•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko ┼żelite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako zna─Źajna, ili bilo ┼íta ┼íto se ti─Źe sveta kinematografije, mo┼żete nam poslati va┼ía vi─Ĺenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadr┼żati nikakve vulgarnosti, da ne bude kra─çi od 10 re─Źenica, re─Źi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sli─Źne ne─çe se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

„Star Wars: The Last Jedi“ scenariste i re┼żisera Riana Johnsona je opširna ekstravaganca prepuna dešavanja i likova, koja se nadovezuje na „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens“ i vodi serijal u nepoznatu teritoriju. To je sve što jedan fan „Star Wars“ serijala mo┼że da po┼żeli, a i više od toga. ─îak ─çe i oni gledaoci koji provode svaki minut projekcije predvi─Ĺaju─çi zaplete i likuju─çi kada najzad pogode jedan verovatno ovde ostati iznena─Ĺeni do samog kraja. Me─Ĺutim, iznena─Ĺenja ─Źesto ne ugro┼żavaju logiku (iako labavu, moramo priznati) univerzuma koji je George Lucas osmislio, a kada to ─Źine, to je u svrhu proširivanja mitologije na male, ali zna─Źajne na─Źine, ili pak kako bi uneli nešto iz nekog drugog vida Lucasovog stvaralaštva (─Źini se kao da je sjajna TV serija „Clone Wars“ Genddyja Tartakovskyog uticala na poslednji ─Źin).

Prvi deo „The Last Jedi“ naizmeni─Źno prati ostatak flote naših heroja (na ─Źijem ─Źelu je Leia, koju glumi preminula Carrie Fisher) koja be┼żi od First Order (Prvog reda), tj. slede─çe generacije Imperije; i Rey (Daisy Ridley) na vodenoj planeti Ahch-To (nazdravlje!) koja pokušava da ubedi samoprognanog Jedi gospodara Lukea Skywalkera (Mark Hamill, ─Źije grubo lice postaje ikonsko u kadrovima izbliza) da prevazi─Ĺe svoju ┼żalost što je izneverio grupu mladih padavana i da se ponovo pridru┼żi Otporu. Supreme Leader (Vrhovni vo─Ĺa) Snoke (Andy Serkis i CGI), koji vodi First Order (Prvi red), ima velike planove u vezi Rey-a i svog u─Źenika opsednutog Darth Vaderom, Kylo Rena (Adam Driver). Izborani starkelja mo┼żda nije sjajan zlikovac – tipi─Źan sadista sa dubokim glasom, u Marvelovom stilu – ali je sjajan šahista, baš kao i Johnson.

Namerno smo nejasni ovde. Dovoljno je re─çi da, uprkos tome što se sastoji od varijacija elemenata sa kojima smo se direktno (u „Star Wars“ filmovima) i indirektno (u zabavnom sadr┼żaju inspirisanom „Star Wars“) sretali još od 1977. godine, „The Last Jedi“ uspeva da manevriše na nove i neo─Źekivane na─Źine, po─Źevši od odluke da se film snimi oko povla─Źenja u kojem cilj nije pobediti, ve─ç izbe─çi potpuno uništenje. Uz tu naracionu nit, „The Last Jedi“ dodaje i nekoliko opasnih, ─Źesto brzo smišljenih manjih misija, od kojih svaka prati pokušaj heroja (ili zlikovaca) da se pribli┼że svom cilju. Pri─Źa se završava duga─Źkim vrhuncima koji, što je pravo osve┼żenje, ne izgledaju kao cini─Źni pokušaji da se produ┼żi trajanje filma. Stari posao se završava, a novi se predstavlja.

Johnson u svakoj sceni uspeva da veteranima serijala (poput Chewbaccae i naro─Źito R2-D2), kao i onim likovima koji su debitovali u „The Force Awakens“, da dovoljno vremena na platnu da poka┼żu svoj talenat, a u isto vreme uvodi upe─Źatljiva nova lica na scenu (uklju─Źuju─çi herojskog radnika odr┼żavanja, Rose Tico, koju igra Kelly Marie Tran; mirnog i ┼żilavog zamenika admirala u Otporu, koju igra Laura Dern; i Benicioa Del Toroa, koji igra neku vrstu obija─Źa sefova).

