•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sve o filmu s 11 oskarovskih nominacija

“Everything Everywhere All at Once” je film koji ima najviše nominacija za predstojeće, 95. po redu Nagrade Američke filmske akademije. Pogledali smo film i evo utisaka.

Nesvakidašnja naučno-fantastična komedija rediteljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta pokorila je jučerašnju objavu nominacija za 95. Dodelu nagrada Američke filmske akademije. Naslov koji se najviše puta izgovorio je “Everything Everywhere All at Once” i on najbolje opisuje ono što se događa u filmu. Napredak tehnologija polako ali sigurno menja trend putovanja kroz vreme na filmu i sve više gledamo priče o multiverzumima.

Radnja je podeljena u tri celine čiji naslovi stavljeni zajedno kreiraju ime filma. Viršle umesto prstiju, možeš biti ko god hoćeš, u jednoj stvarnosti si glumica, u drugoj se boriš kao Jackie Chan, a boriš se dildoima i ostale “uvrnute” scene samo su jedan mali deo priče koja bi se mogla usporediti s pažnjom hiperaktivnog deteta. Kadrovi će vas zapljusnuti po principu koji neguju nestrpljivi megalomani, a koji bi se mogao podvesti pod onu “daj mi sve sad i odmah”.

Ono što te ne ubije… omogući ti novi filmski nastavak. Je li stvarno kraj Halloween franšize?
Film je zaslužan za činjenicu da je po prvi put (formalno) azijatska glumica nominovana za Oscara u kategoriji Najbolje glavne glumice. Michele Yeoh (“Crouching Tiger, Hidden Dragon”), poreklom iz Malezije postala je prva Azijatkinja koju je Akademija nominovala u dugoj 95.-godišnjoj istoriji Oscara. Iznenađenje na ovogodišnjim nominacijama doživela je i legenda američke kinematografije Jamie Lee Curtis koja je juče po prvi put nominovana u kategoriji Najbolje sporedne glumice. Dogodilo joj se to nakon što je prošle godine okončala najdugovečniju horor franšizu - Halloween.

Disfunkcionalna porodica kineskih emigranata vodi perionicu veša u Americi. Evelyn Quan Wang (Michelle Yeoh) s mužem Waymondem (Ke Huy Quan) ima kćerku Joy (Stephanie Hsu). Njihova svakodnevica je poprilično haotična. Valja im svaki dan komunicirati s nezadovoljnim mušterijama, učiti ih da ne stavljaju obuću u mašine za pranje veša, a tu su i dodatni problemi koji nikako ne olakšavaju situaciju. Deda je dementan i ponaša se kao dete, a ćerka je lezbejka i želi da se mama i tata upoznaju s njenom curom Becky.

Jednog dana, porodica se uputi u poresku upravu gde promućurna i za svoj predani rad nagrađivana službenica Deirdre Beaubeirdre (igra je izvrsna Jamie Lee Curtis) uvidi kako je Evelyn kupila karaoke aparat i prijavila ga kao trošak za potrebe posla. Međutim, da bude još gore, razgovor protiče u tek otkrivenoj mogućnosti u koju ju je uveo njen suprug - da uz pomoć aplikacije i slušalica putuje kroz metaverzume u kojima može biti glumica i ratnica. Događa se sukob s poreskom službenicom i akcija vodi ka zapletu neslućenih razmera.

Počinje putovanje u kojem se likovi sele iz jedne stvarnosti u drugu, susrećući se sa raznim verzijama svoje ličnosti, prilikom čega glavna junakinja saznaje da je dobra u svemu što radi u svojim alternativnim metaverzumima, baš zato što je, kako joj kaže njen suprug, tako loša u svemu. Ovde se otvara uvek aktuelna tema kada su u pitanju alternativne stvarnosti, a to je pitanje pravih odabira u životu. Tu je i nezaobilazno pitanje smisla života i u svakom slučaju nezaboravno filmsko iskustvo kojeg ćete se dugo sećati nakon što vidite ovu priču i način na koji je realizirana.

Film na IMDB-ju ima ocenu 8.0, a u kategoriji Najboljeg filma takmiči se sa velikim prošlogodišnjim box office hitovima poput nastavaka “Avatara” i “Top Guna”, te biografskim filmovima “Elvis” i “Fabelmans”. “Everything Everywhere All at Once” je veliki favorit, kao i glavna glumica Michele Yeoh, koja ima podjednake šanse za osvajanje Oscara kao i izvrsna Cate Blanchett za ulogu u biografskoj drami “Tar”. Koja je njihova oskarovska sudbina i kako će rezultirati ovih 11 nominacija, saznat ćemo 13. marta na ceremoniji koju će voditi komičar Jimmy Kimmel.

Podeli:



Preporucujemo