•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spasitelj (1998)

Spasitelj (engl. Savior) je američki film iz 1998. godine. Glavne uloge u ovoj ratnoj drami, čiji je reditelj Predrag Antonijević, a producenti Oliver Stoun i Dženet Jang, tumače Denis Kvejd, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Stelan Skarsgord i Nebojša Glogovac. Premijerno je prikazan 1. maja 1998. godine u SR Jugoslaviji, današnja Srbija.

Radnja filma počinje u Parizu, 1987. godine, kada Džošua Rouz u islamskom bombaškom napadu ostaje bez supruge i deteta. Kako bi osvetio svoju porodicu, odlazi u obližnju džamiju, i ubija sve vernike koji su se tamo zatekli. Pošto je počinio masovno ubistvo, znajući da mora da pobegne, on se zajedno sa svojim najboljim prijateljem Piterom Dominikom pridružuje francuskoj Legiji stranaca.

1993. godine, Džošua pod imenom Gaj ratuje u Bosni i Hercegovini na strani Srba. Ni prema kome nema milosti ni sažaljenja, pa čak ni prema deci, zato što je Pitera ubila jedna devojčica, bacivši na njega granatu.

Gaj sa Goranom, srpskim vojnikom kojeg je upoznao, i drugim vojnicima odlazi na sastanak sa muslimanskim vojnicima kako bi obavili razmenu zarobljenika. Tada upoznaju Veru, mladu Srpkinju koja je od posledica silovanja u zarobljeničkom kampu zatrudnela, i odlučuju da je odvedu njenim roditeljima. Goran je, iznerviran zbog toga što mu ona ne odgovara na provokacije koje joj je uputio povodom toga što nosi muslimansko dete, šutnuo Veru u stomak, izazivajući tako prevremeni porođaj. Videvši da je Goran spreman da ubije Veru i njeno nerođeno dete, Gaj ga ubija, a njoj pomaže da se porodi, i ona na svet donosi zdravo žensko dete. Njih troje zatim kreću prema Verinom selu, kako bi ona zajedno sa detetom ostala kod svojih roditelja. Međutim, njena porodica odbija da je primi natrag, i zbog sukoba sa njenim ocem i bratom, njih troje napuštaju selo, ali se kasnije, iz bezbednosnih razloga, vraćaju. Stigavši tamo, otkrivaju da je selo napadnuto od strane pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, i vide Verinu porodicu, kako ih zajedno sa drugim seljanima odvode muslimanski vojnici...

Ovo je najuticajniji antiratni film ikada napravljen. Režiser Predrag Antonijević nam je pokazao prave užase rata.

Žanr:drama, ratni
Godina:1998
Reziser:Predrag Antonijević
Scenario:Robert Orr
Uloge: Dennis Quaid, Nastassja Kinski, Pascal Rollin
Uzrast:R
Award:2 osvojene
Studio:Initial Entertainment Group
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, Srpsko-Hrvatski
Trajanje:103 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila