•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Strip autori Anđela Janković i Leopold Pridon izabrani na trećem konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske

Anđela Janković iz Srbije i Leopold Pridon iz Francuske biće novi rezidenti, u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković (1998) će od 20. oktobra do 20. decembra biti rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Njen nagrađeni projekat stripa zove se “Normal Events / Normalni događaji”, a sačinjen je od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu jednu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću. Anđela Janković je ilustratorka i grafička dizajnerka, čije ilustracije u formi društvenog komentara prikazuju apsurde svakodnevice. Njen rad predstavljen je na festivalima i konferencijama, kao što su Zlatno Pero (Beograd), Ilustrofest (Beograd), PDP Conference (Novi Sad), 36 Mountains (Zagreb). Živi i radi u Beogradu.

Leopold Pridon (1993) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2022, kada će biti i gost osmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Njegov projekat „Aljoša je nestao“ prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako je najmlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama. Nakon noći ispunjene dugim lutanjem, on iznenada nestaje. Emilina istraga suočiće je sa sopstvenim lomovima, kao i onima kojima je podleglo društvo.

Konačnom izboru rezidenata prethodila je uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj. Kao tri najbolja u Srbiji, izdvojeni su projekti Anđele Janković, Jelene Đorđević-Maksimović i Borisa Stanića. Među troje najboljih kandidata iz Francuske, uz Leopolda Pridona bili su Žeremi Pinengre i Noemi Šist.

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje. U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović sa projektom „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, dok je 2021. rezident iz naše zemlje bio Ilija Jakovljević s projektom “Big Rock Energy”. Francuska rezidentkinja u Pančevu 2020. bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, dok je 2021. Kler Bro razvijala projekat „La Chiâle“ (Cmizdrenje).

Podeli:



Preporucujemo