•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sofia Coppola

Sofia Carmina Coppola (New York, SAD, 14. maj 1971.), američka glumica, rediteljka, scenaristkinjža i producentica.

Sofia se rodila 1971. kao kćerka Francisa Forda Coppole i Eleanor Coppole. Njena braća su Roman Coppola i Gian Carlo Coppola (koji je poginuo u nesreći sa 22 godine). Uz to je rođaka Nicolasa Cagea, Jasona Schwartzmana i Roberta Schwartzmana. Studirala je u Mills fakultetu i u Kalifornijskom institutu umetnosti. Nakon završenog studija slikanja i fotografije je u Japanu osnovala reviju za modele „MilkFed“.

Sofia je započela svoju filmsku karijeru vrlo neobično – sa samo 10 nedelja starosti je u filmu njenog oca „Kum“ glumila dete u krštenju na kraju. Sa 13 godina se pojavila i u maloj sceni u drami „Outsiders“, koju je takođe režirao njen otac. U filmu „Anna“ iz 1987. je nastupila sa 16 godina, bez ikakve veze sa njenim ocem. Nakon toga je nastupila u zadnjem nastavku mafijaške triologije, „Kum III“, kao Mary Corleone (u ulozi koju je u zadnji trenutak napustila Winona Ryder jer se razbolela), ali su kritike bile tako negativne prema njoj da je odlučila da napusti profesiju glumice. Igrala je kasnije malu ulogu u muzičkom spotu za „Elektrobank“ od Chemical Brothers, koji je režirao njen tadašnji suprug Spike Jonze.

Kasnije je započela karijeru kao rediteljka. Njen prvi (kratkometražni) film je bio „Lick the Star“ iz 1996. Zatim je usledio celovečernji film „Samoubistvo nevinih“ u kojem je glumila Kirsten Dunst i koji je bio pozitivno primljen od kritike.

Ali najveći uspeh je doživela nezavisnom humorističkom dramom „Izgubljeni u prevodu“ u kojoj je glavnu ulogu igrao Bill Murray. Za taj film je dobila velike pozitivne kritike, osvojila je Zlatni globus za najbolji scenarijo. Za scenarijo je osvojila i Oscara, čime je njena porodica, Coppola, postala tek druga za redom u kojoj su tri generacije osvojile tu nagradu (pre nje je osvojio njen otac Francis Ford i njegov otac Carmine), iza porodice Huston (Anjelica, John i Walter Huston). Uz to je postala prva američka žena u istoriji nominovana za Oscara za najbolju režiju, i tek treća žena uopšte u toj kategoriji (nakon Line Wertmüller iz Italije za film "Pasqualino Settebellezze" 1975. i Jane Champion iz Novog Zelanda za film "Piano" iz 1993.).

2006. je njena istorijska drama "Marija Antoaneta" nominovana za nagradu Zlatna palma u Cannesu, ali je inače naišla na podvojen odjek kritike.

Sofia se 1999. udala za redatelja Spikea Jonzea, ali se od njega razvela nakon četiri godine. Navodno je Quentin Tarantino nakon toga imao kratkotrajnu vezu s njom, ali to se nije potvrdilo. Nakon toga se Sofia skrasila sa muzičarem Thomasom Marsom sa kojim je dobila dve kćeri.

Filmografija - glumac:
2001 CQ
1999 Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1994 Ciao L.A. (video short)
1992 Inside Monkey Zetterland
1990 The Godfather: Part III
1990 The Spirit of '76
1987 Anna
1986 Peggy Sue Got Married
1986 Faerie Tale Theatre (TV series)
1984 Frankenweenie (short)
1984 The Cotton Club
1984 The Princess Who Had Never Laughed (TV movie)
1983 Rumble Fish
1983 The Outsiders
1974 The Godfather: Part II
1972 The Godfather

Filmografija - režiser:
2013 The Bling Ring (completed)
2010 Somewhere
2006 Marie Antoinette
2005 VOID (Video Overview in Deceleration) (video) (segment "This Here Giraffe")
2003 Lost in Translation
1999 The Virgin Suicides
1998 Lick the Star (short)
1996 Bed, Bath and Beyond (short)

Filmografija - scenarista:
2013 The Bling Ring (screenplay) (completed)
2010 Somewhere (written by)
2006 Marie Antoinette (written by)
2003 Lost in Translation (written by)
2003 Platinum (TV series)
1999 The Virgin Suicides (written by)
1998 Lick the Star (short) (screenplay)
1989 New York Stories (written by / segment "Life without Zoe")

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila