•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Stephen King

Stephen Edwin King rođen je 21. septembra 1947. godine. Američki pisac, najpoznatiji je po svojim neverovatno popularnim horor romanima. Kingove priče neretko uključuju potpuno obične protagoniste, poput porodice iz srednjeg sloja, deteta ili pisca. Iako ih prikazuje kako vode svakodnevne živote, natprirodno se gotovo uvek uključi i izuzetne okolnosti eskaliraju u priči. King, međutim, piše i priče izvan žanra horora, uključujući, na primer, romane "Iskupljenje u Shawshanku" i "Telo".

King je rođen u Portlandu, američkoj saveznoj državi Maine, a engleskog je i škotsko-irskog porekla. Kada je imao samo dve godine, napustio ih je otac, Donald Edwin King. Majka, Nellie Ruth Pillsbury, odgojila je Stephena i njegovog usvojenog brata Davida, neretko u teškim uslovima.

King je počeo pisati još kao dete. U školi je pisao priče temeljene na filmovima koje je nedavno pogledao, prodavajući ih prijateljima. Ali, trgovačke aktivnosti nisu oduševljavale njegove profesore koji su, otkrivši ga, prisilili dečaka da vrati zarađeni novac. Sa trinaest godina, King otkriva kutiju punu očevih starih knjiga, uglavnom horor i naučno-fantastičnih priča. Bila je to ljubav na prvi pogled. Sve ostalo je istorija - "In a Half-World of Terror" ime je njegove prve objavljene priče, objavljene u jednom horor magazinu.

Od 1966. do 1971. King studira engleski na Univerzitetu u Maineu, gde piše i kolumnu "King's Garbage Truck" za studentske novine. U to vreme upoznaje Tabithu Spruce, s kojom se ženi 1971. godine. Da bi platio studije, King preuzima sve poslove koje može naći, poput, na primer, posla u praonici. Nakon diplomiranja, zapošljava se kao profesor engleskog jezika u Maineu. Lošeg imovinskog stanja, s porodicom je prisiljen da živi u prikolici. Kako bi sastavio kraj s krajem, piše kratke priče, uglavnom za muške časopise, a u to vreme postaje zavistan od alkohola, što je problem koji će ga pratiti više od decenije. U to vreme počinje rad na čak nekoliko romana. Jedna od prvih ideja mu je priča o mladoj devojci s psihičkim moćima, ali obeshrabren, baca rukopis u smeće. Tabitha je ta koja ga je izvukla iz smeća i podstakla da ga završi. Naslovljavajući priču "Carrie", King je šalje izdavaču, ne nadajući se previše odgovoru. Dobija, međutim, ponudu od 2.500 dolara, malu svotu i za to vreme. Ali, vrednost romana uskoro biva prepoznata i autorska prava su prodata za 400.000 dolara, a roman je označio početak velike popularnosti, koja ne jenjava do današnjeg dana.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...