•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpska onlajn distribucija filma Quo Vadis, Aida Jasmile Žbanić od 3. decembra

Film „Quo Vadis, Aida?”, bosanskohercegovačke rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić, od 3. decembra u 20h biće dostupan za gledaoce u Srbiji na onlajn platformi Kinomeeting point (Ondemand.kinomeetingpoint.ba).

Ova ratna drama prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorke, koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN u Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi svoju porodicu od sigurne smrti. Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler , Dino Bajrović i drugi.

Jasmila Žbanić, rediteljka filma, o snimanju filma je rekla: „Osećala sam veliku odgovornost radeći ovaj film. On je pravljen sa namjerom da o teškim temama naše prošlosti progovorimo na način koji će omogućiti da se bolje vidimo i razumijemo. Potrebno nam je svima više empatije i solidarnosti. Voljela bih da publika u Srbiji pogleda film otvorenog uma i srca ".

Film „Quo Vadis, Aida?” imao je svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu početkom septembra ove godine, odmah iza toga i američku na Toronto Film Festivalu, da bi tokom narednih meseci bio prikazan i na mnogim drugim internacionalnim filmskim festivalima. Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade: organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication). Na Antalija Film Festivalu, „Quo Vadis, Aida?” je oktobra ove godine dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film. Na El Gouna Filmskom festivalu u Egiptu dobio je Zlatnu zvezdu za najbolji film, dok je Jasna Đuričić dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Poslednju nagradu film „Quo Vadis, Aida?” je osvojio na 21. Arras film festivalu u Francuskoj – Gran Pri “Zlatni atlas” za najbolji film.

Film je u bioskopskoj distribuciji u Bosni i Hercegovini od oktobra, a i pored toga što još nije počelo prikazivanje na teritoriji Republike Srpske, već dugo je najgledaniji film u zemlji. Takođe, „Quo Vadis, Aida?” je odabran i kao bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oskar.

Autorsku ekipu filma čine i Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Nemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, nemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF. Partner filma je Radio Televizije Bosne i Hercegovine, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

Trejler filma „Quo Vadis, Aida?”: https://vimeo.com/483469205

Podeli:



Preporucujemo