•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sutra počinje Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala

Pobjednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), bit će prikazani na Proljetnom izdanju ovih festivala online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Filmovi će biti dostupni od sutra do 15. maja na linku https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreze-festivala-jadranske-regije-proljece-network-of-festivals-in-the-adriatic-region-spring/.

U programu Proljetnog izdanja Sarajevo Film Festivala su filmovi nagrađivani na sva četiri festivala: “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), “107 majki” Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

“Konačna sloboda” Sebastiana Meisea događa se u poslijeratnoj Njemačkoj: Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma. “Konačna sloboda” je bio austrijski kandidat za Oscara i dobitnik je Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled festivala u Cannesu.

Film “Oaza” prati Mariju, koja se po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom djevojkom Draganom. Kada postane jasno da su obje zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmire sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskom konekcijom. Vođeni novootkrivenim osjećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički bijeg u slobodu. Film je nagrađen Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film Zagreb Film Festivala. Bio je kandidat Srbije za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Film “107 majki” govori o Lesji - ona je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Upravo je rodila svoje prvo dijete, a sada ulazi u svijet napučen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom. Da nema boje odore, bilo bi ponekad teško reći tko je tko. Film je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu. “107 majki” je bio slovački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Film “Čuvar brata svoga” osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije - Adriatic Audience Award – zbrajanjem glasova publike na sva četiri festivala, kao i glasova publike koja su ovaj film gledali online putem.
Yusuf i njegov najbolji prijatelj Memo pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne. Film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI.

Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni i razgovori s autorima filmova.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa. To je film “Čuvar brata svoga” koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, bit će održano od 6. do 15.5.2022. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz programa Kreativna Evropa - MEDIA.

Press obavijest i fotografije preuzmite OVDJE.

Link za video spot za slobodno korištenje: https://youtu.be/YGnaoWb2e64

Trailer filma “107 majki”: https://vimeo.com/701227286/c1aa3859e2
Trailer filma “Čuvar brata svoga”: https://www.youtube.com/watch?v=eA0mlgsaIRI
Trailer filma “Konačna sloboda”: https://www.youtube.com/watch?v=CLQZoNZEOVU
Trailer filma “Oaza”: https://www.youtube.com/watch?v=e7XuOAjGYAs

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...