•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Stevo Žigon (1926 - 2005)

Stevo Žigon (Ljubljana, 8. decembar 1926 — Beograd, 28. decembar 2005) je bio srpski filmski i pozorišni glumac i režiser.

Kao mlad čovek dve godine je proveo u zloglasnom konc logoru Dahau, gde je i naučio nemački jezik. Zbog znanja jezika i poznavanja mentaliteta vrlo često je kasnije igrao uloge, ciničnih i hladnih, nemačkih oficira.

Studirao glumu u Ljubljani i Lenjingradu. Diplomirao je 1952. u izvanrednoj klasi Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu. Na Fakultetu dramskih umetnosti je bio jedan od prvih asistenata, prilikom njegovog osnivanja 1949. Prelomni trenuci njegove umetničke karijere vezani su za Bojana Stupicu, koji je doprineo njegovom angažmanu na filmu i režiji. Tokom godina, sve manje glumi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, a sve više se okreće režiji. Na filmu debituje 1950. dvema malim ulogama. Kao svoje najbolje dve uloge izdvaja onu novinara u filmu Oksigen (M. Klopčić, 1970) za koju je na festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom, kao i onu u filmu Rondo (Z. Berković, 1966). Zapaženo glumi i na televiziji (npr. TV-serije Otpisani i Povratak otpisanih), te u kratkim igranim filmovima (npr. N. Stojanovića).

1968. za vreme junskih studentskih demonstracija u Beogradu, njegova pojava u dvorištu filozofskog fakulteta i njegov nastup sa insertom iz pozorišnog komada „Dantonova smrt“ gde je igrao poštenog, beskompromisnog i surovog Robespjera sa njegovim govorom na suđenju Dantonu, izazvala je eksploziju oduševljenja studenata koji su ga slušali i gledali: „... kada gledamo kako se ovi markizi i grofovi Revolucije kockaju, kada njih gledamo s pravom se možemo upitati jesu li oni opljačkali narod...! Nema sporazuma, nema primirja sa ljudima za koje je Republika špekulacija, a Revolucija zanat!!..“

Po ideološkom opredeljenju se izjašnjavao kao komunista. Kategorično je branio ideje ateizma.

Oženjen, i supruga Jelena i ćerka Ivana, su poznate glumice.

Preminuo 28. decembra 2005. godine u Beogradu.


Filmografija:
1950.-te
1950. Čudotvorni mač
1950. Crveni cvet
1955. Kala
1957. Vrnil se bom
1959. Pet minuta raja

1960.-te
1960. Veliki poduhvat
1960. Spletka i ljubav
1960. X-25 javlja
1961. Heda Gabler
1961. Pesma
1961. Enclosure
1964. Otrovna biljka
1964. Službeni položaj
1965. Posle odmora
1965. Maestro
1965. Bolnička soba
1966. Premijera
1966. Balada o povratku
1966. Kreštalica
1966. Amandus
1966. Crni sneg
1966. Rondo
1966. Tople godine
1967. Koktel
1967. Memento
1967. Jegor Buličov (TV)
1967. Visočka hronika
1968. Bekstvo
1968. Kalendar Jovana Orlovića
1968. Tišina
1968. Prljave ruke
1968. Opatica i komesar
1969. Obična priča
1969. Bezimena zvezda
1969. Bura
1969. Na dan požara
1969. Nedozvani

1970.-te
1970. Oxygen
1971. Veliki posao
1971. Ulazi slobodan čovek
1971. Putovanje na mjesto nesreće
1971. Čedomir Ilić
1972. Damon Damon
1972. Devojka sa Kosmaja
1972. Valter brani Sarajevo
1973. Poslednji
1973. Policajci
1973. Dubravka
1973. Izgnanici
1973. Paviljon broj VI
1973. Opasni susreti
1974. Oglas Briski
1974. Florijanović
1974. Valter brani Sarajevo
1974. Otpisani
1974. Njurci
1974. Parlog
1974. Dimitrije Tucović
1974. Strah
1975. Žive veze
1975. Andesonvil - Logor smrti
1974-1975. Otpisani
1975. Sie kommen aus Agarthi
1976. Marija
1976. Disput u noći
1976. Povratak otpisanih
1976. Na putu izdaje
1976. Vuci i ovce
1976. Idealist
1978. Maska
1978. Okupacija u 26 slika
1978. Ljubav u jedanaestoj
1978. Paviljon VI
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Slom
1979. Novinar
1979. Sećam se

1980.-te
1980. Lude godine 2
1980. Čin
1981. U agoniji
1981. Šesta brzina
1981. Žeđ
1981. Sedam sekretara SKOJ-a
1982. Nastojanje
1982. Deseti brat
1982. Priče iz radionice
1983. Strici so mi povedali
1983. Mrtvi se ne vraćaju
1983. Kako sam sistematski uništen od idiota
1984. Ljetovanje na jugu
1985. Crveni i crni
1985. Crvena baraka
1986. Primož Trubar
1986. Miss
1986. Heretik
1987. Slučaj Harms
1987. Dom Bergmanovih
1987. Pogrešna procena
1988. Haloa - praznik kurvi
1988. Roman o Londonu (serija)
1988. Večernja zvona
1988. Vuk Karadžić
1988. P. S. - Post Scriptum

1990.-te
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Bračna putovanja
1992. Pohvala svetom knezu Lazaru
1993. Kaži zašto me ostavi
1993. Bolje od bekstva
1994. Milena iz Praga
1993-1994. Srećni ljudi
1994. Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1994)
1995. Nasleđe
1995. Složna braća
1995. Kraj dinastije Obrenović
1995-1996. Srećni ljudi 2
1998. Kraljevski gambit
1998. Britanski gambit

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Još sedam dana do kraja konkursa za Ukrštene umetničke...
Tajvanski film "Sunce" tretira krivicu i iskupljenje kroz...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 25. februara do 3....
Kultni filmovi svetske kinematografije ponovo na FEST-u
Bioskop Vilin Grad - Repertoar od 25. februara do 3. marta
Tozovac: Život Tome Zdravkovića bio dosadan, nema...
Najveća čudovišta na velikom platnu Cineplexx bioskopa
Netflix najavio dokumentarni film o američkom reperu The...
Delegacija Filmskog centra Srbije na snimanju filma „Prvi...
Merlinka festival dobitnik nagrade Međunarodne lezbejske i...
Učestvuj u konkursu: Šta tvoju dušu čini srećnom
Ljubav ispod zlatnog bora - nova serija na Superstar TV
Festival animiranog filma Tricky Women 2021
Martin Scorsese: Stranice poput Netflixa su obezvredile...