•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpski umetnici inspirisani Francuskom na jutjub kanalu Francuskog instituta u Srbiji

Tokom ovogodišnjeg Digitalnog novembra u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, biće emitovani video eseji o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji će probuditi zanimanje za njih i za muzeje u kojima se nalaze: Galeriju Matice srpske Novi Sad, Spomen zbirku Pavle Beljanski Novi Sad, Galeriju lepih umetnosti Rajko Mamužić u Novom Sadu, i Narodni muzej Beograd. Nove epizode se od 12. do 30. novembra svakodnevno objavljuju na Youtube kanalu (https://www.youtube.com/user/InstitutFrancaisSRB), fejsbuk i instagram strani Francuskog instituta, a biće emitovane i na kanalima Radio Televizije Vojvodine i Radio Televizije Srbije.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice Srpske, o saradnji sa Francuskim institutom i programu koji promoviše našu kulturnu baštinu je rekla: “U ovim teškim okolnostima zajednički smo našli rešenje kako da promovišemo srpsku likovnu umetnost i da, kroz odabrane slike i kolekcije srpskih muzeja, pokažemo kako je francuska umetnost uticala na naše slikare, i kako su se oni na različite načine inspirisali Francuskom. Napravili smo odabir najatraktivnijih slika iz naših kolekcija, i snimili smo kratke pričice o njima i prešli iz našeg muzejskog u digitalni svet. Tako smo učinili da dela iz naših kolekcija budu dostupna i atraktivno predstavljena“.

Na youtube kanalu Francuskog instituta u Srbiji već je postavljeno nekoliko video eseja, u kojima su predstavljena značajna dela srpske umetnosti: „Kafana u Parizu“ Bogdana Šuputa, „Francuska ambasada u Beogradu“ Đorđa Jovanovića, „Pastirica“ Save Šumanovića, „Drvo u cvatu“ Petra Omčikusa“, „Predgrađe“ i „Motiv iz Pariza“ Koste Hakmana, „Pijani Brod“ Kosare Bokšan, „Velika Iza“ Vlaha Bukovca, „Bura“ Milorada Bate Mihailovića. Tokom digitalnog novembra biće predstavljeno ukupno 15 dela srpske umetnosti inspirisane Francuskom, kao i dve slike francuskih slikara koje se nalaze u kolekciji Narodnog muzeja u Beogradu (André Lhote i Pjer Bonar). Video eseji su napravljeni u produkciji novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji.

Digitalni novembar je festival digitalnih kultura koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, a ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog sveta. Ovogodišnje izdanje manifestacije u Srbiji fokusirano je na četiri glavne teme: očuvanje životne sredine i biodiverziteta, predstavljanje kulturne baštine Francuske i Srbije, položaj žena u savremenom svetu, i video igre.

Podeli:



Preporucujemo