•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Somborski filmski festival - Počinje ciklus edukativnih radionica „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona“

U nedelju, 11. jula, u Kulturnom centru „Laza Kostić“ u Somboru počinje ciklus edukativnih radionica „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona“. U pitanju je edukativni program (skup radionica), namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 15 godina i posvećen je edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja. Projekat se odvija pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, a uz pomoć i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u saradnji sa distributerskim kućama Centar Film i Five Stars Film Distribution.

Cilj radionice je povratak kulture odlaska u bioskope i kulture gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i potkrepljivanje znanja polaznika teorijskim osnovama iz navedenih oblasti.

Radionica se održava sa grupom dece koja, kroz gledanje filma i razgovor kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno dolaze do zaključaka. Kroz upoznavanjem sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma, polaznicima se omogućava da sagledaju strukturu audiovizuelnog dela, a to treba da im pomogne da shvate unutrašnju strukturu filma. Teme za diskusije su: Emocija, Likovi, Radnja/zaplet, Prostor, Muzika, Tehnička pitanja, Kako gledamo film i kako bi trebalo gledati film danas, Kako razgovarati o pogledanom filmu.

Predavači su Đorđe Bajić i Zoran Janković, filmski i književni kritičari. Zajedno su radili na knjigama „Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma“, „Kritički vodič kroz srpski film 2007-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“. Urednici su portala Filmskog centra Srbije, a sarađivali su sa brojnim časopisima i medijima u Srbiji i regionu (Popboks, City Magazine, Vreme, NIN, Hi-Files, Pressing, Espreso Kultura, Optimist, Pazi, snima se...). Bili su autori filmskog podkasta „Prvi red“. Janković je dopisnik Film New Europe iz Srbije i stalni saradnik emisije „Velika iluzija“ na RTS-u, a Bajić je i autor četiri objavljena romana.

Projekat u konkretnu realizaciju kreće u Somboru, nastaviće se u Subotici (tokom Festivala evropskog fima na Paliću), a zatim i u Vrnjačkoj Banji, Kanjiži, Vrbasu, Zrenjaninu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Loznici, Doljevcu, Trsteniku, Požarevcu, Leskovcu, Aleksincu, Novom Pazaru, dok je finale planirano za kraj ove kalendarske godine u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo