•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Stewart Granger (1913 - 1993)

Stewart Granger (6. maj 1913 – 16. august 1993.), rođen kao James Lablache Stewart, bio je engleski filmski glumac, najpoznatiji po nizu uloga romantičnih pustolova i heroja zbog kojih je stekao veliku popularnost 1940-ih, 1950-ih i 1960-ih.

Rođen je kao James Lablache Stewart kao unuk slavnog italijanskog operskog pevača Luigija Lablachea, Obrazovao se na Epsom Collegeu i Webber Douglas akademiji dramskih umetnosti. Karijeru je započeo u teatru, ali je bio prisiljen da promeniti ime u Stewart Granger kako bi izbegao zabunu s mnogo popularnijom holivudskom zvezdom Jamesom Stewartom.

Karijeru mu je prekinuo drugi svetski rat, nakon čijeg izbijanja se priključio britanskoj vojsci. Godine 1942. je ranjen i otpušten iz službe. Vrlo brzo je iskoristio svoj markantni fizički izgled i činjenicu da su mu brojne kolege-zvezde još bile u uniformi. Nametnuo se kao zvezda, a potom je osvojio Hollywood.

1960-ih je u nekoliko navrata dolazio u tadašnju Jugoslaviju kako bi snimao zapadnonemačke westerne, odnosno adaptacije romana Karla Maya, gde je tumačio ulogu Old Surehanda.

Granger je bio oženjen tri puta - za glumicu Elspeth March, s kojom je imao kćeri Jamie i Lindsey; za glumicu Jean Simmons, s kojom je nastupao u nekoliko filmova i imao kći Tracy te Caroline Le Clerf, s kojom je imao kći Samanthu. Umro je 1993. godine od posledica raka prostate.


Filmografija:
1991 Pros and Cons (TV series)
1989 Chameleons (TV movie)
1989 Fine Gold
1987 A Hazard of Hearts (TV movie)
1987 Das Erbe der Guldenburgs (TV series)
1983-1987 Hotel (TV series)
1987 The Wizard (TV series)
1986 Crossings (TV mini-series)
1986 Hell Hunters
1985 The Love Boat (TV series)
1985 Murder, She Wrote (TV series)
1983 The Fall Guy (TV series)
1982 The Royal Romance of Charles and Diana (TV movie)
1978 The Wild Geese
1972 The Hound of the Baskervilles (TV movie)
1970-1971 The Virginian (TV series)
1969 Any Second Now (TV movie)
1967 The Last Safari
1966 The Trygon Factor
1966 Requiem for a Secret Agent
1966 Das Geheimnis der gelben Mönche
1966 Killer's Carnival
1965 Flaming Frontier
1965 Rampage at Apache Wells
1965 Das Geheimnis der drei Dschunken
1965 The Crooked Road
1964 Frontier Hellcat
1964 The Secret Invasion
1963 The Shortest Day
1962 Swordsman of Siena
1962 Commando
1962 Sodom and Gomorrah
1961 The Secret Partner
1960 North to Alaska
1958 Harry Black and the Tiger
1958 The Whole Truth
1957 Gun Glory
1957 The Little Hut
1956 Bhowani Junction
1956 The Last Hunt
1955 Footsteps in the Fog
1955 Moonfleet
1954 Green Fire
1954 Beau Brummell
1953 All the Brothers Were Valiant
1953 Young Bess
1953 Salome
1952 The Prisoner of Zenda
1952 Scaramouche
1952 The Light Touch
1952 The Wild North
1951 Soldiers Three
1950 King Solomon's Mines
1949 Adam and Evalyn
1948 Woman Hater
1948 Saraband
1948 Blanche Fury
1947 Captain Boycott
1946 The Magic Bow
1946 Caravan
1945 Caesar and Cleopatra
1945 Waterloo Road
1945 Madonna of the Seven Moons
1944 A Lady Surrenders
1944 Man of Evil
1943 The Lamp Still Burns
1943 Thursday's Child
1943 The Man in Grey
1942 Secret Mission
1940 Convoy
1939 So This Is London
1937 Under Secret Orders
1936 Give Her a Ring
1934 I Spy
1934 Over the Garden Wall (uncredited)
1933 A Southern Maid (uncredited)

Podeli:



Preporucujemo

Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu
Film GRUDI u konkurenciji za nagrade Pulskog festivala
Dragged Across Concrete (2018) (2018)
7500 (2019) (2019)
Mila Turajlić pozvana u članstvo prestižne filmske...
Stižu nove Nindža kornjače
Premijera filma "Mulan" odložena za 21. avgust
Lov na veštice (Heksejakt, eng. Witch Hunt) - Premijera...
Preminuo legendarni komičar Carl Reiner
Lionel Richie-ev mjuzikl 'All Night Long' u radovima...
The Highwaymen (2019) (2019)
Tom Hanks-ov ’Greyhound’ ima novi datum objavlјivanja
Halle Berry se povukla iz uloge transrodnog muškarca,...
The Little Shop of Horrors (1986) (1986)
Keke Palmer će glumiti u trileru 'Alice' rađenom prema...
Muzički duo Will Ferrell i Rachel McAdams takmiči se u...
Guillermo del Toro, Alejandro G. Inarritu pokrenuli su fond...
ZAŽIVEO REDOVAN REPERTOAR U DRIVE IN BIOSKOPU NA ADI
Holivudski film o Gosnovom bekstvu iz Japana
Film "Šavovi" dobio nagradu na festivalu u Sofiji
Spike Lee objašnjava kako Hollywood može bolјe da...
POČETAK RADA DRIVE IN BIOSKOPA NA ADI UZ FESTIVAL...
Godzilla Vs. Kong je upravo učinio još jedan veliki korak...
Kasting za "Gospodara prstenova", potrebni ljudi koji...
PROGLAŠENE NAGRADE 49. REVIJE FILMSKOG STVARALAŠTVA DECE...
Pesme koje su obeležile filmove
Kaitlyn Dever u pregovorima za adaptaciju filma 'Dear Evan...
Italijanska filmska i televizijska industrija polako...
KOMEDIJA O PUTOVANJU KROZ VREME "LEPO DOBA" NA MOJ OFF
Netflix potpisuje više naslova saradnje sa nigerijskom...