•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spike Lee objašnjava kako Hollywood može bolјe da podrži crne filmadžije

Filmska industrija traži načine da se promeni, da napreduje. Jedan od načina napred bi bio nastavak isticanja crnih glasova u filmskoj zajednici. Kada to uradimo, tretiramo se nekonvencionalnim, izazovnim pričama kao što su Sorry to Bother You by Boots Riley, Carlos Lopez Estrada-pv Blindspotting ili fenomenalnom delo Rayan Coogler-a.

To ipak nije dovolјno. Filmovi filmskih stvaralaca pronalaze veću publiku, ali industrija može (i mora) više. Za svakog Jordan Peele-a, postoji još 10 filmskih stvaralaca koji puštaju filmove u bioskopima ili na stream-u. Kako možemo da promenimo sistem?

Ikonični Spike Lee decenijama radi u filmskoj industriji kao Unutrašnji čovek. On pravi beskompromisne vizije, prožete njegovim uvidom i mišlјenjem, i to radi od njegovog niskobudžetnog debija She’s Gotta Have It , snimlјenog 1985. za prijavlјenih 175.000 dolara. On se vratio sa Da 5 Bloods, komentarom Vijetnamskog rata koji je umotan unutrar potrage za blagom, samohvaleći se jednim od najbolјih ansambala ćete videti na ekranu ove godine. Kada smo razgovarali sa Lee-em, pitali smo ga o njegovim razmišlјanjima o tome kako njegova industrija može da pruži više mogućnosti filmskim stvaraocima, a on nam je rekao:

Odgovor je vrlo jednostavan. Moramo da imamo crne i smeđe lјude na uzvišenim pozicijama vratara. To su lјudi koji imaju glasove zelenog svetla. I veoma retko bilo koji od ovih studija ima lјude u boji na poziciji da kažu šta će da se napravi, a šta da se ne napravi. To govorim godinama. I to se još nije dogodilo.

On ne greši. Sadašnji direktor Valt Disney Studio-a Bob Chapek je belac. Jim Gianopulos, grčko-američki biznismen, vodi Paramount Pictures. Warner Bros trenutno vodi žena Ann Sarnoff, ali ni ona nije osoba u boji.

Spike Lee dalјe objašnjava da promene na najvišim nivoima studijskog sistema neće uticati samo na vrste filmova koji se prave i prikazuju. Promocije poput ove imaće efekt smanjivanja filmova koji se takmiče i dobijaju nagrade. On je nastavio:

Ako se to dogodi, videćete promenu, baš kao što se promenila i Akademija. Kada se Akademija za filmsku umetnost i nauku promenil ... kada su napravili tu promenu da bi otvorili redove članova koji glasaju, odmah ste videli rezultat toga sa nominacijama i pobedama! I ništa od toga ne bi se dogodilo da nisu napravili te promene.

On se poziva na uklјučivanje filmova poput Bong Joon-Ho-ov Parasite (koji je osvojio najbolјi film ove godine), njegovog sopstvenog Blackkklansman-a, meksičku dramu Alfonso Cuaron-a - Roma i Marvel-ovog blokbastera Black Panther u 2018. godini, kao i Jordan Peele-ov Get Out 2017. godine. Pre nego što su ovi filmovi ušli u trenutne trke za Oscara, Akademija se suočila sa povratnim udarima u obliku slogana „Oscars So White“.

Naravno, ne pomaže kada Green Book pobedi nad Black Panther-om, Blackkklansman-om i Roma. Kada Spike Lee i mi počnemo da razgovaramo o smešnim izborima za Oscara, on nas podseća:

Vratimo se u 1989., Do the Right Thing! (Smeh) Driving Miss Daisy?

Te godine, Lee je nominovan za Oscara za scenario za ono što je postalo njegovo osnovno delo, i izgubio je na sigurnom komadu iz perioda. Očigledno je da i dan danas oseća problem.

Neki crni filmski producenti verovatno bi voleli šansu da stignu do tačke u kojoj se takmiče protiv Driving Miss Daisy, umesto da ih uopšte previde. Black Lives Matter postao je temelјni slogan dok demonstranti glasaju u gradovima širom Amerike. Ali Crni Filmovi su takođe važni i nadamo se da će saveti Spike Lee-a dovesti do sistematskih promena u hollywood-skim studijskim sistemima, tako da naizmenično programiranje može da postane mejnstrim programiranje, kako bi ga svi videli i uživali.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila