset epizoda potpisuje general Svetko Kovač (scenarista serije “Tajne službe Srbije”), a režija je poverena Nedeljku Kovačiću.

Prateći bogatu arhivsku građu, svedočenja neposrednih učesnika i rezultate istraživanja domaćih i stranih istoričara, saznaćemo da li su i koliko službe bezbednosti uticale na život Jovanke Broz, koju u mladosti igra Milica Tomašević, a u zrelijim godinama Snežana Savić.

“Jovanka je na mene ostavila utisak velike snage. Bila je jaka žena i ličnost koja je obeležila epohu zajedno sa Titom. Uvek mu je bila blizu i njegova poslednja odbrana na kraju. Bila je oficir, potpukovnik po činu, narodni heroj i odlikovana u ratu. Vrlo hrabra, dostojanstvena i gorda”, kaže za “TV novosti” Snežana Savić.

“Možda je sama doprinela tome da je ljudi surovo “kazne”. Kažu da je bila perfekcionista i da je otpuštala mnoge koji nešto ne urade kako je zamislila. Zato se širila fama da je zahtevna. Kada ste tako visoko u vlasti, ne možete svima biti dragi. Biti na vrhu ne znači samo uživati u slavi i sjaju, nego i trpeti, biti spreman na velika odricanja i visoku cenu. Na vrhu uvek najstrašniji vetrovi duvaju i prolazi se kroz najteže”.

Optuživali su Jovanku da je imala svoju obaveštajnu službu, ali Savićeva smatra da je to preterivanje.

“Verovatno je mnogo znala i zato je i smetala. Nije ona bila baš toliko opasna koliko su smatrali, ali bila je vrlo mudra. Nikada nije izgovorila reč koja bi je dovela u situaciju da strada više nego što jeste. Vrlo vešto je uspela da izbegne sve zamke koje su joj bile postavljane. Imam utisak da je ni kriva ni dužna završila život stradalnički, oklevetana i zaboravljena”.

U igranom delu serijala videćemo značajne istorijske ličnosti: Tita (Nebojša Dugalić), Jovankinu sestru Nadu Budisavljević (Milena Vasić), Vladimira Bakarića (Svetozar Cvetković), Aleksandra Rankovića (Gordan Kičić), generala Ivana Miškovića (Aleksandar Srećković Kubura), Dragoljuba Stavreva (Radomir Nikolić), a narator je Tihomir Stanić.

Nebojša Dugalić kaže da se seća duha Titovog vremena, iako je bio mali.

“Ljudima će biti zanimljivo da se podsete tih vremena. Interesantno je videti kako je tada služba bezbednosti izgledala, šta je značilo čuvati takvog državnika i kakvi su sve uplivi dolazili sa različitih strana. Naravno da je Tito morao znati šta se događa, ali pitanje je da li je postojalo nešto što nije znao. Službe su se sa posebnom pažnjom odnosile prema Titovom privatnom životu, a Jovanku su gledale kao potencijalnu opasnost po njegovu bezbednost”, ističe Dugalić.

Glumac Aleksandar Srećković Kubura objasnio je da njegov lik, general pukovnik Ivan Mišković, bio šef KOS-a (1971-1973) i rukovodilac tehničke komisije koja je ispitivala prisluškivanje Titove rezidencije.

“On je dao nejasnu, ali dovoljnu osnovu da se Ranković optuži za prisluškivanje Tita”, kaže Srećković.

Gordan Kičić ističe da o Rankoviću postoji mnogo informacija, ali da je zapravo vrlo malo njegovih iskaza:

“Čitajući scenario nisam saznao mnogo o Rankovićevom privatnom životu, već o situaciji između Tita, Jovanke, Rankovića i Steve Krajačića, koja se desila na Brionskom plenumu. Serija se bavi Jovankom, ali značajno je što ćemo prvi put imati priliku da vidimo Rankovića kao dramski karakter. O stvarnim događajima znam koliko i svi, a scenario nudi jednu perspektivu i podrobnije istražuje šta se desilo. O prisluškivanju nije pronađeno ništa, a možda i jeste. Istina je da je sve ostalo da levitira i da je Ranković smenjen”, zaključuje Kičić.

Jovanka Broz je bila simbol SFRJ i pojavom, a Snežana Savić kaže da je bila i ikona stila:

“Uspevala je da izgleda tako da se pored nje, maltene, nisu ni vidjele čuvene lepotice i najveće filmske zvezde tog vremena poput Elizabet Tejlor, Đine Lolobriđide i Sofije Loren, koje je Tito rado gostio u Jugoslaviji. Jovanka je bila toliko upečatljiva i posebna da mi se čini da su sve one ostajale u njenoj senci”.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....