•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svetlana Bojković: Imala sam sreću da budem savremenik velikih glumaca i velikih reditelja

Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 13. septembra, u Glavnom takmičarskom programu prikazani su filmovi „Časovi persijskog” ukraijnskog reditelja Vladimira Perelmana i „Valan” mađarskog reditelja Bele Bagote. U selekciji Paralele i sudari na repertoaru su bili filmovi „Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog i austrijski film „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića. U Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica otvorena je izložba „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom“ uz prisustvo Svetlane Bojković i autora izložbe Zorana Maksimovića, a u bioskopu Abazija na Paliću otvorena je i izložbena postavka „Velikani srpskog glumišta” koja objedinjuje portrete velikana pozorišne scene Srbije, a čiji je autor Dragan Despot Đorđević.

Nenad Dukić, selektor Glavnog takmičarskog programa, na konferenciji za medije osvrnuo se na film „Časovi persijskog” kojim je druge večeri nastavljen glavni takmičarski program: “Po mom mišljenju to je jedan od boljih filmova evropske produkcije. O njemu se nije govorilo previše, ali daje dobar utisak na početku festivala”. Dukić je naročito istakao ruski film „DAU. Nataša” kao jedno od najinteresantnijih ostvarenja iz ovogodišnjeg glavnog programa: „To je baš težak film, a do kraja nov i interesantan. Sniman je tokom 24 časa u realnom vremenu i bez rezova. Pretpostavljam da će zagolicati interesovanje i zaslužuje da se vidi. To je jedna od novih stvari u evropskom filmu, nastalih u poslednjih 20 godina”.

Nil Jang, selektor programa Mladi duh Evrope, istakao je da u ovoj selekciji ima dosta mladih reditelja na početku svojih karijera, ali i da stariji reditelji mogu biti mladog duha. „Ne gledamo u krštenicu, već tragamo za umetničkim kvalitetom. Ovaj program je po svojoj prirodi okrenut više ka eksperimentalnom filmu, avanturističkom filmu, muzičkom videu. Uvek tragamo za svežom energijom u pristupu”. Govoreći o programu Paralele i sudari, koji je zajednički selektovao Miroslavom Mogorovićem, Nil Jang je rekao: „Često reditelji iz ove selekcije postanu autori visokog renomea, pa kasnije uđu i u konkurenciju za nagradu Zlatni toranj. Ove godine bih istakao dva filma – eksperimentalni dokumentarac „FREM” o Antarktiku, kao i poljski animirani film „Ubij, pa napusti grad”, koji je sa velikim uspehom prikazan na Berlinalu”.

Povodom otvaranje izložbe „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom”, naša glumačka legenda Svetlana Bojković je rekla: „Gledajući ove fotografije, razmišljam o tome koliko sam rasla i sazrevala u jedno mnogo dragocenije i lepše vreme nego što je ovo danas. O tome svedoče ove fotografije, jer sam imala sreću da budem savremenik velikih glumaca i velikih reditelja koji danas, nažalost, nisu među nama. Nemojte misliti da govorim samo o onima koji su nas napustili, jer imamo veliku sreću da je danas sa nama ovde i Mira Banjac u punoj životnoj energiji, koja je otvorila ovu izložbu prvi put na Sterijinom pozorju. Kad god imam neku dilemu u pozorištu u kome još uvek radim, ja uvek prizovem nekoga od njih po potrebi, za savet. Ja znam šta bi oni rekli, jer su svi ugrađeni u moju ličnost i moj život“.

Na konferenciji za medije trećeg dana Festivala evropskog filma Palić govorila je i Maja Novaković, rediteljka filma „A sad se spušta veče” koji je prikazan u selekciji „Eco Dox”. Ovaj film je nedavno dobio nagradu za najbolju fotografiju na Filmskom festivalu Nevada City, i nagradu za najbolji film međunarodnog takmičenja filmskih škola Pobedili Vmeste. Maja Novaković je o inspiraciji za dokumentarac o životu dve bake, koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne, rekla: “Oslanjala sam se na vizualizaciju slika koje pamtim iz detinjstva. Te bake su bake sa kojima sam ja kao mala čuvala ovce. Brdo iz filma je vrlo blizu mog sela, i poznajem tu svakodnevnicu. Njihov život je zapravo lep. Te jednostavne i male stvari koje su oko nas bi trebalo da uzdižemo, i da više obraćamo pažnju na njih”.

Aleksandrija Ajduković, rediteljka filma „Ibarska highway” koji je prikazan u selekciji Mladi duh evrope, rekla je: „Još od 2007. sam radila fotografska istraživanja ljudi koji žive pored Ibarske magistrale ili se zbog posla kreću tuda. Napravila sam dupli uvid – krećući se putem, i sa puta. Akcenat filma je bačen na ljudski aspekt, ali i na takozvani crime scene zato što je magistrala vrlo opasna”.

Na konferenciji za medije su govorili i Dragan Despot Đorđević, autor izložbe „Velikani srpskog glumišta”, kao i Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić” iz Rabrova i organizatorka ove izložbe, koji su predstavili svoj projekat.

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 15. septembra u bioskopu EuroCinema, u Glavnom takmičarskom programu u 20h će biti prikazan film „Nada” norveške rediteljke Marie Sødahl, dok je u 22h na programu poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna. U selekciji Paralele i sudari, u 19:30 u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti film „Zaboravljeni” ukrajinske rediteljke Darje Oniščenko. Na istom mestu u 21:30, na programu je ostvarenje „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove.

Foto: Ivica Vojnić, uz dozvolu korišćenja autora.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu