•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpska premijera filma 'Koncentriši se, baba' sa Mirom Banjac na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE

Film „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice i sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, biće premijerno prikazan u Srbiji 27. septembra u 19h na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE, u Narodnom pozorištu Leskovac.

Mirjana Banjac je o pozivu da odigra ovu ulogu rekla: „Pjer Žalica je reditelj koji se ne odbija. Znala sam i njegovog oca. Bila sam veliki prijatelj sa njim jer sam imala veliku referencu u Sarajevu – pet godina sam bila predsednica saveta MESS-a. Drugo, od Emira Kusturice, Miroslava Ćire Mandića i dalje, tamo su ostali filmovi iza mene, tako da nisam otišla u nepoznato – ja sam otišla u porodicu. I našla sam porodicu na snimanju“.

Legendarna glumica se osvrnula i na samu ulogu: „Ova uloga u filmu je veoma lepa i veoma zahtevna. Znam i zašto je Pjer Žalica zvao mene, pošto je uloga majke koja je u krevetu i koja treba da umre zapravo uloga loše majke. Ona je jedna od loših majki koje sam igrala. Situacija prikazana u filmu je ona koja će biti sutra u Sarajevu. Baba koju ja igram sve to zna, ona sve to posmatra i reaguje. Sve to što je ona osećala iznutra, ja sam morala izneti spolja. Bilo je zahtevno i bilo mi je božanstveno na tom snimanju. Tamo me je zatekao i rođendan, napravili su mi maltene svadbu, bilo je nezaboravno. Što se tiče moje karijere - film „Koncentriši se, baba“ mi je crveno slovo“.

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Mesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija (Mira Banjac) umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će umreti. Tako bar kaže Marijin lekar Ranko njenim ukućanima kada dođu u posetu. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama okuplja se i priprema za ono što sledi. Uz Miru Banjac, ostatak glumačkog ansambla čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović, i Dino Sarija.

Trinaesto izdanje ove manifestacije održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Tokom pet festivalskih dana, publika će moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi.

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Foto: Obala Art Centar, uz dozvolu za objavljivanje.
Podeli:



Preporucujemo