•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Solo: A Star Wars Story (2018)

Može se reći da Solo leti prilično manje opterećen očekivanjima od nedavnih Star Wars filmova. Svako ko obraća čak i najslabiju pažnju na događaje iza kulisa u Holivudu mora biti svestan da su njegovi originalni reditelјi Phil Lord i Chris Miller - momci iza The LEGO Movie i 21 Jump Street - imali kreativno neslaganje sa Lucasfilm-om, ostavlјajući film u rukama Ron Howard-a (inače on je blizak prijatelј George Lucasa). Kao rezultat toga, možda će vam biti oprošteno što ste očekivali ovu priču o poreklu kako bi najveći galaksijalni gadovi završili predvidlјivi i ne potpuno uzbudlјivi.

Pa, dobra vest je da se Solo ne oseća preterano kompromitirano ili primetno otežano svojim proizvodnim snafusom. To je uglađena, brzopotezna avantura koja se odigrava kao skačući sa planete na planetu plјačkaški film, i onaj koji dugo klizi po šarmu njegovog vodećeg čoveka.

Pre nego što su Lord i Miller otišli, oni su definitivno napravili pravi izbor sa Alden Ehrenreich-om (prethodno je najbolјe uživao na ekranu kao glatka zapadna zvezda u Coen brothers’ Hail, Caesar!). Sa svetlucavim osmehom i smislom za mudrost, on popunjava čizme Harisona Forda nevalјalim poletom - čak i ako mladi Han većinu njegovog vremena ovde provodi kao putnik u drugim, starijim likovnim šemama.

Nije da ima mnogo vremena da se odmori na svojim dražima. Howard i otac-sin timski pisci Lawrence i Jonathan Kasdan strpali su đavolski mnogo akcija i lokacija u vreme trajanja. Mi smo iz industrijskog noćnog mora u Corellia-i (koji izgleda kao Peaky Blinders-ov Birmingham, izveden na planetarnoj razmeri), u borbenu zonu nalik World War I, u mega-planinski krajolik gde Han i njegova nova posada - na čelu sa skaradnim Beckett-om (Woody Harrelson) – izvodi posao velike brzine iznad i ispod pruge sa jednim kolosekom. Ovde ima mnogo spektakularne imaginacije, mada zamišlјeno uokvirena u uobičajeno poznate načine, dok mi cenimo dalјe pogled na život pod ogromnom čizmom Galactic Empire-a. (Zanimlјivo je da smo saznali da je Imperial March zapravo tematska muzika za holografske rekreativne reklame Empire-a.)

Međutim, sve to bice malo prebrzo i dolazi preterano zapetlјano u svojim prelazima i duplim ukrštanjima tokom završnog čina. Interesantni novi likovi dolaze i izlaze iz okvira malo preterano, bez obzira da li je to Thandie Newton-ov sparane karijere kriminalac Val, ili Phoebe Waller-Bridge-in Fleabag kao desna-ruka droid Lando Calrissian-u (Donald Glover), koji veruje u jednakost prava sa organskim životom, i potpuno je ubeđen da Lando oseća nešto za nju (intrigantno, ni scenario ni Glover-ovo izvođenje ne čine mnogo da nas ubede drugačije). Čak ni samom Landu nije dato onoliko vremena koliko Glover zaslužuje; stari uglađenko se oseća prilično potisnuto.

Srećom, Han-ov najbliži saputnik dobija upravo onoliko pažnje koliko ste se i nadali. I ne govorimo o Clarke-u kao Qi'Ra, koji se nažalost pokazao kao najslabija karika filma; kao romantično uparivanje, ona i Ehrenreich nažalost jednostavno ne funkcionišu. Znate na koga mislimo, a fanovi će se osećati velikodušno počašćeni redosledom u kojem se Han i Chewie (sada potpuno u rukama finskog glumca Joonas Suotamo-a) prvi put susreću, boreći se u jami sa blatom pre nego što udruže snage protiv njihovih mučitelјa. Gledajući kako se njihov sve više sinhronirajući odnos razvija, to je jedna od najvećih radosti filma, Chewbacca brzo dolazi na mesto Han-ove velike, dlakave savesti.

Zatim tu je i drugi odnos u filmu: Han i njegov volјeni brod, Millennium Falcon. Solo je poput priče o poreklu Kesselovog zvezdanog broda, kao što je i naslovni lik, i bez želјe da preda previše iznenađenja, divno je videti kako Falcon izgleda pre nego što se pretvori u hiperspacing kantu smeća: sav svetlucav i beo i sa boksom za spasavanje uredno ispunjavaći prazninu između ta dva prednja zuba.

Na kraju krajeva, ovo je drugačija vrsta Star Wars filma od bilo kojeg drugog, sa samo naznakama veće slike o sudbini galaksije iz glavne sage. I dok to znači da u priči nedostaje dubina koju bi neki mogli poželeti, još uvek nudi obilјe zabave, i (impresivno za prethodni događaj) čudno iznenađenje usput. Udari ga, Chewie.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2018
Reziser:Ron Howard
Scenario:Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan
Uloge:Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za Oscara, 4 nagrada i 20 nominacija
Studio:Lucasfilm, Walt Disney Pictures, Allison Shearmur Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:135 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...