•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Stranger Than Paradise (1984)

Jim Jarmusch je nakon prvog dugometražnog filma Neprekidni praznici (Permanent Vacation) snimio 30-minutni Novi svet, koji je naknadno proširio u dugometražni Čudnije od raja, s kojim osvaja nagradu Caméra d'or (Zlatna kamera) u Cannesu, a tek sledeće 1985. godine američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasila je Čudnije od raja najboljim filmom godine.

Eva, mađarska tinejdžerka, dolazi u posetu Willieju, svom rođaku koji živi sam u neuglednom predgrađu New Yorka, a zatim odlazi teti u Cleveland. Iako u početku ne deluje oduševljen došljakinjom iz Evrope, Willie ubrzo zavoli devojku i razvije s njom topao odnos. Willijev prijatelj Eddie takođe upozna Evu i svidi mu se. Eva ode, a kada Willie i Eddie slučajno zarade poveću svotu novca varajući na pokeru, odluče je posetiti u Clevelandu...

"Stranger Than Paradise" jedan je od najcenjenijih Jarmuschevih filmova, drugi u karijeri, koji mu je doneo i priznanje struke. Kroz naoko jednostavnu priču o mladiću koji, kao i većina ljudi s kojima se susreće, životari u New Yorku, što se tek neznatno promijeni posjetom rođakinje iz Europe, film iznimno uvjerljivo prikazuje rezignirani svet savremenih Amerikanaca, pomirenih sa sivom, neuzbudljivom svakidašnjicom u kojoj nema nimalo intrigirajućih događaja niti likova, a kamoli spoljnog glamura. Takvu atipičnu atmosferu reditelj je uspeo ostvariti koristeći duge kadrove, suzdržane dijaloge (iako neretko cinične, pa i duhovite) i nepoznate glumce (uglavnom amatere) prosečnog izgleda, u neatraktivnim ambijentima. To je žanrovski hibrid crne komedije i filma puta kroz koji se provlači suptilna kritika američkog društva. U glavnim ulogama tako nastupaju slikar i muzičar John Lurie (koji potpisuje i soundtrack), glumac i muzičar Richard Edson i mađarska glumica Eszter Balint. Film je uz ostale osvojio posebnu nagradu žirija na Sundance festivalu i Zlatnu kameru na Kanskom filmskom festivalu.

Žanr:komedija, drama
Godina:1984
Reziser:Jim Jarmusch
Scenario:Jim Jarmusch
Uloge:John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson
Award:7 nagrada i dve nominacije
Studio:Cinesthesia Productions, Grokenberger Film Produktion, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:89 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila