•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren 27.Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

U nedelju, 20. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, je otvoreno dvadeset sedmo izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 24. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 11 predstava ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Na svečanom otvaranju se festivalskoj publici obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je naročito istakao kontinuitet održavanja festivala čak i u vreme pandemije korona virusa: „Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti”, rekao je Bakić i zaključio: “Okosnicu programa ove godine činiće dečja pozorišta iz Srbije, što će biti prilika da se osnaže i domaće umetničke veze i oživi domaća scena pozorišta za decu”.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, istakla je da vrlo lako biti na njenoj funkciji, uzevši u obzir da je Subotica trenutno jedan od vodećih kulturnih centara u zemlji. „Najveća radost je stvarati za decu. Ona nam vraćaju ono iskonsko detinje u nama, da budemo dovoljno maštoviti iako smo odrasli. A mi zauzvrat moramo voditi brigu o njima. Deca su najviše trpela tokom čitave ove pandemije. Možda su je i najviše proživela, u nedostatku onoga što čini detinjstvo. Ponosna sam što smo danas u prilici da im to detinjstvo omogućimo, da nastave da uživaju u ovim divnim predstavama koje su pravljene isključivo za njih”.

Direktor festivala i selektor glavnog programa Zoran Đerić uručio je nagradu Mali princ ovogodišnjem laureatu Vladimiru Andriću, koji se prilikom prijema velikog priznanja osvrnuo na svoje profesionalne početke: „Ja sam se sa lutkama sreo slučajno. Bio sam student režije kada je sve to zakuvao Duško Radović, koji me je „uvalio” da režiram prvu dramu namenjenu deci i mladima, kad sam imao 20 godina. A posle toga i prvu seriju, koja je bila lutkarska”. Rezimirajući svoju karijeru, Andrić je dodao: „Imao sam sreću da se bavim onim što mi je i zanat, i što mi je više od hobija – moja jedina prava zabava. Primio sam više nagrada, ali ova mi se izdvaja zato što sam jedan od poklonika Antoana De Sent Egziperija, tate Malog princa”.

Festival je ove godine prvi put dodelio Posthumnu nagradu za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću, a nagradu je u njegovo ime primila Milica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka Niš, koja se zahvalila i dodala: „Verujem da nas Zoran gleda odozgo, maše i zahvaljuje”.

U programu svečane ceremonije nastupili su Dečiji hor „Emanuil" iz Subotice predvođen dirigentkinjom Anastasijom Stokin, najmlađa folklorna grupa OKUD „Mladost” iz Subotice, i Arsa sa Marsa. Dobitnik nagrade Mali princ iz inostranstva je bugarski reditelj Slavčo Malenov.

Prvog dana festivala otvorena je i izložba posvećena Vladimiru Andriću, dobitniku nagrade Mali princ, u foajeu Dečjeg pozorišta Subotica. Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica i izvršni producent festivala, tom prilikom je rekao: „Zahvaljujem se RTS-u, bez čije pomoći ne bismo uspeli ni ovaj materijal da pronađemo i prikažemo. Tu su odlomci iz čuvenog serijala za decu „Šumske zavrzlame“, fotografije iz bogatog radnog opusa Vladimira Andrića. Bilo je izuzetno teško prikupiti građu, i zahvaljujem se gospodinu Andriću koji nam je pomogao da ih pronađemo što više“.

Glavni program je otvoren izvođenjem slovenačke predstave „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta Nebo, u Narodnom pozorištu „Jadran”.

Drugog festivalskog dana, u glavnom programu će uživo biti izvedene predstave „Crvenkapa” pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina (Dečje pozorište Subotica, 17h) i „Guliver” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda (Narodno pozorište Subotica – scena Jadran u 18h). U bioskopu Eurocinema u 16h biće prikazan snimak predstave „Kraljica boja” pozorišta Fauerblau iz Austrije. U pratećem programu održaće se promocija knjige “Savršen darmar” Vladimira Andrića (9:30, OŠ „Miroslav Antić” Palić) i otvaranje Studentske izložbe festivalskog plakata, u 14h u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš”.

Podeli:



Preporucujemo