„Jedi“ je bolji od ve─çine nastavaka po tome što publici u isto vreme pru┼ża ono što ┼żeli, ali i ono što nije znala da ┼żeli. Film se dosta oslanja na sentimentalnost, uglavnom onu posejanu u prethodnom filmu, ali i u vezi nedavno preminule glavne glumice (Fisher – hvala bogu, dali su joj dosta vremena na platnu i dosta uzbudljivih scena). Ali ono što je va┼żno je da, kada god se neki lik raspla─Źe (ili natera nas da se raspla─Źemo), katarza je zaslu┼żena. To se dešava prili─Źno ─Źesto – ovo je film preokupiran ┼żaljenjem za prošloš─çu i prevazila┼żenjem iste, pun lovljenih i slomljenih ljudi koji se boje da ─çe njihova nada biti ugušena.

Bol koju Rey ose─ça zbog ─Źinjenice da ne zna ko su joj roditelji, kao i Kylo Renova trauma zbog ubistva sopstvenog oca kako bi napredovao prema svojoj „sudbini“ bukvalno, ali i figurativno predstavljaju dve strane istog ogledala. Johnson razvija nešto što smo nakratko videli u „The Empire Strikes Back“ i „Return of the Jedi“ i dopušta ovim svemogu─çim likovima da telepatski „pri─Źaju“ jedni sa drugima s jedne strane svemira na drugu, lako kao što bi nama ili vama bilo da pozovemo prijatelja preko Skype-a. Ovaj mali dodatak ima toliko potencijala za dramu i uvrnut humor da je logi─Źno zapitati se zašto to niko nije pokušao do sada.

„The Last Jedi“ ponekad razbije naša o─Źekivanja na tako drzak na─Źin da skoro o─Źekujemo da neko od glumaca direktno s platna ka┼że super-fanovima da prestanu da se shvataju toliko ozbiljno. U nekim šalama prepoznajemo humor iz „Spaceballs“ i „Robot Chicken“. Snoke nare─Ĺuje Kylou da „skine tu smešnu kacigu“, Luke kritikuje starog prijatelja što prikazuje nostalgi─Źni video snimak re─Źima „to je bio nizak udarac“, dok jedna šala na po─Źetku filma prikazuje jednog od heroja kako zove most zvezdanog razara─Źa i pretvara se da su ga stavili na ─Źekanje. Ovim aspektom dodaje se preko potrebna doza humora (sli─Źno smo videli i u „The Force Awakens“, naro─Źito kada su na ekranu bili Han Solo, Chewbacca, BB-8 i Finn (John Boyega, heroj/kukavica u stilu Jamesa Garnera), ali se ne ide do te mere da „The Last Jedi“ postane sprdnja na svoj ra─Źun.

Film podjednako dobro funkcioniše kao iskrena avantura puna strastvenih heroja i zlikovaca i na─Źin da se nastavi franšiza. Poput „The Force Awakens“, ali u još ve─çoj meri, ovaj film se bavi pitanjima zaveštanja, legitimnosti i nasle─Ĺivanja, a uklju─Źuje i brojne debate o tome da li pri─Źe i simbole iz prošlosti treba replicirati ili odbaciti. Me─Ĺu mnogim vrednim lekcijama je i ta da predmeti nemaju vrednosti osim ose─çanja koja ulo┼żimo u njih, kao i da nijedna osoba nije iznad plemenite ideje.

Johnson stoji iza nekih zaista dobrih filmova, ali pripovedanje ovde najviše duguje njegovom radu na TV seriji „Breaking Bad“, razigrano zapletenoj krimi drami koja je svako novo poglavlje posmatrala kao ma─Ĺioni─Źarski trik: izvor u┼żitka je uvek u ruci na koju ne obra─çate pa┼żnju. Postoje trenuci u kojima se ─Źini da se re┼żiser prera─Źunao ili napravio o─Źigledno loš izbor (ovo postaje zabrinjavaju─çe u sredini, kada se Admiral Holdo (Dern) i svojeglavi pilog Poe Dameron (Oscar Isaac) raspravljaju), ali onda shvatite da je to bila samo priprema za još jedan pogodak koji vas još više poga─Ĺa jer ste posumnjali da „The Last Jedi“ zna šta radi.

Ova odlu─Źnost da se prona─Ĺe balans izme─Ĺu iznena─Ĺenja i neizbe┼żnosti je usa─Ĺena u „The Last Jedi“ sve do nivoa scena i uglova kamera. Koliko Zvezdanih razara─Źa, TIE boraca, Imperijalnih šeta─Źa, svetlosnih sablji, kapsula (šatlova) za bekstvo i diskusija o prirodi Sile smo videli do sada? Gomilu. Me─Ĺutim, Johnson uspeva da prona─Ĺe na─Źin da predstavi tehnologiju, mitologiju i scenografiju na takav na─Źin da nam se sve ovo ─Źini novo, ili bar novije, po─Źevši od Zvezdanih razara─Źa koji se materijalizuju iz hiperprostora na nebu nad planetom (posmatrano sa zemlje), a zatim slikama brodova pokreta otpora koje topovi Imperijalnih snaga razbijaju kao konzerve na strelištu i (komi─Źno) zamu─çenim video pozivom u kojem ratnica-filozof sa nao─Źarima, Maz Kanata (kojoj glas pozajmljuje Lupita Nyong’o) daje va┼żne informacije dok istovremeno u─Źestvuje u pucnjavi sa neprijateljima koje ne mo┼żemo da vidimo. (Ona to zove „sindikalnim problemom“.)

