•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sophia Loren

Sofija Loren, (ital. Sophia Loren, Sofia Villani Scicolone; 20. septembar 1934. Rim, Italija), pravo prezime Šikolone, je jedna od najpoznatijih italijanskih glumica. U svojoj kasnijoj glumačkoj fazi stekla je ugled dramske umetnice. Bila je žena filmskog producenta Karla Pontija.

Sofija Loren je rođena u Rimu od oca inžinjera Rikarda Šikolonea i učiteljice klavira Romilde Vilani, koja je i sama htela da postane glumica. Odrasla je u siromašnim uslovima u gradu Pozzuoli kraj Napulja dok je još trajao Drugi svetski rat. Mali stan delila je sa sestrom Marijom, roditeljima, dedom, bakom, ujacima i tetkama – kasnije je izjavila da ju je život u siromaštvu učinio žilavijom osobom. Kao dete smatrala se ružnom devojkom, ali je kasnije izrasla u lepoticu. Njena sestra udala se za Romana Musolinija, sina Benita Musolinija. Sofija je već sa 15 godina otišla da traži filmske uloge u Rimu, a sa platom od posla kao model za ilustrirane romantične priče uzdržavala je svoju porodicu.

Nakon malih uloga u filmovima, kao što su „Kvo vadis“, Sofija je 1957. upoznala starijeg producenta Karla Pontija sa kojim se udala na svoj 23. rođendan. Od njega se morala rastaviti kako bi ga spasila od optužbe za bigamiju jer je on već pre bio oženjen, ali je ipak ostala sa njim u ljubavnoj vezi. Bilo je poznato da su mnogi glumci bili očarani njenom lepotom; na setu filma „Ponos i strast“ Keri Grant se tako duboko zaljubio u nju da ju je zamolio da se uda za njega iako je znao da je već udata za Pontija, a i Piter Selers zagledao se u nju dok su zajedno snimali komediju „Milionerka“ te je navodno bio spreman i razvesti se od svoje supruge zbog nje.

Kada je 1962. osvojila Oskara za italijansku ratnu dramu „La Ciociara“, snimljenu po delu istoimenog Moravijinog romana, postala je prva glumica u istoriji koja ga je dobila izvan engleskog govornog područja. 1967. nastupila je u poslednjem filmu kojeg je režirao Čarli Čaplin, „Grofica iz Hong Konga“, ali koji nije bio hvaljen od kritike, a uz to se i posvađala sa zvezdom Marlonom Brandom. Marčelo Mastrojani, njen prijatelj, nastupio je u 13 filmova sa njom, među kojim je bio i "Brak na italijanski način". 1982. odslužila je 18 dana u zatvoru u Italiji zbog neplaćanja poreza. Empajer časopis ju je 1995. prozvao 25. najseksi zvezdom u filmskoj istoriji, a mnogi su ju smatrali privlačnom i nakon što je prešla 60. godinu. Osim Oskara, osvojila je i 5 Zlatnih globusa; četiri puta za najpopularniju žensku zvezdu, a jednom za životni doprinos filmu.

Pre svog prvog deteta imala je dva spontana pobačaja. Ipak, usprkos komplikacijama, uspela je kasnije roditi dvoje dece koje su se zvali Karlo Ponti Mlađi i Edoardo Ponti. U zadnje vreme bavi se finansiranjem poslova za kuvarice, šminku, nakit i parfeme. 2007. godine je najavila objavljivanje u Pireli kalendaru sa 72 godine, iako je osporila da će se pojaviti naga.

