•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Steven Spielberg: Ne verujem da se rasizam krije iza Oscara

Nakon što se Akademija filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) našla na udaru kritika zbog nominacija za 88. dodelu prestižne filmske nagrade Oscar, proslavljeni filmski režiser, producent i scenarista Steven Spielberg izjavio je kako ne veruje da je rasizam prisutan kada je u pitanju dodela ove prestižne nagrade.

Spielberg, koji je i trostruki dobitnik Oscara, u intervjuu za "The Hollywood Reporter" osvrnuo se na kritike na račun Akademije, odnosno na kampanju #Oscarssowhite (Oscar je tako beo). Spielberg je priznao kako je bio i sam iznenanđen zbog nenominovanja pojedinih filmskih ostvarenja ove godine.

"Veliki sam pobornik Oscara. Mogu reći da sam bio iznenađen kada sam video da pojedine osobe nisu nominovane. Bio sam iznenađen jer među nominacijama nisam video Idrisa Elbu. Mislim da je Idris imao najbolji performans kada je u pitanju sporedna uloga", kazao je Spielberg.

Ipak, naglasio je kako smatra da bi nedavna istorija trebala isključiti mogućnost rasizma kao objašnjenja za te propuste.

Prema njegovim rečima, potrebno je vratiti se par godina unazad kada je otkrivena glumica Lupita Nyongo, kenijsko-meksička glumica, koja je nagrađena Oscarom za sporednu ulogu u filmu "12 Years a Slave" (12 godina ropstva).

"Ne verujem da tamo postoji jedan 'urođeni' i 'uspavani' rasizam zbog određenog broja belih članova u akademiji. Smatram da je potrebno prestati sa optuživanjem i upiranjem prsta u Akademiju", poručio je Spielberg.

Steven Spielberg dobitnik je Oscara u kategoriji najbolja režija za filmove "Schindlerova lista" (Schindler's List) i "Spašavanje vojnika Ryana" (Saving Private Ryan), i u kategoriji za najbolji film, takođe za "Schindlerovu listu". Njegov film "Most špijuna" (Bridges of Spies) je ove godine nominovan za najbolji film.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...