•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpski strip autori i autorke izlažu u Parizu - Ukrštene rezidencije Srbije i Francuske

Izložba “Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije” biće otvorena 16. marta 2023. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Na ovoj izložbi biće predstavljeno 60 radova šest autora i autorki koji su učestvovali u ovom rezidencijalnom programu: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Jovanović iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske. Svako od rezidenata predstaviće po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu.

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je 15. jula 2019. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije KomunikArt i Grada Pančeva.

Prve godine Ukrštenih rezidencija za rezidente su 2020. izabrane Dragana Radanović iz Srbije i Alize de Pen iz Francuske.

Stručna komisija u Angulemu je za rezidentkinju odabrala Draganu Radanović i njen projekat Nova slika detinjstva – eksperimenti, koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Nakon uvida u portfolija, projekte i motivaciona pisma, komisija u Srbiji za rezidentkinju je odabrala strip-autorku Alize de Pen. Ona je u Pančevu razvijala svoj novi projekat, strip-album od 120 strana koji govori o nuklearnoj katastrofi, po scenariju Žan-Fransoa Žilijara, direktora organizacije Greenpeace u Francuskoj.

Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Bro iz Francuske bili su rezidenti u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Ilija Jakovljević je tokom juna i jula 2021. bio rezident Kuće autora u Angulemu, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Big Rock Energy naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti. Kler Bro je na rezidenciji u Pančevu boravila tokom oktobra 2021, kada je bila i gošća sedmog izdanja Nova Festivala. Njen projekat je fiktivna priča u boji, okvirno naslovljena La Chiâle (Cmizdrenje), a koju bismo mogli lepše nazvati Sva u suzama ili Moderna plačljivica.

Anđela Janković iz Srbije i Leopold Pridon iz Francuske bili su rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković je od 20. oktobra do 20. decembra bila rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Njen nagrađeni projekat stripa Normal Events / Normalni događaji, koji je bio izložen i na Nova Festivalu u Pančevu, sačinjen je od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću. Leopold Pridon je boravio u Pančevu tokom oktobra 2022, kada je bio gost osmog izdanja Nova Festivala. Njegov projekat Aljoša je nestao prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako mlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama.

Novembra 2021. godine u prostorijama Gradske uprave Pančeva potpisan je novi međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Narodne biblioteke Srbije, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt, kada je obezbeđeno finansiranje projekta i u sledećem trogodišnjem ciklusu.

Izložbu organizuje Agencija KomunikArt uz partnersku podršku Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....