•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spike Lee je prvi Afroamerikanac koji će biti predsednik žirija festivala u Cannesu

Američki režiser Spike Lee imenovan je za predsednika žirija na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu koji će se održati od 12. do 23. maja.

Ove godine je napravljen presedan i reč je o imenovanju prvog Afroamerikanca za predsednika žirija. Direktor Festivala Thierry Fremaux pojasnio je da imenovanje prvog Afroamerikanca za predsednika žirija u Cannesu nije nikakva politička odluka nego poruka univerzalnosti.

Režiser Lee je istakao da je počastvovan što će postati "prva osoba iz afričke dijaspore izabrana na prestižnu poziciju predsednika žirija najvažnijeg filmskog festivala na svetu".

"Kada su me nazvali i saopštili da mi se nudi prilika da budem predsednik žirija u Cannesu 2020, bio sam istovremeno šokiran, srećan, iznenađen i ponosan", dodao je.

Organizatori se nadaju da će provokativni američki režiser uspeti da "prodrma" svetsku filmsku elitu.

Imena ostalih članova žirija biće objavljena u aprilu.

Lee je jedno od najvećih imena američke nezavisne produkcije i autor filmova među kojima su She’s Gotta Have It (1986), Malcolm X (1992) i Inside Man (2006).

Upravo je Filmski festival u Cannesu lansirao Leeja nakon što je 1989. na njemu prikazan njegov film Do the Right Thing.

Na istom festivalu 2018. gdoine, njegov poslednji film BlacKkKlansman osvojio je Veliku nagradu žirija, a potom je Lee za isti film osvojio Oscara za najbolji prilagođeni scenario.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...