U ovom delu se posve─çuje više pa┼żnje boji i kompoziciji nego u bilo kom drugom još od „The Empire Strikes Back“. Naro─Źito se isti─Źu Snokeova prestolna soba u stilu Darioa Argentoa, sa crvenim zidovima i stra┼żarima u crvenim oklopima, i finalna bitka na slanoj planeti ─Źije bele, ravne površine bivaju rastrgnute i otkrivaju nijanse tamno crvene boje. (Gledano iz daljine, izgleda kao da samo bojno polje krvari.) Arhitektura akcionih sekvenci je zapanjuju─ça. Pa┼żljivo osmišljeni i izdvojeni deo svemirske borbe na po─Źetku je emocionalno ja─Źi od bilo koje akcione sekvence u bilo kom ovogodišnjem blokbasteru, osim „No Man’s Land“ iz „Wonder Woman“, a fokus je na liku kojeg vidimo po prvi put.

Postoje mesta u kojima film ne mo┼że da prona─Ĺe na─Źin da likove dovede do mesta gde mu je potrebno da oni budu, i jednostavno pre─Ĺe preko toga, kao da ka┼że „A onda se ovo dogodilo, a sada da nastavimo dalje“. Ali takvih momenata je manje nego što ste verovatno spremni da oprostite – i zaista, da su takve stvari kinematografski zlo─Źin, Howard Hawks bi do sada završio na elektri─Źnoj stolici. Što je najva┼żnije, prokleta stvar se pomera, kako u smislu zapleta, tako i u smislu veštog koreografa-plesa─Źa koji je vizualizovao svaku milisekundu svog nastupa i uve┼żbao je do te ta─Źke da se ─Źini da je gracioznost prirodna kao disanje.

┼Żanr:akcija, avantura, sf
Godina:2017
Reziser:Rian Johnson
Scenario:Rian Johnson, George Lucas
Uloge:Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill
Uzrast:PG-13
Studio:Lucasfilm, Ram Bergman Productions, Walt Disney Pictures
Zemlja:United States
Website:www.starwars.com
Jezik:engleski
Trajanje:152 minuta
Podeli:



Preporucujemo

NOVI SPOT NEVENE BO┼ŻOVI─ć ZA PESMU PRAZNI SNOVI
Nedelja ljubavi u bioskopu Vilin Grad
Evropski filmski izazov vodi filmofile u Kan na filmski...
Ladies Night u bioskopu Vilin Grad
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 14. do 20. februara
U Srbiji se snima 2. sezona americke SCI FI serije...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 14. do 20. februara
La derni├Ęre folie de Claire Darling (2018) - uskoro
Britanci masovno otkazuju televizijsku pretplatu zbog...
Nastavak 'Isijavanja', kultnog horora Stephena Kinga,...
Liliane Susewind - Ein tierisches Abenteuer (2017) - uskoro
Romanti─Źno ve─Źe uz fantasti─Źne poklone 14. februara u...
Bumblebee (2018) (2018)
Novi trejler za film 'Psi umiru sami'
Aquaman (2018) (2018)
The Lego Movie 2: The Second Part (2019) (2019)
Program DKSG za 11.2. film Juzni vetar i tribina Sex Sales
Film "Promil do (k)raja" od sutra u bioskopima
Program DKSG za utorak 5.februar, Mala sala - Me─Ĺunarodni...
Fame solutions i Fox vision Vam predstavljaju ─Źetiri...
Roma (2018) (2018)
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 7. do 13. februara
Glass (2019) (2019)
Escape Room (2019) (2019)
Vudi Alen tu┼żio Amazon: Tra┼żi od┼ítetu od 68 miliona...
Ovo su voditelji 91. ceremonije dodele Oskara
Crtani o Aladinu najgledaniji de─Źiji film u bioskopima u...
Into the Badlands - Nastavak sezone
Filmovi KRIVICA i TERET, u Maloj sali DKSG 8, 9 i...
Novi romanti─Źni filmovi + ┼ípanska serija za Dan...