•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Leskovac, u petak 25. Septembra u 19 sati, otvoren je 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, koji će trajati do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Tom prilikom, prisutnima su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, producent Miroslav Mogorović, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i umetnički direktor festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić. Publici se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski otvorio je festival.

„Srećni smo što smo doveli publiku u bioskop jer nema ništa bez emocije, energije i bez međusobne komunikacije. To daje draž životu i festivalu. LIFFE će po prvi put probiti granice i to je dobra strana online platforme jer će nas videti u celom regionu. Dobro je da se čuje za festival i da on krupnim koracima svake godine grabi da postane događaj za koji se traži karta više“, izjavila je direktorka Leskovačkog kulturnog centera Sanja Conić povodom svečanog otvaranja.

Producent Miroslav Mogorović govorio je o novom filmu „Bilo jednom u Srbiji“ koji se trenutno snima u Leskovcu i okolini.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, o značaju LIFFE-a je rekao: „Za ovaj deo Balkana je bitno da festival postoji. Mislim da raste iz godine u godinu i dobija sve veći značaj. Mogu da čestitam ljudima iz Leskovca, što su uspeli da organizuju festival u ovim uslovima ne prekidaju tradiciju. Da ipak skupe hrabrosti, pametno rukovode festivalom i da ga održe ove godine. Nadamo se da će sledeće godine biti svima lakše“.

Umetnički direktor Darko Bajić povodom otvaranja ovogodišnjeg festivalskog izdanja je rekao: „Ove godine će biti jako lepo jer ćemo uživati u dobroj atmosferi. Uživaćemo i u online platformi sa kojom smo napravili mnogo veći i bolji festival. Kad pogledate osamdesetak vrhunskih reditelja iz celog regiona, koji su godinama dolazili ovde, shvatićete da Leskovac nije samo Leskovac, nego ozbiljan filmski grad“ istakao je Bajić i dodao: „Mislim da su za sve ono što se dešava i u Leskovcu i na festivalu, u stvari zaslužni ljudi koji vole film i time podstiču ono što je jako važno – nove filmove i večeri u kojima ćete uživati i zbog kojih ćete biti bogatiji u životu. Voleo bih da ovaj festival ostane mladima Leskovca, da ga čuvaju i paze, i da uvek imamo taj kulturni prostor za sučeljavanja i dijalog.“

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, povodom otvaranja LIFFE-a je istakao sposobnost festivala da odgovori na izazov pandemije: „Uspeh se ogleda u tome na koji način otklanjate barijere. Mislim da je ovog puta 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije pokazao da možemo da ih otklanjamo. Onlajn platforma je nešto novo i pruža mogućnost da filmove pratimo na neki drugačiji, tehnički savremeniji način“.

Glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski, istakao je važnost postojanja LIFFE-a: „Ovaj festival je užasno važan zato što je posvećen reditelju, a reditelj je na samom vrhu piramide filmske industrije i najodgovorniji je za sve. Zato je važno da ovaj festival postoji. Ja mu želim dug život, i ovim smatrajte da je 13. LIFFE otvoren.”

Ovogodišnji laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović” reditelj Goran Paskaljević, nažalost nije mogao da prisustvuje ceremoniji otvaranja.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, usledila je Specijalna projekcija filma reditelja Darka Bajića „Ime naroda“ o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin Mima Karadžić i mnogi drugi. Van konkurencije na onlajn platformi prikazano je i ostvarenje „Uprkos magli” Gorana Paskaljevića.

Takmičarski program prve festivalske večeri čine filmovi „Vrba” Milča Mančevskog (21.00, bioskop LKC), i „Polusestra” Damjana Kozole (Onlajn platforma u 21.00), dok će u okviru kategorije Nezavisnog filma u 23.00 biti prikazan hrvatski film „Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića.

Drugog festivalskog dana, u subotu, 26. septembra, publika će u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove „Otac” Srdana Golubovića (Narodno pozorište, 19.00); „Grudi” u režiji Marije Perović (Bioskop LKC, 21.00) i „Koja je ovo država” Vinka Brešana (Onlajn platforma, 21.00). Na platformi će biti prikazani i filmovi iz selekcija Pobednici („Godina majmuna” Vladimira Blaževskog u 17.00 i „Tilva Roš” Nikole Ležaića u 19.00), i Nezavisni film („Oroslan” Matjaža Ivanišina u 23.00). U programu Studentski film od 19 sati u Bioskopu LKC biće prikazani studentski filmovi iz BiH i Crne Gore, dok će se u okviru tribinskog programa „U krupnom planu” u Bioskopu LKC od 17 sati predstaviti glumica Milena Pavlović.

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.
Foto: Fadil Šarki, uz dozvolu za objavljivanje.
Podeli:



Preporucujemo