Filmografija:
2010 My House Is Full of Mirrors (TV movie)
2009 Nine
2004 Too Much Romance... It's Time for Stuffed Peppers
2004 Lives of the Saints (TV movie)
2002 Between Strangers
2001 Francesca and Nunziata (TV movie)
1997 Soleil
1995 Grumpier Old Men
1994 Prêt-à-Porter
1990 Saturday, Sunday and Monday
1989 Running Away (TV movie)
1988 The Fortunate Pilgrim (TV mini-series)
1986 Courage (TV movie)
1984 Qualcosa di biondo (TV movie)
1980 Sophia Loren: Her Own Story (TV movie)
1979 Firepower
1978 Brass Target
1978 Blood Feud
1978 Angela
1977 A Special Day
1976 The Cassandra Crossing
1975 La pupa del gangster
1974 Brief Encounter (TV movie)
1974 Verdict
1974 The Voyage
1972 Man of La Mancha
1972 The Sin
1971 Lady Liberty
1970 The Priest's Wife
1970 Sunflower
1967 Ghosts - Italian Style
1967 More Than a Miracle
1967 A Countess from Hong Kong
1966 Arabesque
1966 Judith
1965 Lady L
1965 Operation Crossbow
1964 Marriage Italian Style
1964 The Fall of the Roman Empire
1963 Yesterday, Today and Tomorrow
1962 Five Miles to Midnight
1962 The Condemned of Altona
1962 Boccaccio '70
1961 Madame
1961 El Cid
1960 Two Women
1960 The Millionairess
1960 It Started in Naples
1960 A Breath of Scandal
1960 Heller in Pink Tights
1959 That Kind of Woman
1958 Houseboat
1958 The Black Orchid
1958 The Key
1958 Desire Under the Elms
1957 Legend of the Lost
1957 The Pride and the Passion
1957 Boy on a Dolphin
1956 Lucky to Be a Woman
1955 Scandal in Sorrento
1955 The Miller's Beautiful Wife
1955 Il segno di Venere
1954 The River Girl
1954 Too Bad She's Bad
1954 Attila
1954 The Gold of Naples
1954 Neapolitan Carousel
1954 Poverty and Nobility
1954 The Anatomy of Love
1954 Two Nights with Cleopatra
1954 The Country of the Campanelli
1953 Ci troviamo in galleria
1953 Aida
1953 Africa sotto i mari
1953 La domenica della buona gente
1953 La favorita
1953 Pilgrim of Love
1953 Un giorno in pretura
1952 Le sei mogli di Barbablù
1952 La tratta delle bianche
1952 Il sogno di Zorro
1952 The Piano Tuner Has Arrived
1951 Anna
1951 Era lui... sì! sì!
1951 Il padrone del vapore
1951 Il mago per forza
1951 Quo Vadis
1951 Milano miliardaria
1951 Io sono il capataz
1951 Lebbra bianca
1950 Cuori sul mare
1950 Totò Tarzan
1950 Il voto

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 30. juna do 6. jula
Elvis night događaj u Cineplexx Niš bioskopu
BINA - Izložba „Nagrada Piranezi” na 17. Beogradskoj...
PORODIČNI VIKEND 2. I 3. JULA U BIOSKOPIMA CINE GRAND...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 30. juna do 06. jula
Međunarodni umetnički projekat “Remix Comix” podržan...
Poklonite nezaboravno filmsko iskustvo ili priuštite sebi...
Strip autori Anđela Janković i Leopold Pridon izabrani na...
Marta Bjelica, Dušan Kasalica i Lana Matić u žiriju 9....
Sutra otvaranje izložbe „Svesvrstani“ Uroša...
George Cables na Nišvilu 2022
NASTUPOM DARKA RUNDEKA, BENDA S.T.R.A.H. I DODELOM NAGRADA...
Palić Film Festival - prva vest - Nikolaj Nikitin i Julija...
Glumac Mladen Sovilj otvara 9. Bašta Fest
“Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića dobio podršku...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 30. juna do...
Do sada najvise filmova na Ravno Selo festivalu -...
Otvaranje izložbe skulptura Konstantinosa Patelis...
Glazbeno filmski spektakl Birdman uz Antonija Sancheza i...
ZLATNA MACOLA POBEDNIKU SLAUGHTER HOROR FESTIVALA
Velika letnja akcija - Filmsko leto
Promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 23. juna do 29. juna
FCS konkursi: Odluke u četiri kategorije
Sutra počinje 9. Bašta Fest
Žuti vikend u Cineplexx Niš bioskopu u subotu, 2. jula i...
Otvaranje petog RAVNO SELO FILM FESTIVALA 30. juna uz...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 23. do 29....
Najavljeni takmičarski programi i dobitnici nagrada...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 23. do 29. juna