•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svetski poznata instalacija italijanskog umetnika Alfreda Pirija u Jugoslovenskoj kinoteci od 15. maja

Svetski poznata instalacija pod nazivom “Koraci” (“Passi”) italijanskog umetnika Alfreda Pirija (Alfredo Pirri) biće otvorena 15. maja 2019. u 15 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) kao umetnička najava Festivala italijanskog filma. Ulaz je slobodan, a postavka će trajati do 31. maja 2019.

Instalacija “Koraci” predstavlja izuzetno uspešan koncept koji je realizovan na mestima od izuzetnog simboličnog značaja širom sveta, kao što su Cezarov forum u Rimu (2007), Nacionalna galerija moderne umetnosti (2011) i Galerija Akademije u Firenci (2012), Palata Altemps u Rimu (2018). Ovo delo se sastoji od niza ogledala koja su postavljena na podu velikog atrijuma na ulazu u Kinoteku. Unutrašnji zidovi zgrade, zajedno sa eksponatima Muzeja Jugoslovenske kinoteke, reflektuju se na površinu ogledala udvajajući se u njoj i stvarajući viziju prostora i vremena. Namera je da se stvori prostor koji je u stanju da izazove vizuelno iznenađenje i zadivljenost, kako je objasnio sam umetnik: “mi smo goloruki gledaoci prošlosti projektovani u vreme koje će doći i u kojem pod našom težinom nastaju pukotine“.

Alfredo Piri (rođen u Kozenci 1957. godine) jedan je od najpoznatijih rimskih umetnika. Svoja dela je izlagao na slikarskim i vajarskim izložbama širom sveta među kojima su: Nacionalna galerija moderne umetnosti u Rimu, Palata Te, Mantova (2013), Projekat bijenale Underground Konjic u Bosni i Hercegovini (2013), gde je njegova instalacija “Koraci” u stalnoj postavci; Nacionalni arheološki muzej Ređo Kalabrija, sa stalnim delom “Piazza” (2011); Centar vizuelnih umetnosti Peskerija, Pezaro (2007); Evropska kuća fotografije, Pariz (2006); Bijenale u Havani (2001); Francuska akademija u Rimu – Vila Mediči (2000); Muzej moderne umetnosti MoMa PS1, Njujork (1999); Valter Gropijus Bau, Berlin (1992); Venecijansko bijenale (1988). Radio je kao profesor na Akademiji umetnosti i dizajna u Jerusalimu, na Univerzitetu La Sapijenca u Rimu, Likovnoj akademiji u Urbinu, a trenutno predaje slikarstvo na Likovnoj akademiji u Akvili.

Festival italijanskog filma održaće se ove godine od 21. do 26. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u okviru drugog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu - “Fare Cinema” i kao deo obeležavanja značajnih jubileja: 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...