•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Strip projekti šestoro finalista sa konkursa Ukrštenih rezidencija između Francuske i Srbije na Nova Festivalu

Radovi užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za prvi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće izloženi na Nova festivalu od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu. U ovom segmentu festivalske izložbe, javnost će moći da se upozna s projektima šestoro finalista konkursa. Uz strip projekte odabranih rezidentkinja Alize De Pen i Dragane Radanović, biće izloženi radovi dve francuske kandidatkinje Moran Mazar i Mirej Njangono Eben, kao i kandidata iz Srbije - Borisa Stanića i Ive Atoski.

Strip autor Saša Rakezić, jedan od selektora programa Nova Festivala, o ovom segmentu izložbe je rekao: „Srpski i francuski autori koji su konkurisali za gostovanje u ove dve zemlje veoma su osobeni u svom izrazu, ali i međusobno različiti, što govori u prilog tezi da postoji solidna produkcija mlađe generacije strip-autora u obe zemlje. To su stvaraoci koji zaslužuju da budu podržani u svojim sredinama, ali i na internacionalnoj sceni“.

Na Nova festivalu biće predstavljeni radovi iz grafičke novele Moran Mazar pod nazivom „Gde divovi spavaju“. Ova priča sa fantastičnim elementima bavi se potragom za identitetom, što je česta tema u autorkinom radu, kroz istraživanje evropskog paganskog. U pozadini priče su iskušenja, žaljenja, gubici i odrastanje, jer se po mišljenju Moran Mazar „iskustvo realnosti najbolje iskazuje kroz fikciju“.

Rad kandidatkinje Mirej Njangono Eben pod nazivom „Povratak reči” prati Aišu i Vevi, tinejdžere iz osmog razreda koji se suočavaju sa gubitkom prijatelja i ljubavnika Sola. Strip tematizuje iskustvo koje ih je izmenilo na veoma dubok način, dok bol ne uspevaju da objasne i podele sa sredinom koja ih okružuje. Stvari počinju da se popravljaju uz terapije i porodice koje ih vole, kao i prijatelje koji su prilagodljiviji nego što su one mislile. Kad Aiša i Vevi odrastu i susretnu se, vraćaju se ovoj drami i evociraju gubitak.

Projekat „Ja pacov” Borisa Stanića je autorski strip od oko 200 stranica. Protagonisti su antropomorfni pacovi, više ne tako mladi, zaglavljeni u tranziciji iz socijalizma u novi, kapitalistički poredak. Ne snalaze se na tržištu rada, socijalni životi su im isprazni, nemaju stabilne veze ni redovna primanja, žive kao paraziti na grbači roditelja, i kao da se uljuljkuju u to stanje apatije i inercije. Glavni junak živi besciljan život, ali i traži način da se izrazi i da preuzme odgovornost za svoj život.

U projektu „Elegija“ Iva Atoski kombinuje klasičan izraz u stripu sa određenim scenama u kojima se nalaze data matrix, QR kod ili drugi podaci. Ideja je da se, uz očigledan narativ, doda još jedna, multimedijalna dimenzija. U ovom delu mlada violinistkinja poseduje sposobnost koja joj omogućava da „zarobi” ljudsku emociju, čije je manifestacije svedok tako što nit sa strune veže u specifičan čvor. Kroz strip pratimo radni dan alternativnog fiksera, antiheroinu koja je suptilni kriminalac, sve dok se spletom okolnosti čvorovi nisu raspleli pred njom, oslobodivši tako haos konfliktnih emocija na nju.

Na izložbi će biti predstavljeni i radovi francuske rezidentkinje Alize De Pen pod nazivom „#VelikaNesreća“ i „Nova slika detinjstva-eksperiment“ Dragane Radanović iz Srbije, a njihov raniji stvaralački opus biće predstavljen u posebnom segmentu izložbe Nova festivala.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Podeli:



Preporucujemo